Az Egyesült Államok is vizsgálja a loot boxok ügyét

Európában több országban is korlátozásokat vezettek be a véletlenszerű jutalmakat tartalmazó mikrotranzakciók ügyében, Ausztráliában pedig jelenleg is folyik a vita róluk. Hamarosan Amerikában is megindul a jogi párbeszéd ezzel kapcsolatban.

Mindannyian emlékszünk a gamer világ egyik legnagyobb botrányára, melynek lavináját a Star Wars: Battlefront II indította el tavaly ilyenkor. A véletlenszerű jutalmakat tartalmazó fizetős tartalmak, melyekkel általában loot boxok formájában találkozhatunk, komoly párbeszédet indítottak el nem csupán a videojátékos médiában, de azon kívül is.

Az ezzel foglalkozó szervek Európa több országában is mérlegelték az ügyet, s számos helyen arra a következtetésre jutottak, hogy a véletlenszerű ládák egyenértékűek a szerencsejátékokkal, s mint olyanok, egyes régiókban sértik a törvényt. A helyzeten természetesen az sem segít, hogy ezek a dobozok sok esetben a fiatal korúakat veszik célba. Így történhetett meg tehát az is, hogy Belgiumban és Hollandiában több játék loot boxait is teljes mértékben betiltották.

Most pedig úgy tűnik, hogy hamarosan az USA is álláspontot foglal majd az ügyben. Az FTC, vagyis a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság a közeljövőben vizsgálat alá veszi a videojátékokban manapság széles körben megtalálható ládákat. Ez ügyben Maggie Hassan, New Hampshire szenátora szólalt fel, beszédében pedig megjegyezte, hogy a loot boxok nem csupán a mobilos címekben, de a legújabb, magas költségvetésű játékokban is gyakorta jelen vannak. Elárulta azt is, hogy ez 2022-re akár 50 milliárd dolláros üzletággá is kinőheti magát.

Hassan első sorban a gyermekek védelmével, illetve a szerencsejáték-függőséggel kapcsolatban beszélt az ügyről, így valószínű, hogy a vizsgálat is ezen a vonalon fog elindulni. Egyelőre még nem tudni, hogy hova lyukad ki majd az FTC vizsgálata, az eredmény függvényében azonban az Egyesült Államok Kongresszusa dönt az efféle mikrotranzakciók sorsáról. Hassan egyébként korábban már sikeres volt egy hasonló ügyben - ő győzte meg a korhatár-besorolással foglalkozó ESRB-t is, hogy a mikrotranzakciókat tartalmazó játékokat figyelmeztető cédulával lássák el.

Nem csupán Európában és az Egyesült Államokban kérdéses a loot boxok jövője. Ausztrália szenátusa is nemrégiben tárgyalta az ügyet, ahol arra a következtetésre jutottak, hogy további vizsgálatra van szükség, hiszen egy igen összetett problémáról van szó. Érthető módon az illetékesek szeretnének bármiféle jogi kiskaput kiküszöbölni, mielőtt végletes jogi döntésre jutnak.

5 komment - szólj hozzá!