Hardver rovat ASUS G51J 3D gamer laptop + 3D Vision teszt

  • Írta: InGen
  • 2010. február 7.
Link másolása
Hardveres rovatunk lassan átmegy a Gamekapocs hivatalos gamerlaptop-rovatává, hiszen egy ideje már semmi mást nem teszteltünk. Hiába emlegetem drága főszerkesztőnknek, hogy a változatosság kedvéért néha szemügyre kéne venni egy-egy kormányt, videokártyát, vagy rakétakilövő állomást, „sajnos” sosem hallgat rám. Ennek megfelelően legújabb áldozatunk az ASUS kifejezetten 3D-s játékra tervezett notija, amitől teljesen letettük a hajunkat.
Be kell vallanom, elsőre eléggé szkeptikus voltam, főleg akkor, amikor hallottam, hogy a tesztelendő ASUS laptopot teljes mértékben az nVidia 3D Vision megoldására hegyezték ki. Korábban az egyik ex-kollégánk tesztelte már itt a Gamekapcson az nVidia 3D-s technikáját egy hatalmas, 120Hz-es LCD monitor társaságában, s gyakorlatilag fűnek-fának lehordta szegénykét. Mivel az említett kolléga nem véletlenül lett időközben „ex", meg egyébként is vidéki, úgy gondoltuk, adunk még egy esélyt ennek az egész háromdimenziós történetnek, ha már az Avatar miatt úgyis mindenki -velünk együtt- teljesen odavan érte.
 

S milyen jól tettük. Az Asus megmutatta, a jóféle 3D-s technológia egyáltalán nem olyasmi, ami csak az iMAX és az elit kiváltsága lehet, hanem bizony akármelyikünk otthonába eljuttatja ezt a lenyűgöző lehetőséget, ráadásul egyetlen csomag keretein belül. Ehhez semmi mást nem kell tennünk, mint elsétálni a megfelelő boltba, és megvenni az Asus G51J 3D-s laptopot, s mindent megkapunk, ami csak kell ahhoz, hogy élvezhessük a teljes háromdimenziós hatást. Először is kezdjük a hardverrel, hiszen hiába áll rendelkezésünkre a világ összes 3D technikája, ha a vas gagyi, akkor túl sok mindent nem tudunk kezdeni vele.  
 

Természetesen nem kell csalódnunk, hiszen az Asus mindent belerámolt a kicsinek nem éppen nevezhető masinába, ami csak szem-szájnak ingere. A központi processzor szerepét egy Intel Core i7 720QM szörnyeteg tölti be, ami gyakorlatilag egy sztenderd Core i7, mindenféle mobilos technológiával megrakodva. Kímélő üzemmódban 1,6GHz-en jár, de ha egy kicsit megizzasztjuk, azonnal felrepül 2,8GHz-re, hogy kiszolgálja a megnövekedett igényeket. A grafikáért az nVidia legjobb mobilos grafikus magja, a Geforce GTX260M felel, 1GB DDR3 memóriával, s emellett a mi gépünk még tartalmazott 4GB DDR3 központi memóriát is. Azt hiszem ezekből látható, hogy a játékok futtatásával nem nagyon lesz probléma.
 

Persze a hardver nem csak ennyiről szól, egy igazi játékosnak ezek mellett még szüksége van néhány dologra. S az Asus mindezt biztosítja, sőt, még többet is! A hangért nem valami koreai dzsungeltisztáson gyártott, integrált Realtek felel, hanem a Creative Audigy HD 3D biztosítja a tiszta, nyolccsatornás büntetést, s amennyiben a laptop beépített hangszóróit használjuk, úgy ismét kellemes csalódás ér majd minket: ezeket ugyanis a neves hangrendszergyártó, az Altec Lansing szállítja. Kimenetek tekintetében az összes hasonló kategóriás masinánál megszokott output-hadsereget kapjuk, sok USB-vel, Firewire-rel, E-SATA-val, HDMI-vel, S/PDIF-fel és sztenderd audio csatlakozókkal. Természetesen nem maradt le a wifi és a bluetooth sem, de találunk itt még 8 in 1 kártyaolvasót és két megapixeles webkamerát is.


