Visszatér a kézikonzolok piacára a Sony?

John Kodera, a Sony Interactive Entertainment új vezetője a legutóbbi tokiói befektetői konferencián sokat mesélt a PlayStation jövőjéről, melyben egyáltalán nem zárta ki egy újabb kézikonzol esetleges érkezését.

Ugyan a konferencia esetében a legtöbb hír a PlayStation 4 életciklusáról szólt, ám fontos információk láttak napvilágot – egyelőre csak utalások formájában – a kézikonzol-vonallal kapcsolatban is. Ez egyébként azért is meglepő, mert még viszonylag friss hír, hogy a Sony a legutóbbi hordozható konzolját, a PlayStation Vitát szinte teljes mértékben a szakadékba taszította a dobozos játékok árusításának megszüntetésével Európában és Amerikában.

Kodera a Bloombergnek adott nyilatkozatában azonban teljesen másként viszonyult a hordozható konzolokhoz, mint elődje, Andrew House. Míg House szerint az ilyen eszközök, élükön a PS Vita, csak korlátozott sikereket érhetnek el, Kodera szerint nem szabad elvetni az egész ötletet és műfajt.

„Véleményem szerint a hordozható játékokat nem szabad elkülöníteni a hagyományos konzoloktól, fontos, hogy inkább úgy gondoljunk a hordozható játékokra, mint egy módszerre, mellyel még több játékélményt hozhatunk létre, közben felfedezve azt, hogy mit várnak a vásárlóink pontosan a hordozhatóságtól. Rengeteg lehetőséget meg szeretnénk fontolni.”

A Sony hardveres terveivel kapcsolatban egyébként is sok pletyka kering, többek közt egy, a Nintendo Switch-hez hasonló hibridkonzolról, melyet az elhangzottak is alátámaszthatnak. Ugyan Kodera kerülte a Nintendóval kapcsolatos párhuzam legapróbb felvetését is, ám a PS Vita visszafogott sikerei miatt logikus lépés lenne a hagyományos kézikonzolok helyett formabontóbb megoldásban gondolkozni.

Persze a kézikonzolokkal kapcsolatos terveket érdemes komoly fenntartásokkal kezelni; a „műfaj” stratégiai szempontból nincs jobb pozícióban, mint anno a PlayStation Vita megjelenésekor volt, sőt, az utóbbi évek során megerősödött okostelefonos játékpiac, illetve az egyre fejlődő játék-streaming szolgáltatások számos potenciális vásárlót fordíthatnak el a Vita egy esetleges újabb verziójától.

31 komment - szólj hozzá!