Philips Evnia 34M2C8600 teszt

  • Írta: Baloo
  • 2024. március 19.
Link másolása
Nagyon széles, nagyon OLED és természetesen nagyon nem olcsó mulatság. Napokig nyúztuk a Philips egyik csúcs monitorját, ami - ha bírja a pénztárcánk - egy új szintre emeli kedvenc hobbink obszerválását.

Beakadt lemezként tudom csak ismételni, amit a legutóbbi OLED-monitor tesztemnél is mondtam; habár drága buli a technológia, több mint valószínű, hogy ez lesz a kijelzők jövője hamarosan. Nemrég pedig szintén egy, az említett kategóriát képviselő monitor járt nálunk - ezúttal a Philips kínálatából. Azt hiszem nem nagy spoilerezés így előre, hogy az Evnia 34M2C8600-ért bár combos összeget kérnek el, amennyiben ezt megengedhetjük magunknak, akkor egy egészen elképesztő kijelzőt kapunk a pénzünkért cserébe.

Az óriási dobozt a futártól átvéve először nem voltam benne biztos, hogy nem egy ablakot küldtek nekem, de a csomagolást felkoncolva máris az orbitális 34 inches (86,36cm!) ívelt képernyővel néztem farkasszemet. A 21:9-es képaránnyal operáló bestiánál garantáltan érvényesül a klasszikus “könnyebb átlépni, mint megkerülni” mondás. A méret mellett maga a fehér dizájn is tisztelet parancsoló, illetve a gránit-hatást keltő talpak sem nevezhetőek hétköznapi látványnak. Amennyiben pedig az utóbbi mégsem a mi ízlésvilágunk, akkor fel is függeszthetjük a jószágot - csak ránk ne borítsa a falat a közel 9kg-os súlyával! A robosztus méret miatt érdemes az asztalunk kapacitásával és az ülőtávolsággal is matekozni vásárlás előtt, mert nem hinném, hogy a garancia kiterjed a kiéget és/vagy kaméleon szemeket korrigáló műtétekre.

Még egy pillanatra a külsőségeknél maradva: a bemeneteknél találunk két HDMI, egy DisplayPortot, két USB, egy USB-C és egy fejhallgató csatlakozót is. Szintén hátul csücsül a menü irányítására szolgáló analóg kar, illetve ide helyezték a beépített hangszórókat is, melyek ugyan nem váltják meg a világot, de ha úgy alakulna “nincs ló, jó a szamár is” alapon egy darabig bőven ki tudja szolgálni az embert. Sokkal izgalmasabb viszont az Ambiglow világítási technológia, amivel kedvünk szerint öltöztethetjük diszkófényekbe a sötét szobánkat.

Tesztalanyunk 3440x1440 felbontással dolgozik 175Hz-es képfrissítési gyakoriság és 0.03ms-os GtG válaszidő mellett. Habár ennél találunk gyorsabb és reszponzívabb gaming monitorokat is a piacon, a mozgókép simaság érzetére abszolút semmilyen kifogásunk sem lehet, a játékok csak úgy hasítanak rajta. A termékleírásban külön kiemelik a G-Sync funkciót, ám AMD kártyán a FreeSnycet is gond nélkül tudtam használni, szóval így vagy úgy, de garantáltan nem lesz fűrészfogas a játékunk. Nem említettem még a képernyő-profilok személyre szabásának, valamint a fixált célkereszt beállításának a lehetőségét, bár ezek lassan már tényleg sztenderd monitor kellékeknek számítanak manapság a gaming piacon.

A többi száraz technológiai paraméterrel nem szeretnélek untatni titeket – OLED-től elvárható módon, mind a betekintési szög, mind a színek és a feketék is tökéletesek. Továbbra se lehet eléggé hangsúlyozni, hogy ezeknek köszönhetően egyes játékok hangulata mennyire erőlködés nélkül átmanifesztálódik. Nemrég például belekezdtünk a cimborákkal egy Dying Light-végigjátszásba, és amikor leszállt az első este, akkor ezzel a monitorral már tényleg a nagybetűs sötétség (és a velejáró alsógatya csere) fogad minket.