Ami azonban még talán ezeknél is fontosabb: a gép valami fergetegesen jól néz ki! Korábban abszolút szerelmes voltam az MSI G-sorozatába, főleg a fémszálas alumíniumburkolat csodás minőségének köszönhetően, s nem gondoltam, hogy valami megközelítheti azt. Nos, építési minőség tekintetében azért az Asus egy fokkal hátrébb kullog, s persze maradt a műanyag is, mint a kaszni alapja. Ne értsetek félre, egyáltalán nem gagyi, sőt! A külsőt élmény végigtapintani, s ez az élmény csak nő a laptop kinyitása és bekapcsolása után: a teljes méretű billentyűzet megvilágított, Sony-féle szigetes gombokat kapott. Korábban úgy gondoltam, ez a megoldás nem lehet jobb játékra az MSI által használt, szorosan egymás mellé pakolt széles billentyűknél, de utólag rá kellett jönnöm, hogy csak megszokás kérdése. Nem jobb, de nem is rosszabb, mindkettő hatékonyan használható.
 

Míg az MSI gamerlaptop-sorozata inkább visszafogott, elegáns, hideg külsőt kapott, addig az Asus arra készült, hogy visszaadja az életkedved egy nehéz nap után. A bekapcsolást követően, még a bios bootup előtt kapunk egy nagyon frankón festő kis Republic of Gamers animációt, egy ütős hangeffekt kíséretében, s ezzel párhuzamosan az egész gép elkezd élni. A billentyűzet kivilágítódik, s a gép fedelén a kékes festés és az Asus embléma elkezd sejtelmesen fluoreszkálni. Ha valaki távolról ránéz, azonnal tudni fogja, hogy nem egy egyszerű laptopról van szó, ez bizony valami egészen más. S az bizony maximálisan erre is van kihegyezve: ha ezt a gépet birtoklod, úgy érzed, egy külön társaságba tartozol, úgy érzed, a gamer elit része vagy. Ezt vajon a mindenhol feltűnő Republic of Gamers logónak és a gép különös, túlvilági megjelenésének köszönheti. Mindenesetre nagyon jól működik.
 

Mégis, a masina legfontosabb eleme a 15,6"-es, 1366x768 pixel felbontású LED háttér-világítású  120Hz-es LCD képernyő. Ennek –és persze a Geforce grafikus magnak- köszönhető, hogy az Asus G51 képes kétszer 60 képkockákat megjeleníteni másodpercenként, külön-külön mindkét szemünkre, hogy az nVidia 3D Vision kittel együtt elérhessük az iMAX-et megszégyenítő 3D-s hatást. Aki korábban azt gondolta, hogy a háromdimenziós játszás valami bonyolult folyamat, ami csak nyűg és probléma minden egyes alkalommal, amikor használni próbáljuk, nos, az tévedett. A 3D Vision meglepően egyszerű, kulturált és kifinomult. A csomaghoz jár maga az nVidia feliratos, akkumulátorral működő szemüveg, egy USB-n a géphez csatlakoztatható jeltovábbító, s egy mini-USB kábel, mellyel a szemüveget tölthetjük.
 

A beállítás nagyon egyszerű: az emittert rácsatlakoztatjuk a laptopra, majd az nVidia vezérlőpultba belépve lefuttatjuk a varázslót, ami minden szükséges információt elmond a használattal kapcsolatban, s segít optimálisan belőni a rendszert. Fontos, hogy a képernyő fényereje mindig a maximumon legyen, ha használni szeretnénk a 3D-s szolgáltatást, különben vibrálhat a kép. A másik említésre méltó dolog pedig, hogy a szoba bizonyos fényforrásai is bezavarhatnak, ha hasonló frekvencián rezegnek, mint amin a 3D Vision működik. Ezek kiküszöbölésére mind lehetőséget nyújt a varázsló, illetve amennyiben teljesen sötétben játszunk, úgy elméletileg semmi probléma nem jöhet közbe. A sötétben sejtelmesen világító jelszóró dobozkát érdemes legalább fél méter távolságba helyezni a fejünkön lévő szemüvegtől, s lehetőleg úgy, hogy semmi tárgy ne legyen az útjában.
 

Ha ezt egyszer beállítottuk, onnantól kezdve bármikor bekapcsoljuk a gépet, csak fel kell kapni a szemüveget, és minden további kalibrálás nélkül, már élvezhetjük is a teljes 3D-t az azt támogató játékoknál. Mi legfőképpen a Call of Duty 4-et toltuk rajta, s ahogy az várható, egészen más élményt nyújtott, főként a távcsöves puskába nézni. A tesztgépünkön találtunk még két 3D-s fotósorozatot is, melyek közül az egyik egy californiai klasszikus autókiállításon készült, s valami egészen döbbenetes látványt jelentett ilyen részletekbe menően belelátni ezeknek a masináknak a motorjába, vagy épp szemügyre venni a karosszéria apró részleteit, szinte úgy, mintha élőben álltunk volna a kocsi mellett. A másik képsorozat a Batmasn Arkham Asylumból származott, s azt hivatott bemutatni, mire lehet képes egy játék, ha teljesen a háromdimenziós megjelenítésre tervezik.  
 

