Just Cause 3 teszt

  • Írta: Kronik
  • 2015. december 15.
Link másolása
A mediciek nemzeti étele a sgabei nevű olajban sült kenyérféle, amelyet az ünnepek és tűzszünetek idején fogyasztanak. A tehénbuktatást modortalanságnak tartják, a tehénlovaglás azonban a szigetvilág nemzeti sportja.

Úgy tűnik, a Grand Theft Auto-sorozattal nem nagyon lehet versenyezni, vagy legalábbis aki megpróbálkozott vele, csúnyán elhasal. A modern, nyitott világú város és a komolyabb gengsztersztori, valamint a kapcsolódó játékmechanizmusok annyira kidolgozottak, hogy a konkurencia inkább a lazább, könnyedebb, humorosabb irányba indult el. A Ubisoft persze megpróbálkozott elkészíteni a saját GTA-ját a Watch Dogs képében, de tudjuk, milyen végeredménnyel. Persze nem baj, hogy nem próbálkozik mindenki a GTA trónjára törni, hiszen így olyan játékok születtek meg, mint a Saints Row IV vagy a Just Cause 2. Utóbbi folytatása, jelen tesztünk alanya pedig szintén ezt a vonalat viszi tovább, csak feltekeri az akciót 110 százalékra.

Magáról a történetről nem sokat lehet elmondani. Főhősünk továbbra is Rico Rodriguez, diktátoreltávolító kisiparos, aki ezúttal saját szülőhazájába, Medici szigetére tér vissza. A helyet (meglepő módon) egy rosszarcú tábornok, Di Ravello tartja a markában: sanyargatja a népet, és úgy általánosan szemét módon diktátorkodik jobbra-balra, fő csapásirányként a szigeten található különleges nyersanyag kitermelését megjelölve, aminek segítségével aztán majd alaposan feltápolhatja saját seregét. Rico visszatérte után csatlakoznak hozzá régi ismerősei, a folyamatosan dumáló, tipikus comic-relief karakter Mario, valamint az égett arcú tudósasszony, Dimah, aki aztán mindenféle jósággal látja majd el főhősünket.


Nem kérdés, hogy a Just Cause 3 legjobban megvalósított része maga a nyitott világ, Medici szigete. Mintha a fejlesztők fogták volna a legszebb nyaralási vágyálmainkat, és összegyúrtak volna belőle egy hatalmas pályát. Ezen a pályán pedig minden korábbinál dinamikusabban és gyorsabban mozoghatunk, Rico felhozatala ugyanis alaposan feljavult: az ejtőernyő mellett egy már szinte bárhol használható grappling hookkal és egy szárnyas repülőruhával is gazdagodtunk, ezek kombinációjával pedig olyan látványos akciókat hajthatunk végre, amikhez hasonlót talán még nem is tapasztalhattunk korábban.

Legalábbis az biztos, hogy hirtelen nem nagyon jut eszembe olyan játék, ahol először harci helikopterrel kezdjük el megsorozni az ellenséges bázist, majd miután a helikopterünket kilőtték, hatalmas robbanással belezuhan az egyik elpusztítandó épületbe, mi pedig kiugorva, lefelé repülve rákapaszkodunk a diktátor szobrára, hogy aztán a minket üldöző másik helikopterre rákössük a szobor fejét, majd az ellenséges helikoptert kilőjük egy rakétavetővel, hogy aztán zuhanás közben összedöntse a szobrot. Mert egyébként a játék másik nagy újdonsága, hogy a tethering-rendszer, vagyis az összekötés lehetősége most már szintén rengeteg módon kihasználható, és érdemes is kihasználni.


Medici szigete több zónára van felosztva, legfontosabb feladatunk pedig ezen zónák felszabadítása lesz. Ezt leginkább olyan módon tehetjük meg, hogy a célterületet (jellemzően valamilyen bázis, vagy központ) többé-kevésbé a földdel tesszük egyenlővé, nem kihagyva a szórásból az olyan dolgokat, mint a diktátor plakátjai, szobrai és hangosbeszélői. Ha ez sikerült, akkor ki kell tűznünk a zászlónkat, és máris teljes a boldogság. Két okból is: az egyik, hogy ilyenkor bejelentkezik a David Tennant által alakított propagandaminiszter, hogy elmondja, valójában nem is a lázadók cseszték szét kompletten a bázisunkat, hanem direkt pusztította el a diktátor, hogy helyet csináljon egy új aquaparknak. 

