Megnyitja a Quest operációs rendszerét a külső hardvergyártók előtt a Meta

  • Írta: zoenn
  • 2024. április 23.
  • Hír
Link másolása
Immáron a third party hardvergyártók is használhatják a Meta Quest operációs rendszerét - jelentette be a techóriás. Ennek nyomán az Asus, a Lenovo, sőt az Xbox is saját VR-szemüveggel áll elő a jövőben, ám a platform közös lesz.

A Meta legújabb bejelentése szerint elérhetővé teszik a Quest kevert valóságot kínáló operációs rendszerét a külső hardvergyártók előtt, ezzel "nagyobb választékot biztosítva a felhasználónak, és nagyobb ökoszisztémát teremtve a fejlesztőknek".

A techóriás szerint VR-piac növekedése - ezen belül a játék, a szórakozás és a fitnesz népszerűsége -, új lehetőséget termet a speciális hardverek számára. A cég úgy látja, hogy a széles hardver-ökoszisztéma szolgálja ki legjobban a fogyasztókat, hasonlóan a PC-s és okostelefonos piacnál látottakhoz. A cél az, hogy a különféle gyártók saját VR- és AR-szemüvegei közös platformon fussanak.

Ezentúl már külső gyártók is használhatják a Meta Quest operációs rendszerét, amit most Meta Horizon OS-re kereszteltek át. Már az első partnereket is bejelentette a Meta: az Asus egy "teljesen új, nagy teljesítményű ROG headsetet" készít, míg a Lenovo "kevert valóságú eszközöket fejleszt a produktivitás és a szórakozás jegyében."

A vállalat a Microsofttal is együttműködik egy limitált kiadású Quest szemüveg gyártásában, amit az Xbox ihletett. A hivatalos bejelentés ennyi, Mark Zuckerberg Instagram-bejegyzése viszont egy olyan eszközre utal, amit "Xbox-kontrollerekkel és Game Pass-szel együtt kerül ki a dobozból".

Természetesen az alkalmazásfejlesztők számára is kibővülnek a lehetőségek, nagyobb közönséget szólíthatnak meg, mivel egyesítik operációs rendszer áruházát és a korábban különálló App Labot Meta Horizon Store néven. Ezen kívül a Meta egy új térbeli alkalmazás-keretrendszeren is dolgozik, amely segít a mobilfejlesztőknek kevert valóságú élmények létrehozásában. A Meta Horizon OS továbbra is lehetővé teszi, hogy az áruházon kívül futtassunk játékokat rajta, legyen szó a Game Pass- vagy a Steam-könyvtárunkról.

Ezek a hírek természetesen nem sokkal az Apple Vision Pro amerikai piacra dobását követik, hiszen mint tudjuk, az Apple eszköze meglehetősen zárt ökoszisztémán belül működik. Kapott is hideget-meleget a szabályozó testületektől. Nem árt tudni azt sem, hogy a Meta Reality Labs részlege a közelmúltban jelentős működési veszteséget (42 milliárd dollárt) könyvelt el 2020 óta, és több mint 20 ezer dolgozót bocsátottak el a divíziótól 2022 és 2023 között. Talán a fenti bejelentés után pozitív irányba mozdul el a mérleg nyelve.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...