Grand Theft Auto IV Villámteszt, az első benyomások

  • Írta: Daks
  • 2008. április 28.
Link másolása
Niko Bellic. Bűnöző. Tolvaj, csempész, gyilkos, csaló. A messzi balkánról a nagy amerikai álom reményében érkezett Liberty City-be. Azt hitte, hogy itt minden más lesz. De tévedett. Nagyot tévedett. Következzen most az ő történetének első néhány órája, ahogy mi láttuk a Grand Theft Auto 4 villámtesztje során.
Rohanás haza a GK SHOP raktárból, ajtó feltép, cipő lerúg. A fotel ezelőtt egy órával már a kedvenc pozícióba lett állítva, mellette bekészítve a távkapcsoló, a két zacskó kuki, a light kóla, a feltöltött elemek, na meg ugye a kontroller. A játék már a hazaúton megszabadult a fóliától, hogy azzal se kelljen időt pocsékolni. Konzol bekapcsol, TV izzít, indulhat a Grand Theft Auto 4. A Rockstar logókat követően néhány, korábban már látott artwork jelenik meg a képernyőn, a játék keményen tölti magát, a CD darál, majd indul a mozi.


Koszos teherhajó tűnik fel az éjszaka sötétjében, fedélzetén mindenféle alvilági figurával. Hatalmas nyüzsgés van, vészesen közeleg ugyanis Liberty City kikötője, el kell rejteni a hatóságok elől a csempészárut és az illegális rakományt. A legénység serénykedése közben dizájnos stáblista tűnik fel egy-egy oszlop vagy ajtó mögül, amolyan Heroes, vagy Medal of Honor: Airborne stílusban. Eközben lassan kiköt a hajó, Niko Bellic pedig megteszi első lépéseit az újvilágban.


Itt veszi kezdetét az új Grand Theft Auto. Az államat még nem sikerült összeszedni a földről, egyelőre percekig csak forgatom a kamerát, és mindenféle kocsmai jelzőkkel illetem a látványt. Fantasztikus. A fények, a textúrák, a részletgazdagság, minden a legmagasabb igényekhez lett szabva, ezen a konzolgeneráción ennél többet már nem valószínű, hogy látni fogunk – már ami ezt a játékstílust illeti. A Mafia 2 és a Saints Row 2 készítőinek keményen fel lett adva a lecke, nem semmi tudás kell, hogy mindezt nem csak utolérjék, de le is hagyják!


Első feladatként a már több éve itt élő Roman kuzinunk kecójába kell elkocsikáznunk. Az első sokkból alig épültünk fel, az autónkba való beszálláskor máris újabb hatalmas pofont kapunk. Búcsúzunk ugyanis az eddigi komolytalan fizikától, a kocsik itt végre tényleg egy több ezer kilós fém tárgyként viselkednek, valahogy úgy, mint az életben. Húzza őket a gravitáció, kifaroláskor tehetetlenül csapódnak oldalra, elsodorva az éppen oda nem figyelőket. Sétakocsikázás következik, közben kameraforgatás és intenzív bambulás.


A város pofátlanul jó lett. A járdán hatalmas embersereg sétálgat, mindenki megy a dolgára, van aki telefonál közben, van aki meg a bevásárlásból tart hazafele hatalmas szatyrokkal. A sarkon egy hot dog árus kínálgatja portékáját, miközben a parkolóban valaki autót szerel, valaki pedig éppen az őt üldöző túlsúlyos járőrt igyekszik lefutni. Az utcán minden kapcsolatba lép velünk, ha nekimegyünk egy szatyrokat cipelő nőnek, akkor az elesik, a cuccai meg szétgurulnak az utcán. Ezután van, aki ránk szól, van aki együtt érzően meg még gratulál is, a fene se tudja milyen okból.


