Ezek a legnépszerűbb játékok Steam Decken

  • Írta: zoenn
  • 2024. március 16.
  • Toplista
Link másolása
A kéziszámítógépek egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a PC-s piacból, hiszen a hordozhatóság sokunk számára fontos szempont. De mivel játszunk rajtuk? A Valve közzétette a Steam Decken legnépszerűbb játékok Top 100-as listáját.

A Steam Deck egy új termékkategóriát honosított meg a PC-s piacon, így már minőségi, komoly címekkel is nyomulhatunk utazás közben, vagy csak ha nem szeretnénk a monitorunk előtt görnyedni. A Valve megosztotta velünk, hogy melyek voltak a legnépszerűbb játékot 2023 márciusa és 2024 márciusa között. A teljes, Top 100-as lista elérhető a Steamen.

Nem meglepő, hogy a tavalyi év számos Év-játéka díját besöprő Baldur's Gate III végzett az élen, míg a második a Vampire Survivors volt, őt követi a Dave the Diver. A Hogwarts Legacy épphogy csak lecsúszott a dobogóról, de az Elden Ring is előkelő 5. helyen végzett.

A teljes lista azért is érdekes, mert nem csak a Steam Deckre optimalizált (Verified) játékokat tartalmazza. Ilyen a Fallout 4 és a Forza Horizon 5 is. Összességében elmondható, hogy a műfajok egészséges keveredése figyelhető meg a top-játékok között, ami így van rendjén!

Lássuk, az első 20 helyezettet!

1. Baldur’s Gate 3
2. Vampire Survivors
3. Dave the Diver
4. Hogwarts Legacy
5. Elden Ring
6. Palworld
7. Cyberpunk 2077
8. Grand Theft Auto 5
9. Stardew Valley
10. Red Dead Redemption 2
11. Hades
12. Brotato
13. The Elder Scrolls 5: Skyrim Special Edition
14. The Witcher 3: Wild Hunt
15. Slay the Spire
16. Cult of the Lamb
17. Dead Cells
18. The Binding of Isaac: Rebirth
19. Monster Hunter World
20. Persona 5 Royal

16.
16.
Doomsayer
#15: Ha a Valve árulja hozzá a saját dokkját és asztali használattal reklámozza, akkor az bizony olyan használatra is való. Van egy olyan érzésem, hogy a sok ilyen érthetetlen beugató, aki hozzátenni semmit nem tud, csak beszólni, az vagy irigy, vagy csak simán kő keményen hülye.

Ha a telefonod crash-elgetne töltőre rakásnál, vagy újra indulna ha bedugod a fejhallgatót, akkor te is sírnál, papi. És jönne valaki elmagyarázni, hogy a telefon telefonálásra való és benned van a hiba, akkor mit szólnál hozzá? Csak azért kérdezem, mert most te vagy az a bölcs figura, aki ide merte írni, hogy én vagyok eltévedve. Nagyon 2024.

(҂◡_◡) ᕤ
15.
15.
Sakee
#1: Bocs,de nagyon el vagy tévedve. Tényleg. Arra használd amire való és nem hiába kerül annyiba, amennyibe. Kit érdekel hogy más felhasználási módnál mi mit hogy csinál,ha nem arra van tervezve. De minek is írom,mások is leírták már....
14.
14.
Doomsayer
#12: Igen, pont ezt írtam én is. De attól még egy létező jelenségről beszélünk és engem érdekelne, hogy vajon a ROG Ally és a Legion Go csinálja-e?
13.
13.
pandaril
#11: Ejha, nem semmi! Köszi a választ!
12.
12.
delphijos
#11: Persze nem kötözködés, de azért az is igaz, hogy a SD egy handheld , az hogy egy USB hub-on 100 eszköz lóg rajta , mégsem mainstream felhasználás, meg nem is ez a profilja. A Tulpar meg notebook.
11.
11.
Doomsayer
#10: Az a neve, hogy TULPAR T7 V20.7.3

