ROG Ally - bemutatkozott az Asus Steam Deck-kihívója

  • Írta: szlav
  • 2023. április 4.
  • Hardver
Link másolása
Áprilisi tréfának hittük, de úgy néz ki, valódi a dolog. Az Asus egy saját handheld PC-vel állít vetélytársat a Nintendo Switchnek és a Steam Decknek. Íme, a ROG Ally.

Mivel az Asus április 1-jén jelentette be a ROG Ally névre keresztelt gépét, ráadásul a lent látható bemutatkozó videót is nagyon poénkodósra vették, mi szimplán legyintve mentünk el a beharangozó mellett - simán azt hittük, hogy a bolondok napjára készült az anyag. Hát, nem így lett, az Asus ROG Twitterén tegnap délután hivatalosan is megerősítették, hogy amúgy nem üres mókázásról van szó: a ROG Ally létezik, és a tervek szerint méltó kihívót állít majd a Steam Deckkel szemben.

Az egyelőre ár és megjelenési dátum nélkül beharangozott masina - amely egyébként egy fokkal kisebb és könnyebb lesz a Steam Decknél - egy egyedi gyártású AMD APU-val és Windows 11 operációs rendszerrel érkezik majd. Utóbbi azért fontos, mert a tervek szerint az Ally számos könyvtárból, köztük az Xbox Game Pass játéklistájából is elérhetővé teszi majd natívban (tehát nem csak a felhőből streamelve) az AAA-minőségű játékainkat. Mindezt 1080p-ben teszi a 7 inches, 120Hz-es képernyőjén, ultrahalk hűtés mellett.

További érdekesség, hogy ha igazán sok lóerőre vágyunk, esetleg egy nagyobb felbontású tévére is rá szeretnénk kötni a készüléket, akkor érdemes lesz az Asus saját külső videokártyájával (akár a GeForce RTX 4090-es XG Mobile-lal) felturbózni a hardvert.

10.
10.
Doomsayer
#9: Előbb utóbb utána járok úgy is, de annyi megjegyzésem van a témához, hogy a "jobb, mint a Deck" hozzáállás bárki mondja is, annyiból átgondolandó, hogy a Deck egy dolog csak, hogy 420$-tól indul, de már egész rég óta kint van. Előtte senkinek nem sikerült kézi PC-vel igazán frankót alkotnia, az óta viszont eltelt már bőven több, mint egy év és még csak most kezd befutni a konkurencia, ami a Deck farvizén evezgetett el a mostani megjelenésig.

Másrészt ez megint csak saját vélemény, de a Deck az olyan, amilyen: lehet vele számolni, lehet vele tervezni. De a különböző gyártók kvarcjátékai mindig úgy jönnek, hogy ilyen verzió, az a processzor, annyi RAM, pro, elite, light, S meg milyen verziók, meg tele vannak agyalágyult dolgokkal, mint RGB és ilyenek. (Hát meg fehér, mert a büdös életben soha nem használt még senki ilyet rendeltetés szerűen, aki a fehéret kitalálta.) És maximum csak kétszer annyiba kerülnek, mint a Deck, hacsak nem sikerül több, mint 3-szor annyit elkérni érte! De utána a sok verzió miatt nem lehet vele tervezni.

Az ilyen marketingtől meg hanyatt bírom vágni magam, ami a cikk utolsó bekezdése. Minden gépre és laptopra és még a Deck-re is rá lehet tenni bármilyen USB-s cuccot, ha olyan agyas valaki, hogy a legkisebb mobilprocihoz akar éppen külső 4090-est. Na de hagyjuk már a papit pihenni, mekkora trash duma ez is? Miről beszélnek? Na de persze így is el lehet mondani, hogy van rajta USB dugó... :)
9.
9.
kanguru
Akit erdekel Dave Lee (Yutub) kiprobalta es jobbnak talalta mint a Steam Deck. Es messze nem ezer dollarrol beszelt.
8.
8.
Csoki80
Agyon lehetne verni vele simán valakit akkora :-D
6.
6.
Ooorky
Korlátlan mobilnet + gamepass, már azt se tudom mikor volt kezemben kézi konzol, pedig van 3DS, PS Vita, Switch...
5.
5.
crytek
#4: 380-ért már 3050ti-set kapsz ami körbehugyozza ezt 5x-ös erővel és csak írtam egy számot.

De akinek kézi moslék kell vegye valakiknek ezt is gyártják
4.
4.
Zuzmo
Egy RTX 3050-el szerelt laptop van hasonló árban. Van amelyik abból csak 4gb-os. Jobb esetben megkapod a rendes 8gb-ost.
Csak ha valakinek "zsebkonzol" kell, akkor a laptop is csak kompromisszum.
3.
3.
crytek
#2: Ja csak 1000$/idehaza euroért nem intergált fost kapsz...mint ami ezekben van
2.
2.
Zuzmo
A pletykák szerint max ezer dollár lesz. Az sem kevés, de azért nem is egy gaming laptop ár.
1.
1.
Doomsayer
Ez szép és jó, de mindig kicsit szkeptikusan tudok hozzáállni ezekhez. Ott a Switch, ami már megjelenésekor is gagyi és gyenge volt, de a mai napig is nagy erőkkel gyártják külön a hozzá való jobbnál jobb játékokat. Persze, aki nem szereti az RPG-ket, azoknak valamivel kevesebb az a jobbnál jobb játékok halmaza, de nonetheless egy jó gép és a fejlett szülői felügyelet támogatásnak köszönhetően nagyszerű a fiatalabb gyerekeknek is.

Ott a Steam Deck, ami meg egy jó kis allrounder PC, amit kézi módban és asztali módban is jó használni mind Steam OS-el, mind Windows-zal (dual boot, vagy külső SSD-re telepített Windows esetén a legjobb). Magához képest jó erőben van és ahhoz az erőhöz képest viszont fele-harmada annyiba kerül, mint egy olyan erős gép.

Meg itt van a többi. Biztos, tehát trollkodás nélkül mondva: egész biztos, hogy jó ez az Asus kvarcjáték is. De szerintem ez túl fog lőni az ár/érték célon és bár biztos minden RGB-s szarral teli van, lehet hogy csak egy szomszédnak való gép lesz. Ez alatt azt értem, hogy a felhasználónak nem a legjobb, de legalább a szomszéd látja, hogy nekünk drága gépünk van. Látatlanban és "neten rákeresetlenben" is azt mondom, hogy majd több FPS kijön belőle, mind a Steam Deck-ből, amit a Facebook úgy fordít, hogy gőzfedélzet..., de biztosan olyan drága lesz, hogy abból kijön majd 1 Switch, egy Deck, meg egy laptop, meg egy Series S meg egy PS4 Pro, meg egy router, hogy mindegyikhez legyen vezetékes net.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...