Az első fél-egy órát lazán el lehet tölteni nézelődéssel, ismerkedéssel, na meg persze egy kis száguldozással. Jópofa, hogy ha autóval elütünk valakit, akkor annak lerepül a sapkája, a feje meg sokszor még a szélvédőt is berepeszti. Kicsit Carmageddon-os utánérzetet kelt, hogyha valakit feltrancsírozunk egy házra, akkor a fal megreped, szegény fickó vére meg felkenődik rá, csak úgy mint járgányunk orrára. Az autó amortizációja amúgy nagyon el lett találva, folyamatosan koszosodik a kasztni, minden lövésnyom egyenként meglátszik rajta, ha pedig mindennek odaverjük, akkor kopnak, hajlanak, deformálódnak, leesnek az elemek.


A zene ezúttal is nagyon ott van! Továbbra is különböző, stílus szerint tematizált csatornák között válogathatunk, van pop adó, sláger rádió, chillout rádió, rock csatorna, sőt az orosz bevándorlók kedvéért még van egy bizonyos Vladivostok FM is, melyen olykor felcsendül Seryoga egyik korai trailerben hallott King Ring száma is – na arra aztán lehet állatkodni rendesen! Teljes soundtrack listát egyelőre nem találtunk a neten, de higgyétek el, jó sok ismerős számra fogtok bukkanni a rádiót csavargatva.


Villámtesztünk alatt az első néhány küldetést csináltuk meg, ezek tipikusan GTA-sra sikeredtek. Valaki bajba kerül, meg kell menteni őt, ezután újabb gengsztereknek leszünk beajánlva, persze közben az ellenségeink száma is nő, és észre se vesszük, de teljesen magába szippant az alvilág. Egyszer csak előkerül az első fegyver, az első adag kokain, és hamarosan már nem lesz elég megverni valakit, a vérét kell vennünk az ellenségeknek.


Jó szokás szerint a küldetések amolyan tutorialként is szolgálnak, mint minden korábbi epizódban. Folyamatosan tanulunk meg vezetni, verekedni és lőni, majd előjönnek az olyan apró fícsörök, mint a mobiltelefon használat, a pay'n'spray shop első útba ejtése, az első közös piálás valakivel, vagy éppen az első randira való ruhavásárlás. Hamisítatlan Grand Theft Auto élményben van tehát részünk ezúttal is!


Amolyan zárszóként nem bírom megállni, hogy ne szidjam le azon komisz kölykök minden bizonnyal igen széles körét, akik majd egy héttel korábban már letöltötték a játékot, és még most is megelégszenek azzal, hogy Niko története egy 400 forintos Verbán pihen náluk, nem pedig gyönyörű eredeti csomagolásban. Ez a játék ugyanis egy remekmű. Engem nem könnyű levenni a lábamról, de a Grand Theft Auto 4 most minden korábbinál jobban megbabonázott. Éppen ennek, meg ugye a hatalmas hájpnak köszönhetően jött létre ez a cikk is, melyben az első benyomásokat osztottuk meg veletek, időt adva magunknak is, hogy a jövő héten érkező tényleges megatesztre rendesen felkészülhessünk, ahogy azt ugye illik. Maradjatok velünk, garantáltan nem most hallottatok utoljára a játékról!

Kapcsolódó cikkek

66.
66.
bbenjyy
bobby nem irt 2008 05 03 17:15 ota
65.
65.
gyoker95
nekem 10/10 csak kár h Roman v a csajom hal meg :( am nálam Roman halt meg...