Szintén élmény-reformáló hatással jár az ultraszéles képarány, amivel (marketing sablonszöveggel élve) valóban körülölelnek a játékok és a filmek. Az előbbiek estében örömteli látni, hogy nagyon kevés az a cím - legyen az akár a retrosabb vonal képviselője -, ami ne támogatná natívan ezt a felbontást, és még ha bele is futunk egy-egy ilyenbe, a modderek garantáltan a segítségünkre sietnek majd. A jövőben érkező játékoknál pedig manapság már garantált a képarány natív támogatása, hiszen már most is előkelő helyet foglal el a konzolról portolt exkluzívok PC-ficsőr videóiban az ultrawide lehetőség hangsúlyozása.

Őszintén megvallva nagyon nehéz bármilyen negatívumot is írni a Philips Evnia 34M2C8600-ról a két nyilvánvaló dolgot ignorálva, de a teljesség kedvéért persze ezek mellett sem mehetünk el szemlesütve. Cikkalanyunkat jelenleg 357 000 – 484 000 forint mezsgyéjén megtalálható összegekért vesztegetik a boltokban, ami közel sem nevezhető egy pénztárcabarát összegnek, és valószínűleg a legnagyobb szűrője lesz a vásárlást fontolgató egyének között, még akkor is, ha ár-érték arányban abszolút jó befektetésnek mondhatjuk. A másik tényező az OLED-eknél előforduló kép-beégés lehetősége, ami bár elég rapszodikusan fordul elő a felhasználóknál, sajnos nem csak a kis monitorok alvómódba lépésénél mesélt mumus. Mondjuk az sokat segít a helyzeten, hogy a Philips OLED és QD-OLED kijelzőire 3 év gyári garancia vonatkozik, amely kiterjed az OLED és QD OLED beégésre is, illetve azért vannak beépített OLED Care funkciók is.

A fentiekből kiindulva egészen biztos, hogy elsődlegesen nem munkára, hanem filmezésre és játékra szánták a monitort. Ám ezeket a hátrányokat is szem előtt tartva nyugodt szívvel elmondható, hogy amennyiben nem probléma számunkra a pénz és maximalisták vagyunk a gaming élvezetében, akkor a Philips Evnia 34M2C8600 igencsak egy erősen ajánlott vétel. Az én számomra legalábbis nagyon nehéz volt visszacsomagolni a monitort a dobozába, mert biztos, hogy bizony kelleni fog egy kis idő, amíg újból visszaszokik a szemem a 16:9-esre kardiózott, vékonyka kis 1080p-s IPS kijelzőmhöz.