A másik, hogy egy-egy terület felszabadítása után megnyílnak a környéken a mellékes tevékenységek, amivel kicsit tudjuk szórakoztatni magunkat. Ezek az olyan általánosabb dolgoktól kezdődnek, mint a helikopterrel átmanőverezés a checkpointokon, és olyan beteg feladatokkal végződnek, mint amikor egy robbanóanyaggal megrakott járgányt kell úgy beleveznünk egy célpontba, hogy tartunk egy bizonyos sebességet. A kihívások teljesítéséért cserébe pontokat kapunk, amikből aztán fejleszthetjük Rico felszereléseit. Igazából apróbb modifikációkról van szó, amik egyébként egyáltalán nem szükségesek a játék befejezéséhez, de ezzel együtt azért biztosan megszerzünk majd párat, ugyanis a mellékes feladatok teljesítése nélkül a Just Cause 3 kicsit önismétlővé válik; a területek felszabadítása nem túl változatos feladat, ráadásul ahogy haladunk előre, egyre hosszabb időt is vesz igénybe.


Ami miatt a Just Cause 3 mégis nagyon élvezetes (a könnyed mozgás mellett), az maga a rombolhatóság. A Havok fizikai motor egy új változatának köszönhetően a szigeten található legtöbb objektum porig rombolható, ami azt jelenti, hogy a hozzám hasonló pusztításmániások számára ez a játék egy igazi bűnös élvezet. És szerencsére minden eszközt meg is kapunk ahhoz, hogy kedvünkre romboljunk, ahogy Rico fogalmaz a játék elején, nincs olyan, hogy elég töltény. A rakétavetőt és gránátvetőt hatalmas élvezet használni, de ha kifogytunk, akkor sincs nagy baj, ezúttal ugyanis a C4-esből korlátlan mennyiséget használhatunk fel. Meg persze azért sok helyen találunk töltényutánpótlást is. A játék pontozza, ha minél kreatívabb módon okozunk minél nagyobb káoszt, lehetőleg rövid időn belül, a felrobbanó, ledőlő, összecsukló épületek látványa pedig minden pénzt megér.

Persze ahhoz, hogy mindezt maradéktalanul élvezni tudjuk, szükség lesz egy izmos gépre. Nekem viszonylag erős PC-m van, így a maximális beállítások közelében stabilan futott 60fps-sel a játék, és főleg a legnagyobb káosz közepette zuhant vissza a képfrissítés 40fps környékére, ami azért még elviselhető. Konzolokon persze rosszabb a helyzet, ha elindul az akció, akkor átmegy a játék diavetítésbe, ráadásul ott még a töltések is nagyon hosszúak. Nekem PC-n a legnagyobb problémám az volt, hogy az alap FoV túlságosan szűk, így egy idő után elkezdtem rosszul lenni tőle, és sajnos nem állítható - reméljük, hogy ezt egy patch megoldja majd a későbbiekben, és persze azért a teljesítmény is javulhatna, hogy a gyengébb PC-ken is élvezhető legyen a játék.


A Just Cause 3 legnagyobb előnye, hogy egy szépen megalkotott világot ad alánk, amin öröm átkelni a különböző eszközeinkkel, és még nagyobb öröm kiélni a szabadságot, amit a pusztítás kivitelezéséhez kapunk. A történet viszont nem túl kiemelkedő, és egy idő után a játékmenet is önismétlővé válik, aminek következtében a Just Cause 3 nem tud felérni a legnagyobb címekhez. Talán ráfért volna még egy kis fejlesztési idő, mondjuk egy fél év, hogy megoldják a technikai problémáit, és kicsit változatosabbá tegyék a játékmenetet. Ezzel együtt viszont a játék eszement szórakozást nyújt, főleg rövidebb etapokban tolva, így ha van egy erős vasad, akkor igazából nem tudom azt mondani, hogy ne vedd meg.

A Just Cause 3 PS4-re, Xbox One-ra és PC-re jelent meg, mi az utóbbi változatot teszteltük.

 

33.
33.
nemrobotvagyok
#32: Igen?