h lehet a szabadság szoborba bejutni? kösz
64.
64.
eckero
Most ha nincs benne hiba miért 8.2-t kapott?
63.
63.
Daniszab
62.
62.
17XxX17
Szerintem tök jó bugok vannak benne,meg glitchek,pl.:víz alatti játék.
61.
61.
gamerplayer
Ez a game messze nem tökéletes én láttam már benne pár bugot
60.
60.
Jocilus
Ja,ezt én se értem!:S
59.
59.
Zoli_47
Ha a játék hibátlan miért 82 %? mondja már meg valaki!
58.
58.
Moldren
hibátlan?:D mondok 1 példát... Az MI (vagy AI) rettenetesen rossz...
57.
57.
orange
56.
56.
orange
Mikor lesz a mega teszt?
55.
55.
felegyi
Hagyjátok már azt a szerencsétlen Bobbyt, nem gondol ő semmit se komolyan! (szerintem)
54.
54.
Dcrysis02
Hát,kinyomtuk a haverral és fantasztikus.Valami eszméletlen a város és az ami benne van.1ütt meg1ezve adtunk neki 98%ot.Az a 2%ék levonás azért van mert muszáj kijönie PC-re is ;D.Csak mert egyszerűen mindenkinek kötelező darab!!!!!!
53.
53.
Chamillionaire
hát ezaz Bobby most nem akartam senkit megsérteni elhiszem hogy tetszik örülök de tod ez arra való hogy elmondjuk vélményünket,én mondjuk a játéknak 9.7 adok mert azért nagyon jó játék csak azért mert kicsivel többet vártam nem kell rögtön belémkötni!!!
52.
52.
tombar
te BOBBY le kellene most már állni. oké hogy nagy fan vagy meg minden és tényleg szar ha lefikázzák azt amit szeretsz meg mniden, de most már tényleg jó lenne ha leállnál. ez sok. volt már egy rs vegasunk azt is kiutálta a közösség meg minden és ha nem szeretnél rövid időn belül kirepülni innen, akkor kicsit változz meg. nem azt mondom hogy ne ossz senkit, csak tudni kell hol a határ vagy legalábbis ponot tenni a végére. ezt nevezik kompromisszumnak.



amúgy ajáték meg 9.9 mert tökéletes nem létezik. sokan csak 9.8at adnak rá mások 10et. nekem a szubijektív véleményem 9.9. egyébként meg Daks véleménye is szubijektív szval őt se kell lebaszni.

és az előzőnek meg annyit, hogy vannak játékok amit érdemesmeg venni. ez az. de nem is azt jelenti, hogy meg is kell.



remélem pc sem marad ki. a san andreasnál is ezt csinálták? mert én nem követtem.
51.
51.
riccsi
bobby. te beteg vagy. a játék jó, ha ps3-on annyival jobb, akkor miért pattogsz, jáccccccccccccccccc! akinek meg nem tetszik, az pöcs. vagy olyan platformja van amire nem jött ki és kivan emiatt.

a cikk írójának meg annyit, hogy vegye meg ő tízezrekért, ha gondolja.
50.
50.
bobby
53: hülye vagy és utálunk...
49.
49.
Chamillionaire
szerintem teljesen felesleges elmenni találkozókra-én pl. sosem megyek el és lám már mind a 3 siget megnyílt nekm ,pedig csak egyzser hívtam strip10 bárba jackob-ot



lehet úgy játszani ha utálnak akkor is felhívnak és megjelenek a küldetések



sőt el is lehet nyomni a beszélgetést ha már felvette(de csak utána) a telefon



úgyhogy emiatt nem kell aggódni



am. egy szavam sinsc a városra csak az a baj hogy nem lehet a saját stílusodra szabni a világot és ccsak ezzel az emberrel lehetsz



esőben a legszarabb vezetni mert nem elg hogy lomha a legtöbb jármű de esőben *rva nagy a féktáv



megnézném a csávó arcát aki azt mondta a cikkben hogy tök jó hogy húzza a gravitáció a kocsikat, na most ez télleg realisztikus meg minden de egy autós üldözésnél szerintem mindenki leszarja hogy menniyre életszerű a játék mikor mindenbe bekemegy a kocsi kifordul hanem az a lényeg hogy megcsinálja azt a küldetést



szerintem ötletes az a megoldás hogy az ablakmosó felvonón kell felmenni a tetőkre(néha) és a fegyverek is egész jók de én tettem volna bele



tom hogy most ez egy gta-s társaság de szerintem a saint's row-ot se kell fiikázni(most nem célzok senkire) mert ott pl. lehet kurvát futtatni,pajzsként használhatod az embereket,2 uzi egyszerre és lehet változtatni az emberen nem beszélve a ruhákról!!!!