Van egy berlini cég, akiknek Monster Computer Technologies a nevük. Ők csinálnak úgynevezett Tulpar márkájú gamer notikat és az a specialitásuk, hogy kajak örökre karbantartják a saját márkás gépeiket. Ilyen tech arcok. Egy évben egyszer be lehet vinni, vagy pedig el lehet nekik küldeni a masinát és szétszedik, kiporolják, újítják a hűtő pasztát, stb, aztán vissza dobják ingyen. Másik specialitás, hogy dupla RAM slot gépeket árulnak kérés szerint dual, vagy single channel RAM-mal szerelve, illetve 2 darab M2 SSD slot van bennük. A legnagyobb poén ezen a ponton az, hogy ők maguk mondják, hogy szereld meg magadnak a gépet és nyugodtan szétszedheted, mert nem megy el róla a garancia - de ha éppen akkor szeretnél bővíteni, amikor kiporoltatod velük, akkor már összeszórják neked ők is menet közben, még akár hozott alkatrészből is. Ők tartottak most egy jó kis 22%-os akciót és az amazon.de meg még egy 100€-s kuponnal megfejelte a bulit, így egy TULPAR T7 V20.7.3-ra esett a választás.
10.
10.
pandaril
#9: Szabad tudni, hogy mire cserélted?
9.
9.
Doomsayer
#8: A Clover Linux-os bootloader-t használtam. A Windows egy trash, hogy felül írja. De a Deck BIOS-ából boot from file opcióval el lehet indítani az Arch Linux-ot, szóval az nem volt eget rengető dolog. Amúgy a neten is ha rákeresel, hogy a win 11 lerúgja a Linux-os boot-ot, meg fogod találni. A fast role swap a fő baj, azt nem értitek pedig már írtam. Bármikor restart, monitor, vagy töltő csatlakozás, töltő lecsatlakozásnál alapállásba teszi az egyetlen usb portot és kb 2 másodperc múlva újra csatlakozik minden. De nem mindig jön vissza minden sem a gyári, sem másik hub-on. Vagy a monitor, vagy bill, vagy egér, vagy LAN, vagy valami hiányzik és olyankor megy vele a szívás.

De már nem sokáig, mert ma jött meg az új gép. Értem én, hogy mindenki okos és valaki csak simán jót akar, de másfél éve megvan a probléma mindenkinek aki asztalnál használja és nincs rá patch, vagy megoldás. Bill, egér, monitor, LAN, töltő és 3 db usb 3 van azon az egy dugón és egyszerűen nem működik jól.
8.
8.
Neurotic
#1: #1 Ez nekem user error-nak tűnik. Ha dualbootot akarsz használni, akkor asztali gépen is az a jó megoldás, hogy a linuxos bootloadert használod, és nem a windowsét. Tonnányi videó van a neten dualboot-os steamdeckre, és nem panaszkodnak miatta, hogy ne működne.
7.
7.
chris8800
hi. én csak az indie játékokat nyomom rajta, arra viszont brutal jó, főleg az oled kijelző miatt.. a 7" meg a hardver inkább ezekre lett kitalálva, de sokan tolják pl.: a diablo 4-et is rajta.. nem bántam meg.
6.
6.
Extol
Hát nem tudom, én használok Linuxot már egy éve kb, nem mentem nagyon bele, de nem olyan rossz, persze nem minden játék fut el rajta
5.
5.
Doomsayer
#4: Pont rád gondoltam, miközben írtam. Miután múltkor le merted írni, hogy "ki használ manapság még windows-t", vagy valami hasonló nevetséges ostobaságot, gondotam beidézlek, hátha nyomatod nekünk a talpalávalót. Mondjál valami vicceset és jóváírom neked a pontokat... 10 pontnál mondok neked egy programot, ami tud lejátszani .mp3-at.

