Az AI hanggenerátorok forradalmasítják a legnagyobb szerepjátékokat

  • Írta: szlav
  • 2023. március 5.
  • Érdekesség
Link másolása
Az AI-alapú chatbotok és hanggenerátorok rohamos fejlődését a videojátékokban sem nehéz hasznosítani. A World of Warcraft és a Skyrim néma NPC-inek néhányan már így adtak valósághű szinkronhangot.

Akik figyelemmel követik az OpenAI, az ElevenLabs és a hozzájuk hasonló AI-alapú eszközök alakulását, azok azzal is tisztában lehetnek, hogy milyen elképesztő sebességgel fejlődnek az önálló szövegeket generáló vagy élethű beszédhangot imitáló programok. Akár egyetlen percnyi beszélt szövegminta is elég ahhoz, hogy az ElevenLabs programja egészen élethűen lemásolja az adott személy hangját, a ChatGPT botjai pedig minimális instrukcióval is képesek meggyőző, koherens írott szövegek generálására.

Nyilvánvaló, hogy ezeket a rendszereket számos módon hasznosíthatják a kisebb büdzsével dolgozó indie játékfejlesztők, de ahogy azt a mai bemutatónkon is láthatjátok, még a legnagyobb és legnépszerűbb szerepjátékok modderei is hasznot húzhatnak belőlük.

A World of Warcraft add-onjaival a kezdetektől személyre szabhatjuk az MMORPG játékélményét, a wowlabs névre hallgató rajongó azonban tovább ment a megszokottnál. A hatalmas online szerepjátékban rengeteg olyan NPC-t találhatunk, akik írott szöveggel, de gyakorlatilag némán adnak nekünk küldetéseket. Nos, ezeket az alapszövegeket felhasználva az AI által generált szinkronhangok már ebben a formában is egészen meggyőzőek.

A The Elder Scrolls V: Skyrim esetében fordított a helyzet: itt minden NPC-nek valódi személyek adtak hangot, éppen csak a főhősünk, a bátor Dovahkiin szégyenlősködik. A NexusModsról is letölthető Dragonborn Voice Over mod segítségével a főszereplőnk összes egysorosát felolvassa a gép, a végeredmény pedig itt is határozottan meggyőző.

Habár egyelőre a minőségüket tekintve egyik mod sem váltja ki egy valódi profi szinkronszínész kemény munkáját, az világos, hogy számos fejlesztő számára elképesztően hasznosak lehetnek ezek a botok, legfőképp a kisebb költségvetéssel bűvészkedő indie-szférában.

3.
3.
nemrobotvagyok
A szinkron aranykorának már egy évtizede is, hogy lecsengett.
Magyarul mindenképp.Így egyrészt elkészülhet bármilyen nyelven könnyen-gyorsan, másrészt a szinkronszínészek is élhetik az életüket, vagy saját projekteiket, nem takarózva e "szakma" mögé.
Van még pár tucat ami felszámolásra vár.

AI és AI között van különbség,de inkább jó dolog mint rossz.
2.
2.
Heldengeist
Várható volt. Én arra is számítok, hogy néhány éven belül teljes szociális AI-t írnak és valós időben generálják majd a válaszokat az RPG is immersive sim NPC-knek, ilyen címekhez pedig a szinkronszínészek egyetlen munkája gyakorlatilag annyi lesz, hogy hangmintát adjanak.
1.
1.
Extol
Ez remek hír, ha persze a szinkronszínészek sem maradnak meló nélkül
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...