visszatérve a gta-ra én pl. látom a szándékot és az erőfeszítést hogy a városra fektettek mindent és a kocsilopásra meg a realisztikára de még így is vannak hiányosságai azon kívül hogy a rafika csodálatos



egyszval én többet vátam ettőla játéktól és mondjátok hülye vok de kicsit csalódtam benne



HÁT EZ VAN LEHET MIATTA UTÁLNI NEKM EZ A VÉLEMÉNYEM

ettől függetlenül egy jó játék és megéri a pénzét!!!-csak nem 17.000-t

és emiatt nem kelll belémkötni
48.
48.
Daks
a gametrailers mindig az xboxot hozza ki szebbnek az ilyen ossszehasonlito videokban. allitolag nem veletlenul.
47.
47.
Obi1
Csekkold a legújabb gametrailerses videót, mert X360-on egy kicsivel szebb a játék.LOL
46.
46.
Obi1
Könyörgöm bobby, szokj le a speedről.Fél oldalon keresztül ismételgeted ugyan azt a két mondatot.

És igazából te nem láttál egy video review-ot se, mindenhol elmondják hogy a különbség elenyészű, szinte észrevehetetlen.

És mozgásérzékelő kontrollerrel meg tényleg nagyon sokat érsz egy GTA tipusú játékban..

A Sony megszerzi a tartalmakat, mi?Azt hiszed hogy felbérelnek egy James Bondot hogy surranjon be a Microsoft hihetetlenül-giga titkos varázslóműhelyébe, hogy kilopja a plusz tartalmakat?Jackass..
45.
45.
demon68
43: de, küldiket kapsz, csak ha egy szintél lejjebb megy hogy mennyire szeretnek akkor nem kapsz tőlük olyan extra szolgáltatást mint pl. az unokatesónknál hogy küld ingyen taxit, vagy egy másik haver erősítést küld. tehát szerintem lehet játszani úgy is hogy mindenki utál, de azért mégis jobb ha szeretnek. olyan ez mint a gyűjthető tárgyak, nem élvezet összegyűjteni, nagy extrát nem is kapsz érte de azért van vmi késztetés, hogy 100%-ra végigjátszd a játékot:)
44.
44.
lac15
nem kell mindent elhinni egy videóban beszélő embernek

irhatnál kicsit fogalmazotabban is bobby

am meg sztem nem hátrány az a 10 giga....

ha csak enyi kell hogy élvezhetőbben tudjak játszani hát legyen
43.
43.
bobby
45: nekem megvan a játék ps3ra... és xbox360on még nem játszottam de nem is baj, hiszen jobb ps3on minden... 360on meg azért lesz jobb mert később lesznek letölthető tartalmak... sztem azoknak nem kéne pofázni, aki még nem látott egy magyar videooos tesztet sem, amibe direkt mondják hogy ps3on szebb a grafika és kevesebbet tölt.. 360on meg csak azért lesz jobb mert majd lelehet tölteni hozzá mindenféle zagyvaságot... ez is joo, ha letöltesz autookat pályákat stb. de ez nem lesz CSAK XBOXOS... mert a sony ugyis megfogja szerezni....
42.
42.
bobby
42: azt mondják azért jobb ps3-on mert igaz hogy 10 gigát telepít, de kevesebbet tölt ezért... és szebb is a grafikája... 360on meg azért jobb mert majd később lez letölthető tertalom.. de azt a sony ugy is megfogja szerezni, mert miért ne lehessen pénzt keresni vele? meg még ps3on van mozgásérzékelés... és ugy jobb játszani, hidd el!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...