Akkor ideje berepülni!
32.
32.
Nothing
Fura, de eddig sehol sem említik, a magyar vonatkozásokat Medici-vel kapcsolatban:

- a 2 ország zászlója (a 3 csillagot leszámítva) ugyanaz.
- mindkettő európai ország.
- mindkettőnek van egy Soros-a (az ismert filantróp milliárdos, illetve a játékban a Soros-szigetek).
- mindkét országnak problémái vannak a demokrácia gyakorlati alkalmazásával, ja, illetve mindkét országot egy megalomán szociopata diktátor kúrta/kúrja szét éppen...
31.
31.
delphijos
#30: Jó kis videó. A zene is illik hozzá. Az 1:02-nél látható szigetet tettem épp most a földdel egyenlővé. :D

Kicsit hülyeség hogy minden kész, már csak a zászlót kell kitűzni a városban, de hemzsegnek a katonák a főtéren, de miután ez megvan, villámcsapás szerűen eltűnnek. Meg az hogy a civilek gyilkolásáért nem jár büntetés. De ezt leszámítva nagyon bejött.
30.
30.
FrankBlack
Én nagyon jól szórakoztam vele (csakúgy mint a 2. résszel). Elsőként végig toltam, megtisztítottam a térképet, hatalmas fun volt, nagyon szórakoztató, pörgős. Aztán átváltottam „Relax” módba, és azt még jobban élveztem. Rengeteget játszottam így vele:

https://youtu.be/9_yWAELZ9ps

Nem csak a felfedezés, repülés, a tájban gyönyörködés, de az akció is nagyon élvezetes így, ilyen „relax” módban számomra (a videóban 1:25-től, és 2:50-től). Máig elő szoktam venni néha lazításképpen.
29.
29.
Yanez
#28: Psplus tulajoknak néhány hónapja ajándékba volt, de azóta sem szántam rá magam, hogy kipróbáljam. Igaz időm sem volt rá, mivel van egy tonna másik játék, amely leköt. :)
28.
28.
delphijos
A nagy akcióba 3k-ért megvettem, és ennyit röhögve megért. Igaz néha kifogy ( valószínűleg javítva már nem lesz ) de gyönyörűen fut X-en, és szórakoztató hogy szinte bármit lehet csinálni. Persze, vagy benne egy csomó hülyeség, de - főleg ennyiért - nem bántam meg.
24.
24.
lesik20
#23: Azt mondta hogy konzolon szarul fut míg az ő gépén ultrán is tud menni. Csak azt
23.
23.
logic5
#1: Te miről beszélsz??