Mi azonban nem álltunk meg itt, s választ kerestünk a legfontosabb kérdésre, ami az otthoni 3D-vel kapcsolatban csak felmerülhet. Igen, jól sejtitek, a háromdés pornófilmekről van szó. Miután hosszas kutatómunka utána beszereztünk egyet, s belenéztünk, nyugtáztuk, hogy bizony ebben is hatalmas (khm) lehetőséges rejlenek, csak éppen a pornófilm készítőknek rá kell jönniük, hogy nem elég a technika, de emellé (kmh 2.0) tartalom is szükségeltetik, ahogy azt például az Avatar esetében láttuk.  
 

Összességében tehát egy igazi játékos álomcsomagról beszélünk, melybe bekerült egy kifejezetten igényes és erős laptop, és egy különleges, nVidia 3D-s csemege. Persze az Asus G51J 3D nem olcsó, s talán a mindennapi használat során nem is jönnek elő annyira az erősségei. Mégis, amikor egy nyugodt estén otthon ülünk a sötét szobában, a falat halványan megvilágítja a sejtelmes kék fény, felvesszük a 3D Vision szemüveget, s hirtelen úgy érezzük, eljött a gamer mennyország –ezért megéri!

Ugrás a galériához

Kapcsolódó cikkek

73.
73.
hedzsooo
#76: Megertettem a velemenyedet. Viszont elolvashatnad pl. az alattad irt Lortnok velemenyet is. Meg meg sokunket. Hidd el sokan vannak akik szivesen sporolnak 1 gamer-laptop-ra, de esszeru hatarok kozott. ;)



3D-nelkul mar szerinted nem "gamer" 1 lapotop ma mar ?

Vagy ha nem a legdragabb ?



Azert mert vki nem hajlando 500 ezer Ft-ot fizetni, v. meg tobbet, hanem csak pl. 150-200 ezer Ft-ot, attol meg lehet 1 jo "gamer-laptop"-ja, csak nem kell 1edul a sznoboknak/ vmint atlagon felul tehetoseknek szant cuccok kozott valogatni.



Persze, ez meg csak az en szvsz. ;)

Amugy nincs harag Cryboy, ne sirj ! :)
72.
72.
cryboy
hedzso senki se azért írt erről a laptopról hogy mindenki vegye meg hanem afféle kis csemege egy kis infó hogy ilyet is lehet venni. aki gamer laptopot akar venni annak meg van az ára de ugyan így van ez az asztali pc nél is persze ott jóval szerényebbek az összegek. speciel én úgy vagyok vele hogyha valaki tényleg gamer cuccot akar az nyúljon jól a zsebébe és ne spóroljon vele. akinek meg nincs annyi apró a zsebében mint kelle az elégedjen meg egy középkategóriás laptoppal bár utánna ugyis az a vége hogy sír a szája hogy ez se meg az se megy úgy ahogy kéne. egy jódarabig nem kell rajta abrándozni hogy olyan laptop lessz ami kibaszott erős és jó olcsó mer olyan nincs és nem is lessz. max jó árba lehet de az a jó ár az olyan mértékbe lessz jó hogy elhanyagolható lessz a "kedvezmény" az eredeti árhoz képest.

bár én is azt vallom hogy a megfizethető dolgok azok amik jobban közel állnak a többség szívéhez de azok viszont jóval elmaradnak a mai modern játékok teljesítményelvárásaitól. a vége úgy is az hogy oké eljátszok a középkategóriással is de jobb lenne az erősebb. inkább spórolgat az ember még és tudja hogy kiadott X ezer forintot de tudja hogy az megállja a helyét az elvárásoknak és még egy jópár évig meg is fogja.de ez az én véleményem.
71.
71.
lortnok
Persze akinek van fölösleges fél millása annak minden bizonnyal egy igazi ínyencség :)
70.
70.
lortnok
Sztem jobban megéri késöbb venni 3ds laptopot, mert még csak pár játék támogatja. Késöbb ezeknek a gépeknek az ára is jóval alacsonyabb lesz, logikusan. Az új technológiák mindig drágák. Szerintem azért nem éri meg venni. mert ezt a gépet rendesen drágitja a 3d tech. Látom , hogy pakoltak bele bőven minden csúcs dologból, de ezeket meglehet kapni 3d nélkűl, vagyis olcsóbban :)
69.
69.
p.balou
Hi all!