Jelenleg 4 pontod van.

Ha értenél a gépekhez tudnád, hogy miről beszélek... mínusz 3 pont.

Jelenleg egy pontod van. Kapd össze magad, mert nem fogsz tudni zenét hallgatni.
4.
4.
silkgoat
#1: "de az okádék, buta és nevetséges linux" <- ezen jot rohogtam, koszi szepen. Mindig orom teljesen fogalmatlan, hozza nem erto emberektol boduletes ostobasagokat hallani. :D
3.
3.
Doomsayer
#2: Ahogy írtam is, handheld használatra a legjobb a Deck az összes közül. De tervezési és konstrukciós hibás az összes Steam Deck az USB portnál a Fast Role Swap miatt és a töltésen kívül semmire nem használható megbízhatóan, mert az összes I/O repül, ha csatlakozik, vagy lecsatlakozik a töltés és ettől minden rendszer megborul. Nem a játék miatt kellett rá használható oprendszer, mert arra jobb a Steam OS, hanem azért kellett, hogy legyenek hozzá értelmes, napi használati programok. És azért kellet ezt belső drive-ra telepíteni, mert külső SSD esetén egy órát sem bír ki a dolog crash nélkül a fenti USB viselkedés miatt. Ezért, ha két usb csatlakozó lenne rajta, vagy lenne egy külön töltő csatlakozó, akkor nem lenne ezzel probléma, de mivel ezt lespórolták (de handheld-hez nem is kell több) és csak egy darab van, ezért bukta a gép. Pedig a megjelenés előtt a hivatalos dock-kal és asztali használattal is promózták a gépet... de nem hiába késett annyit a dock, mert tudták, hogy nem fog semmi jól működni. A saját linux-a is szenved asztali módban.

Mivel ezt nem értetted elsőre, így te nem értesz hozzá. Ha pedig lesz pénzed és veszel egy gépet, akkor használd egészséggel, de értsd meg a fentieket, nehogy csalódjál benne. Ha a ROG Ally, vagy a Lenovo Legion Go nem csinálja ezt, akkor azok jók asztalra, de a win 11 meg a mobil játékra nem jó igazából, szóval...

...szóval lásd meg, hogy ha az ember apró és könnyen hordozható PC-t akar az asztalra, akkor maradnak a mini PC-k, amik zseniálisak, de nem lehet vele semmivel sem játszani, ami 20 évnél fiatalabb. Vagy pedig vannak a Minis Forum és Beelink SER7 kategóriás pici gépek, de azok meg még a GTA5-öt sem tudják FullHD és közepes grafika mellett 60 fps-el futtatni és 350.000 forint körül vannak. Vagy van a laptop, ami meg futtat játékot, de már nagy és felesleges alkatrészeket tartalmaz asztali bill+egér+monitoros használathoz és nehezebb elhelyezni is.. na és ez is 350-400.000 forint. Meg volt a Steam Deck, ami kicsi, mobil, futnak rajta a játékok és csak 220.000 forint - de ez meg az említettek miatt nem jó. Szóval marad a PC vonal és ezen belül is a laptop egyelőre.

A Windows spyware-ről meg nem tudom mit mondjak, nekem a google 200 km-es körben nem tudja megállapítani, hogy hol vagyok egyik gépen sem és a telefonomban is 5-6 helyen le van állítva a nyomonkövetés annyira, hogy ha én szándékosan bekapcsolom be a GPS-t, akkor úgy sem működik. Azt tudják csak, hogy melyik GSM antennára csatlakozik a telefonszám. Egyedül a Google és a Facebook cserél adatot (meg a harmadik amerikai, az apple, de azt nem használok). Még a boltban is készpénzzel fizetek, pedig manapság már arra is úgy néznek, mint ha a pöcsömet rántanám elő a pénz helyett. Ti meg gondolom mindenhová Google-el és Facebook-kal léptek be, bekapcsolt GPS-el mászkáltok, telefonnal fizettek, a telótok meg fogadja közben a reklámokat a mindenféle tisztító programmal, ami küldi napi többször az adatot és közben... írjátok, hogy a windows egy spyware.
2.
2.
Extol
Király a Deck, lenne sok pénzem vennék magamnak