#2 +1 :D Hulladék szar....
22.
22.
zoomer
#19: Maradjunk annyiban hogy egy i7 meg egy mezei amd kozott van elteres,amd el jatszok mind vga cpu teren,de nem minden jatek adja be az 1080 p 8xmsa t full reszletesseggel minden effekt bekapcsolasaval,lenyegebe veve ha nem is fullon de butitott verzioba barmi futtathato az altalad leirt konfigban.Mondom ezt ugy h nincs eromuvem viszont rendesen karbantartott ertsd ugy mechanikailag rendezett kitakaritott alkatreszekkel adom a kakaot egy olyan oprendszernek ami nincs teleszemetelve felesleges progikkal stb...
21.
21.
Amugy ps4-en 1080p, boxon meg 900p-ben megy.
Gondolom a witcher 3-nal is ez volt.
Egy 750ti-n meg high beallitasokkal kikapcsolt depth of fieldel, fxaa-val, 8*anisoval, 1080p-ben, 30-35 korul.
20.
20.
#19: ...950-enesen meg esszel kell visszavenni a parasztvakitasbol pl. es teljesen jatzshato lesz.
19.
19.
#8: Mihez nem eleg a 4 mag te technologiai geniusz te.
2 i7 kivetelevel mind 4 magos.
Jatszunk xeonon.
Tolod itt ezt a baromsagot amit prohardveren olvasol baz.
Nezzel youtubot baszki milyen vasakon, hogy mennek a jatekok .
Konkretan ez a gagyi fos egy haswell i3-on 8 giga rammal egy 750ti-vel konzol minosegben ugyanugy fut mint konzolon.
Egy gtx 960-al mar very highon tolhatod antialias nelkul. Egy 950-enesn
18.
18.
Binder
Látszik itt a hozzászólásokból is hogy a Just Cause maradt az ami volt...egy megosztó játék. Ezt vagy utáljuk, vagy imádjuk.
Én imádom ezt is ahogy az előző részt is...aki pedig ezt meg tudja unni, azt tudom sajnálni. :)
Nálam 9 pontos a cucc, iszonyatosan hangulatos és rengeteg dologban fejlődött az elődjéhez képest.
16.
16.
Lovy11
Nekem nincs bajom ezzel a grafikával, nem rossz xboxon a gameplay.Itt nyilván a játék élményt kell figyelembe venni. Fallout 4 sem a penge grafika miatt kelendő
14.
14.
konkolyadam
Csak én tartom marha rövidnek ezt a "tesztet"? Egyébként a játék marha jó, nálam betalált.
13.
13.
br1Koo
#11: Pont az a baj, hogy a multit nem próbáltad. Elő sem vennéd a Just Cause-t, ha belemerülsz a GTA Online-ba.
11.
11.
caleb007
Én személy szerint nagyon élvezem a játékot, jobban bejön, mint a GTA. Persze technikai fronton nyomába sem ér a GTA-nak, ez utóbbi szebb, jobban is fut, minőségibb érzést ad, meg hát a története jól kidolgozott, de én azt egyszer végigjátszottam és annyi. Majd egyszer még biztos előveszem, de nem igazán van mit benne csinálni a story módon kívül. A multival mondjuk nem játszottam, valahogy nem vonz a dolog.
Viszont ez a Just Cause olyan, mint egy vidámpark. Egyszerűen szórakoztatóbb.
10.
10.
Angelwing
Az a baj az emberekkel hogy EL VANNAK kényeztetve mindenféle fajta JÓ játékkal,és így a többi játék már háttérbe szorul kicsit. Pedig ez a játék ha mondjuk 2000-ben jön ki ilyen grafikával ezzel a játékmenettel, na akkor még az afrikai busmanok is megvették volna olyan népszerű és kuriózum lett volna. Én csak a Just Cause 2 vel játszottam, és nem rossz játékstílus ez a kampózás ugrálás. Bár ha a kampozást beleraknák kiegészítőként a GTA5-be akkor a Just Cause 3-at a kutya sem vinné. Na ennyi! Én is hozzászóltam kedvem volt LOL
9.
9.
Bisur1996
Tegnap néztem meg a Just Cause 2 Gamekapocs tesztjét, majdnem pont ugyanezek voltak a pozitívumok és a negatívumok is, meg az egész teszt lényegi része. Egyedül a hardwer igény nem volt a 2-nél.
8.
8.
zoomer
Bizony,bizony a minosegi jatekra gondolom ez alatt a pc t akar joyyal avagy nelkule kell mar az atlagosnal izmosabb vas,ide vagy akar ma mar egy szimpla 4 mag 8gb 60 ezer ft vga mar keves!Ahogy telnek az evek ez a konzolgeneracio egyre gyengebb lessz s csak az exclusive cimek tudjak majd eletbe tartani a konzolokat mert mar a multiplatform cimek kezdik felemeszteni eme generacioba rejlo erejuket.Viszont ez a jatek meg nem er annyit h miatta kezdjen az ember azon gondolkodni h kene a pc be meg vmi plussz,reszemrol ki se probaltam de nem is akarom de lehet kifogom mondjuk egy normal grafikan,de valahogy ez a teszten nem jott at az a feeling h ezt bizony nyomatni kell nekunk gamereknek:)Bar attol meg lehet h egy egesz jo kis jatek ez de vhogy se a kepek,videok,hirek stb nekem nem adott kello kesztetest ra h megvegyem.
7.
7.
Drazhar
"Nem elég változatos, önismétlővé válik"
Ha felüti az ember a nagykönyvet ez van a JC definíciója alatt :D Én már a videókon halálra unom, nem értem ez, hogy tud szórakoztató lenni 14 éves kor fölött.
6.
6.
Gykrizsi
#1: Ez polkorektség. Ha valahol rossz, mindenhol az. Witchernél leírják, hogy konzolon szaggat, mivel ps4-én nem futott jól. Kit érdekel hogy boxon hogy fut. Persze biztos van fordítva is. Ezt már el lehetne felejteni.
5.
5.
gomba56
Nem értem a pontozási rendszert! Súlyos negatívumokat hoztok mégis 7.8 amit nem értek, hogy jött ki! Lehet hülye vagyok matekból, meg én szidom a JC 3-at, de mint olvasó olvasom a tesztet és nem értem a végeredményt! Mondjátok azt, hogy jó a játék! Azt elhiszem! De hogy majdnem 8 pontos! Ezt nem hiszem el ha a pro és kontrát nézem! Nem elég változatos! Amit megjósoltam. Unalmassá fog válni! Optimizálatlan, amit természetesnek veszünk...
De akinek tetszik jó játékot, nem bánom, hogy kihagytam!

3.
3.
JackBauer
#1: Hát pont ez a baj, hogy nem fix 30. eksön közben sokszor szaggat.
1.
1.
Tokodboy
Az hogy konzolon szégyenletesen fut az nettó hülyeség. Szinte az ultra grafikai beállításokkal megy igaz nem 60 de majdnem fix 30 fpsel.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...