Cities: Skylines - After Dark teszt

  • Írta: barackostej
  • 2015. október 29.
  • after dark, cities: skylines, pc, teszt
Link másolása
Már idén ősszel kiegészítőt kapott az év egyik meglepetésjátéka, a Cities: Skylines. Az After Dark egy nagy hiányosságot, az éjszakai életet pótolja a játékból, valamint új épületeket és funkciókat is tartalmaz.

Nagy meglepetést okozott tavasszal a Cities: Skylines, hiszen a Colossal Order az utóbbi évek (évtized?) egyik legjobb városépítős játékát szállította le. A Cities: Skylines szinte minden önjelölt polgármester igényeit kielégítette, mivel amellett, hogy mélyen összetett szimulációt adott, mellette könnyen kezelhető és átlátható volt. Ennek ellenére akadtak benne hiányosságok, amiken a rengeteg mod segített valamennyit, valamint a fejlesztők is heti szinten javították a játékot. Voltak azonban olyan elmaradások, melyeket nem lehetett ilyen módon orvosolni, és így került képbe az After Dark kiegészítő. A Cities: Skylinesban nem voltak éjszakák és nem is szimulálta az éjszakai életet, így az expanzióval egy már-már alapfunkciót pótoltak a fejlesztők. Lehűteném a kedélyeket, mielőtt többen felháborodnának, hogy milyen pénzéhes banda az, amelyik egy ilyen alap játékelemet pénzért ad: az After Dark kiegészítő egyes részei az alapjátékba is bekerültek, így több fontos újítást ingyen megkapnak azok is, akik nem vásárolják meg az új csomagot. Ez a húzás egy kicsit a pontozást is megnehezítette a számomra, hiszen egyszerre kellett ingyenes csomagként és fizetős kiegészítőként értékelnem az After Darkot.

A kiegészítő legfontosabb és legnagyobb újítását - az éjszakai életet – az alapjáték tulajdonosai is megkapják ingyen. A játékban tehát most már van napszakváltozás, mely nem csak a látványra, de a szimulációra is hat. Éjszaka természetesen sokkal kisebb forgalom, viszont ezzel együtt megnövekszik a bűnözés is. A pénzügyeknél a különféle szolgáltatások finanszírozását most már külön csúszkán menedzselhetjük nappal és éjszaka. Egyértelmű, hogy az iskolákra például sokkal kevesebbet kell költeni éjszaka, azonban a sötétben nagyobb lesz a város áramfogyasztása. A buszjáratokat a napszakoknak megfelelően sűríthetjük és ritkíthatjuk, így pénzt spórolva a tömegközlekedésen.

A játék motorján is sokat fejlesztettek a Colossal Order munkásai, így végre eltűntek a fakó színek és az erőtlen fények. A napszakváltozások nagyon jól néznek ki, az éjszakák pedig csodálatosak. A különféle úttípusok más színű közvilágítást kaptak, így egy egészen realisztikus városkép tárulhat elénk. A nappalok is sokkal látványosabbak lettek, az új bevilágításnak köszönhetően sokkal szebb a játék. Sajnos azonban a program egy kissé instabillá vált az újítások után, mivel többször kifagyott a játék, valamint néha a mentés sem működött normálisan. Néhol szaggatásokkal is találkoztam, melyek főleg a mentés betöltése után keserítették meg az életem. A fejlesztők jelezték a fórumon, hogy tudnak a problémákról és a fagyásokat egészen hamar javították, így nagy eséllyel a többi technikai probléma is hamarosan megoldódik.

A fenti újításokat mindenki megkapja ingyen, azonban mi a helyzet azokkal, akik megveszik a kiegészítőt? Nos, ők további funkciókat kapnak, azonban ezek kevésbé radikálisak, mint az éjszakai élet bevezetése. Minden szolgáltatáshoz megnyílik egy új, nagyobb épület, így építhetünk nagyobb repülőteret, vagy buszterminált, ahol az utasok átszállhatnak más vonalakra. Fizetős kontentként elérhetővé válnak a taxiállomások, melyekkel tovább könnyíthetünk az utazáson. Az alapjátékból nagyon hiányoltam, hogy nem lehet semmit sem kezdeni a homokos tengerparttal, így nagyon örültem neki, hogy a kiegészítőben végre ilyen típusú épületeket is kaptunk. Ehhez kapcsolódik, hogy jobban rá lehet gyúrni a turizmusra, így a kereskedelmi zónákba most már az ezt kiszolgáló épületek is bekerültek. Jött pár hasznos új úttípus is, így lehetőségünk van buszsávval ellátott sugárutakat építeni, valamint a biciklis utak is elérhetővé váltak.

És ennyi. Sajnos a fizetős tartalom elég sovány, és ezért a pár épületért és szolgáltatásért bizony sok kicsit az a 15 euró. A fontosabb újítást, azaz az éjszakai életet ingyen megkapja mindenki, a többit pedig kis túlzással modokkal is összeszedhetjük. Épp emiatt kicsit felemás ez az After Dark kiegészítő, hiszen a fejlesztők annyi mindent tettek ingyen elérhetővé, hogy végül alig maradt valami a fizető vendégeknek. A Cities: Skylines továbbra is a legjobb városépítős játék a piacon, melyre érdemes benevezni. A kiegészítő vásárlásával azonban érdemes várni egy akciót, amikor harmad ennyiért lehet beszerezni.

3.
3.
mestermagyar
#2: Nagyon kevesen vannak ezen a véleményen, mind kritikusok mind playerek terén.
2.
2.
medson
Város építős játékok terén szerintem mindig is a cities xl vagy manapság xxl ál az élen, sajnálatos módon optimalizáció terén nagyon gyatra és sok a kihagyatlan ziccer, de abban igazán monumentális városokat lehet megalkotni és igen nagy a kihívás is ha elér az ember bizonyos lélekszámot.
1.
1.
mestermagyar
Ne igazán próbáljatok minden DLC-t tesztelni, majd a hearts of iron 4-nél is ez lesz, a paradox interactive a játékaihoz mindig kihoz vagy 40-et és a cities skylines eme DLC-je is ugyanolyan jellegű. A játék folyton fejlődik, csak kijön "pár" DLC f2p szerű tartalommal hogy megsarcoljanak közbe. Kapzsi, de sajnos ez van...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...