#1 mindenkinek jó csak neked nem, mert arra akarod használni amire nem való.
Minek rá a Win 11 spyware mikor a géphez oda van adva a rá optimizált SteamOS?
Neked egy notebook kell, ha másra is akarod használni. Nyilván ezt is lehetne, de ahhoz már érteni kell hozzá
1.
1.
Doomsayer
Hétfőn, vagy kedden meghirdetem a Stem Deck-et ebay-en. Még mindig úgy gondolom, hogy a Deck a legjobb PC handheld és ilyen téren nem is csalódtam benne, de rühellem a konstukciós hibákat. Első hiba, hogy csak egy darab usb C van rajta, ami a kézben tartott gaming esetén a töltő kábel csatlakozásánál úgy perfekt, ahogy csak van. Igen ám, de ez egy PC és nem valami konzol, szóval lehet több módon is használni. Én speciel a nappaliban használom asztali gépként, és utazásnál értlemen szerűen ezt viszem és nem a nagy asztali gépet. Eleve, ami rajta van linux az egy nyomorult szégyen és bár 99% tejlesen megfelel a handheld gaming esetén és arra, amire tervezték, de az okádék, buta és nevetséges linux még a windows 95-el szemben is alul marad a napi használat során.

Ezért tettem bele egy 1 TB-os SSD-t és felesben egy Win 11-el használtam, de az a rendszer meg érthető és nagyon is jogos módon tűzzel-vassal küzd a linux ellen és mindig felülírja a boot-ját és a boot manager-t is. Innentől kezdve, csak bios-ból "boot from file" tallózása módon indul el a Steam OS (Arch Linux), de nem tudom, mit lehet mondani rá. Az MS DOS 6.22 intelligenciájának a szintjét nem éri el ez a romhalmaz csőd rendszer. Még arra sem alkalmas, hogy a pontos időt rendesen mutassa és rendszergazdai parancssorban kell átprogramozni, hogy ne egy órával arráb mutasson, valami aberráció miatt. Persze mindig menti az, hogy handheld gaming-re van kitalálva és úgy működik is... és úgy amúgy JÓL is műkodik.

De egy szem USB port van a gépen és arra megy a (40 ezer forintos, 4 ezret nem érő, fröcsöntött, eredeti amerikai Valve) Dock, ami nem más, csak egy támasztóval egybekötött USB Hub... amiről megy a montor, bill, egér, LAN és minden I/O.. Na az csinálja a Fast Role Swap témát a töltés miatt és minden töltő csatlakozásnál, vagy újraindításnál eldob mindent, legyen az system drive, bill, egér, vagy monitor és esik-kel az egész foshalmaz. Egy év használat után eljutottam odáig, hogy egy win frissítés miatti újraindulás után 15 percig nincs gépem és kétségbeesett szerelés van azzal, hogy mindent kihúz-visszadug-áram-ki-be-kábel-ki-be és az imádkozás, hogy meginduljon a dolog...

Úgyhogy elmennek a picsába és ezt tisztelettel mondom.

Inkább rendeltem egy Laptop-ot újra és bár annyival nagyobb, mint a handheld gép, de nem egy kártyavár. Ezért bárkinek azt mondom, hogy jók a handheld gépek, de olyat senki ne vegyen, amin egy darab USB port van és ott megy minden adat ki-be keresztül, ahol a töltés - mert ez olyan, mint ami a mai világot is jellemzi: elméletben nagyon jó, a gyakrolatban viszont annyira nem működik, hogy arról nemhogy egy egész estés dokumentumfilmet, hanem egy egész sorozatot lehetne forgatni.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...