Más digitális boltok is megjelenhetnek Xbox-on

  • Írta: pandaril
  • 2024. március 26.
  • Biznisz
Link másolása
A meghökkentő és látnoki kijelentésen felül olyan kényes témát is érintett az Xbox fejese, mint az év eleji Activison Blizzard elbocsájtás, ami 1900 munkatárs távozását eredményezte.

Ma már kaptunk egy kis ízelítőt Phil Spencer terveiből az Xbox, mint hardver jövőjét illetően, bár konkrétumokkal nem szolgált az Xbox feje. Az egyesek által már temetett platform úgy fest, hogy ténylegesen felhagy a rivalizálással és az exkluzív játékokkal, és teljesen új utakon igyekszik folytatni a jövőben. A közelmúltban négy eddig exkluzív címet tettek elérhetővé Nintendo Switch-en és PlayStation 5-ön, most pedig Spencer elárulta, hogy a konzolok jellemzőjének számító zárt ökoszisztémát szeretné felszámolni az Xbox esetében.

Nemcsak az Xbox játékai kerülnének át más platformokra, hanem más platformok is átkerülhetnének Xboxra – röviden így is jellemezhetnénk azt, hogy akár más digitális áruházak is megjelenhetnek majd a jövőben az Xbox-konzolokon. Bár konkrét példát Spencer nem mondott, a Polygon azon kérdésére, hogy akár az Epic Game Store vagy a Itch.io mint program is elérhetővé válhat így a jövőben, a válasza egy határozott igen volt.

Spencer ezt a stratégiát a PC-piac és a hozzá kapcsolódó kézikonzol-szcéna erőre törésével indokolta, amelyhez képest a konzolpiac stagnál. A PC-k nyújtotta szabadság mellett a több lehetőség biztosította szabadabb versenyhelyzet is kedvez a játékosoknak. Hogy a gyakorlatban hogyan nézne ki a dolog, egyelőre nagyon nehéz megmondani, ahogy az sem biztos, hogy valaha is vásárolhatunk majd Xbox Series X-en játékokat az Epic Games Store-on keresztül. Spencer szerint ennek főleg adminisztratív okai vannak, ugyanakkor ezek az akadályok gyakran sokkal nagyobb kihívást jelentenek, mint a technikaiak.

Viszont, ha ez valamilyen formában nyereséges megoldás lesz a Microsoft számára, akkor valószínűleg ezek az akadályok is könnyen elhárulnak majd, lévén a nyereségesség volt a fő szempont az Activision Blizzard elbocsájtások kapcsán is, hisz nem titkoltan a Microsoft egy cég, ami a nyereségesség és a növekedés alapján mérhető, és ezáltal termel bevételt magának és a részvényeseknek. A Game Pass nyereségessége még mindig kérdéses, a fentiek alapján úgy látszik, hogy Microsoft valóban új utakra tér át a profitszerzés céljából.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...