Laptop vétel előtt állok :)

2 laptop között vacilálok: Asus G60VX és Asus G51J.

Szerintetek melyiket vegyem?

(egyébként a G60VX-nek az uj változata a i5-s GeForce GTX 360m vidikártyával)
68.
68.
hedzsooo
#67: Tudom, h az ASUS mas kategoria, de nem csak minosegben, hanem arban is magasabb, altalanosagban veve, mint az ACER-laptop-ok.



Nem arrol akartam meggyozni senkit sem, h pl. az ACER huuu de fasza es az a legjobb a vilagon, hanem csak arrol, h lehetne olyan laptop-okrol is irni itt, amit konnyebben megtud fizetni BARKI es meg mai jatekok is elfutnak tisztessegesen rajta. Az ASUS szerintem is nagyon kiraly, de pl. meg az MSI es a TOSHIBA-laptop-ok is kiralyak, de joval dragabbak is.

Ennyi, szerintem ezzel elegge vilagosan lett megfogalmazva a mondandom, mar nem fogom tovabb ragozni, nyugi. :)



Fikazhatsz persze es mondhatod, h milyen jo az ASUS-laptop-od, de ez nem valtoztat azon a dolgon, hogy sokan nem tehetik meg, hogy felmillas-laptop-ot vegyenek maguknak, v. pl. a gyereke(i)nek. ;)
67.
67.
hedzsooo
Furcsa, nekem ugy tunt, hogy nem irtam badarsagot, mivel az altalam emlitett laptop joval olcsobb, ergo tobb ember szamara elerheto.



A te alatalad emlitett laptop kozel FELMILLIO Ft-ba kerul, persze hogy 1ebkent az a jobb, nem az altalam emlitett ACER, de a tied joval dragabb is ! ;)



U.i.: AR/TELJESITMENYBEN igenis jok az ACER-ek szerintem, persze ez az en maganvelemenyem, aztan mindenki annyit, meg olyan laptop-ra kolt, amilyenre csak szeretne, meg nem sajnal penzt kolteni... ;)



Egyre tobb jatek tamogatja es fogja majd hamarosan, azt hiszem az AVATAR is tamogatja ( nekem nincsen meg a jatek, sem a 3D-es tech. hozza, ezert nem nagyon figyelem meg ezt a jatekoknal ), vmint pl. a METRO 2033 is tamogatni fogja. ;)
66.
66.
cryboy
úgy tudom hogy a cod4 az támogatja meg talán a crysis.
65.
65.
lortnok
Azt szeretném kérdezni, hogy még mik támogatják a 3d technológiát? Esetleg valami film? (nem pornó -_-") És kb. hány játék 2?
64.
64.
cryboy
my Asus G51j SZ071V

kijelző: 1920x1080

vga: GTX 260M 1GB

RAM: 4 GB DDR3

Proci: intel i7 (1.6-2.8 GHz/core)

HDD: 500Gb + 500Gb

(nem azért írtam az előbbi hozzászólást hogy lecsesszelek vagy valami...mindösszesen csak azért mert az ez előtti laptopom kb ilyen felszereltségű volt és kb ég és föld a különbség. Próbáltam , tapasztaltam , ismerem. Tudom milyen.) csak a vga-ra egy gyors példa : Crysis warhead 4570 alatt 800x600 alacsony beállításnál lehetett játszani vele hogy ne akadjon viszont ilyen felbontásban élvezhetetlen a játék. GTX 260 : 1920x1080 Magas részletességnél sem akadt be nagyon szépen folyamatosan ment a játék. A Procit össze se lehet hasonlítani felesleges is lenne bármit is írni róla. + Sata 2 vinyó Blu-Ray combo ami asztali gépbe is minimum 60 k. a kijelző meg csak egy full HD akárhogyis nézzük. nahmeg a kinézet ésmég egyebek. az ára: 465.065 HUF amit ha jobban belegondolsz elkölt egy gémer gépvásárlásra és 2 év fejlesztésre. ez meg csak egy laptop ami a mobilitás terén nem asztali pc. (összecsapod a hónod alá tolod és irány a lanparty vagy akárni) a teljesítménye meg... hát ha nem én tapasztalom akkor el se hiszem.
63.
63.
cryboy
hedzsoo nekem sima G51j van én durván 3x jobb az Acernél de am ha picit is figyelmesebben veszed szemügyre a dolgot előbb láss ne csak nézz ezzel a "teljesítmény/ár arányba... ati 4570:) meg T4400 320as vinyó stb... egy R.o.G. alaplapos erőművet sztem ne hasonlíts össze egy acer-rel ami valljuk be az őszintét egy gyengébbfajta középkategóriás laptop... mert ha pl az Asus n61 et hozod fel példára akkor oké.... próbáld ki az Acert és az Asus azon típusát amiről írsz, és utánna alkoss véleményt. vagyha nincs rá lehetőséged akkor a valósághoz közel lévő okosságot karcolj.
62.
62.
hedzsooo
Remelem, hasznos volt az infom vkinek...
61.
61.
hedzsooo
Na, ra is kerestem a kedvetekert, itt van, ni:



http://www.laptopsdirect.co.uk/3d-laptops/page.asp


Ez van a jobbikban:

