Frissítve: Az MSI is a Steam Deck babérjaira tör

  • Írta: zoenn
  • 2024. január 6.
  • Hardver
Link másolása
A tajvani gyártó is szeretne kihasitani egy szeletet a játékra szánt kézi számitógépek piacából, ezért a küszöbön álló CES 2024-en leplezi le a Steam Deck és a ROG Ally kihívóját. Már egy teaser videónk is van a kütyüről.

A 2024-es Consumer Electronics Show-n mutatja be az MSI a saját Steam Deck-kihivóját. Bizony, a handheld gamer PC-k iránti igény egyre csak növekszik, és ezt a tajvani gyártó is jól tudja. A cég az Instagramon már be is mutatott egy teaser videót, amelyből kiderül, hogy a masina két analóg karral és tisztességes szellőzőnyílásokkal rendelkezik, de teljes egészében még nem vehetjük szemügyre.

Az MSI már a harmadik gyártó, amely hasonló kategóriában gondolkodik. A Steam Deck mellett az ASUS ROG Ally már 2023 júniusa óta a piacon van 600 dolláros indulóáron, hardvere erősebb, mint a Valve megoldásáé, viszont az ára is nagyobb. A Lenovo Legion Go ugyanazt az AMD chipkészletet használja, mint az Ally, ám képernyője nagyobb és a vezérlői is lepattinthatók a Switch Joy-Conjának mintájára. A 700 dollár viszont elég borsos ár érte.

Kíváncsiak vagyunk, hogy az MSI kütyüje milyen specifikációkkal fog rendelkezni, és ami a legfőbb, milyen áron kínálja mindezt. A CES 2024-et január 9-12. között rendezik a Las Vegas-i Convention Centerben.

Update! Az időközben kiszivárgott adatok azt mutatják, hogy a handheld PC MSI Claw néven fut, ám az AMD chipje helyett Intel Meteor Lake CPU hajtja majd, ami egy 16 magos, 3,80 GHz-es órajellel és 4,78 GHz-es maximális frekvenciával bíró proci. Ami viszont a riválisai fölé emeli az az, hogy a gyártó nem fukarkodott a memóriával: a rendszer 32 GB RAM-mal rendelkezik majd. Természetesen Windows 11 fut rajta.

Kialakításra nem különbözik a többi kütyütől, mindkét oldalán gombok és analóg karok vannak, utóbbiak köré szép RGB-s megvilágítás is jár. Sajnos sok más részletet, mint a belső tárhelyet és a kijelző méretét, és persze az árát még homály fedi. A konkrétumokért mindenképp meg kell várni az idei CES-et.

13.
13.
Zuzmo
Szerintem ennek a reklámértéke sem lebecsülendő. Bekerül a hírekbe hogy az MSI hoz egy ilyen masinát, máris jobban belevésődik az emberek fejébe a márka. Lehet nem kevesen emiatt fognak mondjuk MSI videókártyát vagy akármit venni, mert látja, hogy ez egy komoly gyártó. Nabum.
12.
12.
delphijos
#8: Nem az elégetni való pénz, hanem mert ez egy viszonylag friss piac még, és a befektetők elvárják hogy itt itt is jelen kell lenni. Soha nincs olyan hogy "fiúk, van már valami jó, akkor mi lépjünk innen, mert azzal ne versenyezzünk". Jópár gyártó próbálkozik, és a piac ( a vásárlók ) meg döntenek.
11.
11.
Ganzer
#8: +1, itt a lényeg.
10.
10.
crytek
#8: A pcs gaming ipar évek óta szenved az optimalizáció miatt és ezen nem ezek az integrált vgak fognak változtatni ami ezekben a gépekben van.
Az hogy a valve tolja a sajatját tegye.. a többi cég termékét ugyis eladja a "mert csak"
9.
9.
Br1sk
ez itt a képen csak egy photoshopolt rog ally
8.
8.
GemForge
#2: Tévedsz. Ezért az MSI szarért senki sem fog úgy fejleleszteni, hogy fusson rajta. Ez az "elmaradottat fejleszteni" elég értelmetlen megfogalmazás: hiszen PC-re rengeteg olyan fejlesztés érkezik, ami figyelembe veszi az altuális konzolgeneráció teljesítményét. A Steam Decknél egy szoftverbolt óriás árukapcsolással egybekötve bábaskodik a megfelelő optimalizációról. A Nintendo -bár más tészta- meg fejlesztőket fizet, hogy a célhardverére fejlesszenek, vagy esetleg optimalizáljanak valamit. Egyik sem "elmaradott fejlesztés"... Sok esetben még arra is figyelnek a fejlesztők, hogy a portékájuk valahogyan (sokszor szuperul) elfusson Switch-en, mert céloznak a százmillió fölötti Switch tulajra, mint potenciális vásárlóra. Ez pedig nem elmaradottság, hanem profizmus.
Azért is fura a megfogalmazásod, mert ezek szerint nem érted, hogy a jó játékhoz és a sikeres konzolhoz együtt kell a jó hardver és a -lehetőleg még jobb, tökéletesre optimalizált - jó szoftver. Ez pedig egyik Steam Deck "trónkövetelőnél" sincs így. Hiába hát a technológiai villantás, ha szoftver és optimalizáció tekintetében ugyanott bukik el mindegyik. Ezeknek a cégeknek elégetnivaló pénzük van, ezért gyártják ezeket a féltéglákat, amelyek szenvednek az optimalizációs problémák súlya alatt.
7.
7.
Extol
Sosem volt MSI cuccom, de a használt cucc piacon minden második videokari MSI szal nem lehet olyan rossz.
6.
6.
delphijos
#1: A ROG Ally azért nem dög nehéz. De amúgy ez tényleg arról szól hogy kinek mi. Nagyobb, nehezebb, rövidebb játékidő cserébe gyorsabb, vagy fordítva. A gond inkább a média fogalmazás , ha jön valami kütyü amihez hasonló már van, akkor “xy verő” néven cikkeznek róla.
5.
5.
Ooorky
#2: Az mondjuk jó lenne, lassan kezd rottyra menni a PS Vitám akkuja és csak bontottat lehet kapni amik nem sokkal jobbak.

Ha lenne egy méretben hasonló cucc ami futtatja a játékait akkor simán váltanék.
4.
4.
crytek
Itt erőben az nyer aki az amd soc-át jobban elengedi fogyasztásilag..
3.
3.
Helldiver
#2: AAA játékok kapcsán igazad van, de indie játékokra is nagyon jó, pl vampire survivors és másolatai.
2.
2.
Br1sk
Ha kicsire és könnyűre csinálják akkor kb retro konzolként lehet árulni mert semmi új és releváns cucc nem fog menni rajta. PC-re senki nem fog szándékosan elmaradottat fejleszteni úgy mint switchre a zelda
1.
1.
Doomsayer
Hát sok sikert mindenkinek, aki a Deck babérjaira tör. Eddig nem is nagyon mondogatták, aztán már egyre inkább hallani mostanában, hogy a Legion is majdnem 1 kiló tömegű XD. Amúgy én mindent elhiszek és mindent megértek, de tényleg várom a Steam Deck verő 14 collos OLED kijelzős, Ryzen 7950X 4D procis, 170 wattot húzó, csak otthon használható mobil gaming PC-ket, amik majd 2000 dollárért olyan nehezek lesznek, mint egy zsák cement és akkor megverik a Steam Deck-et.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...