Kapcsolódó cikkek

9.
9.
MikeHock
Ez a beégés mizéria maximum 10 éve volt reális veszély, a mai TV-kben olyan védelem van, hogy ha nem vagy totál retard és nézel egy állóképet valamilyen oknál fogva órákig rajta, akkor esélytelen h bármi baj legyen.
8.
8.
Low Noise
#1: Egyetértek én vettemm is egy Samsung G8 OLED et, nem mondom, hogy nem félek kicsit / vigyázok rá, állókepet 3 percnél nem hagyok rajta, bár volt már, hogy a gyerek órákig paintezett, de ott az érem másik oldala, mindig útáltam az LCD-t, már nem akartam a gép elé se ülni, ezt viszont imádom, még ha be is égne, valami valamiért. Az Rtings véleménye hogy egy beégett általuk hajszolt OLED nek is jobb képe van mint egy új LCD nek. Ha meg nagyon parázik valaki vegyen Alienware qd-oled et arra 5 év a beégésre vonatkozó garancia.
7.
7.
csoki0619
Ilyen egy ideális komment szekció. Két ember beszélget az idegesítő harmadikról tudomàst sem véve. Többiek, lehet példát venni.
6.
6.
delphijos
#4: Talán 2 olyan dolog jut eszembe ami esetleg gondot okozhat. TV-nél ha valaki sokat néz olyan csatornát aminek állandóan és ugyanott van a logója. Vagy ugyanúgy, egy olyan játékot aminek van valamilyen eleme ( HUD mondjuk ) ami folyamatosan ugyanott van.
5.
5.
crytek
#4: Persze hogy mondják meg félnek..mivel vannak (még ha kevés is) hogy rendes használat mellett ég be valami...aztan egy 500 ezres tv ha kuka az senkinek nem öröm
4.
4.
Doomsayer
#3: Hát ez, igen. Meg ugye régen is volt a képernyővédő intézménye és szerintem a win 95-ösöket mindenki ismeri is, és akkor azok bejöttek egy idő után. Nekem amúgy nincs itthon semmi oled, de a gépek monitorjai egy idő után kikapcsolnak, a konzolok minden gyártótól pár perc hozzá nem nyúlás után sötétítik a képet és egy-két óra múlva ki is kapcsolnak, illetve a TV (ez egy androidos darab) is talán 5 perc főmenüben való otthagyás után elkezd képeket mutogatni a világból és beállítás szerint később kikapcsol. Szóval ha valaki be akarja égetni a képernyőjét, annak külön át kell állítani mindent, hogy ez lehetségessé váljon és egy alkalmas és mozdulatlan képet kell rajta hagyni örökre, hogy egyáltalán esélye legyen a sikerre. Na és ugye ez az, ami nagyjából senkit nem fenyeget, csak annyira mondogatják kvázi egész életemben mindenre ezt a beégést, mint ha leülnél egy órát játszani és utána instant lehetne kidobni a monitort.
3.
3.
delphijos
#1: Én rengeteg beégett monitort láttam. Még a CRT időkben is. Általános otthoni használatnál ugyankkor én sem érzem ekkora problémának, ha mondjuk az ember nem hagyja minden nap órákig ott a Windows desktop-ot….
2.
2.
crytek
#1: Én láttam beégést. Mivel a melóhelyemen a monitorok akár évekig mennek kikapcsolás nélkül simán beég a tn+filmes meg az ipses bagázs is.

Amitől nem félek hogy ez az oled téma sose fog leszívárognibaz olcsó szférába. Szóval se nem lesz nép tv se nem lesz nép monitor ezekből :(
1.
1.
Doomsayer
Nem mondom, hogy nagy monitor beégés szakértő lennék, szóval lehet, hogy csak az én bajom, ha annyira nem félek ettől a beégéstől. Amikor az első számtech órákon általános alsó tagozatban a Commodore 64-ek előtt ültünk, akkor is a monitor beégésről beszéltek. Később, a középiskolában a PC-k fekete-fehér VGA CRT monitorjainál beszéltek a beégésről. De én egész életemben nem láttam 3 db beégett képű monitort sem. Pedig aztán a Switch Oled és a Steam Deck Oled-del kapcsolatban is mindig mindenki a beégésről beszél, és hát nyilván az Oled monitoroknál is.

Nekem kicsit túlzásnak tűnik a para és mondom, lehet, hogy én látom rosszul, de normál használat mellett szerintem nem történik ilyen. Olyan, mint ha kötelezően emlegetnék az emberek, de még nem sokan láttak eleve olyasmit élőben.

Nekem ez kicsit olyan műmájerkedésnek tűnik, mint a magyarok körében a dízel autós "szakértések", hogy hajtogatják papagáj módjára a turbót, a szűrőt, a pumpát, meg mindent és úgy csinálnak, mint ha minden nap egymillióba kerülne ezeknek a folyamatos cserélgetése. Aztán amiket olvastam az adott márkánál 250 ezer plusz kilométernél még gyári minden és a tulajok csak az olajat cserélgették a kocsiban egész életében, míg az adott benzinesek már 120-140 ezer körül véres torokkal, kb motorcserés állapotban vannak a turbó, szűrő, magasnyomású szivattyú, meg *minden nélkül* elsüllyedve a kokszban.

Kb így látom most ezt a beégés kérdést.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...