"As a mobile multimedia machine the Acer Aspire 5738DZG fits the bill and fits in your bag.



With FREE 3D Glasses



Processor: Intel Pentium Dual-Core T4400 (2.20GHz)

RAM: 4GB

Hard Drive: 320GB

Operating System: Windows 7 Home Premium

Screen: 15.6" 3D LED display

Optical Drive: DVD Super-Multi

Graphics: ATI Radeon 4570 Graphics

Bluetooth: No

Notebook Camera: 0.3 Mega Pixel webcam

Warranty: 1 year warranty"





Bizony, + 600 angol Fontba sem kerulnek. Barki atszamolhatja, HUF-ba, bizony ezek elegge ravernek erre az ASUS-ra teljesitmeny/arban...mert szerintem annyival nem jobb ez az ASUS, mint amennyit kernek erte. Persze ennek az ASUSnak vannak extrai, csak birja is vki +fizetni oket. ( 1ebkent 600 angol Font durvan 189 ezer Forint, a jelenlegi arfolyamon...persze erre jon + pici postakoltseg...de pl. lehet, h szomszedos, ill. kozelebbi orszag web-oldalai is hirdetik, pl. Nemeto., v. Ausztria...az is lehet, h mar itthon is kapni, csak helyette a tobb mint felmillas laptopokrol kapunk elsokorben cikke(ke)t)



Na, csak ennyit akartam es en kerek elnezest, ha felbosszantottam 1 picit a cikk irojat, nem az lenne a celom, csak az h emberbaratibb aru laptopokrol is kapjunk vegre nemi infot olykor.
60.
60.
hedzsooo
Jo cikk. :)

Mondjuk itt is csak az tudom irni, mint multkor az MSI-teknel, h ACER olcsobb, en 1-2 napja veletlenul taliztam 2 olyan ACER-t is angol web-oldalon, ami szinten tamogatja a 3D-es +jelenitest, akarcsak ez az ASUS-otok, csak joval olcsobb volt eppenseggel mindket ACER. ( igaz vmivel gyengebb konfigok is voltak, kulso/belso minosegben viszont nem rosszak az ACER-ek sem, szerintem)

Sz'al esetleg olyan gyartok ujabb laptopjairol is irhatnatok, ami NEM kerul fel millaba, v + tobbe, mert azt esetleg tobben is +tudnak venni, igy hasznosabb lenne a cikk is. ;)
59.
59.
P.csabi
"hatalmas (khm) lehetőséges* rejlenek" ééés "képsorozat a Batmasn* Arkham Asylumból" ennyi :D Jó cikk ^^, Majdnem elindultam megvenni, csak hírtelen nem tudom, melyik zsebembe nyúljak az áráért -.-" :DD Tökmind1, ugyanannyit veszek ki mindből :D

#60: Én az árát is szívesen elfogadnám :))
58.
58.
trevis99
ennél még az én gépem is erősebb kül! XD
57.
57.
trevis99
ezt hol lehet már kapni?

56.
56.
Psychosocial
Hát én sem az tuti De elfogadnám :)

55.
55.
menjapipaba
#58: 540.000 Ft énn biztos hogy nem veszek ilyet mert kibaaszot drága. (:
54.
54.
pettung
szevasztok....lehet h már kérdezték: mennyibe fájhat egy ilyen atomerömü????

53.
53.
szajoli
#47: Eléggé rossz napom volt sry Am szívesen megnézném ezt a szemcsit nekem Blue-Red mozi szemcsim van azzal lesem a dmc-t bár eléggé szemrontó .

52.
52.
Horvi14
51.
51.
daveth
Egyszer lehetne olyan hardver teszt, hogy a legolcsóbb gamer PC, különböző kritériumok alapján ( pl. DX11, árhatárok, monitor is kell satöbbi.) .
50.
50.
menjapipaba
#52: The Annoying Orange :D :D :D :D :D

49.
49.
Giga0509
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...