Phil Spencer: a Google és az Amazon a konkurencia

Egyre világosabbá válik, hogy a Microsoft a felhőben látja a videojátékok jövőjét. Az Xbox feje, Phil Spencer elárulta, hogy a Sony és a Nintendo helyett a későbbiekben a Google és az Amazon lehetnek a Microsoft valódi konkurensei.

Érdekes álláspontot hirdetett Phil Spencer, a Protocol néven futó, frissen létrehozott techmagazin interjújában. A Microsoft videojátékos divíziójának feje az Xbox jövőjéről beszélt, s elárulta, hogy a redmondiak álláspontja szerint a későbbiekben nem a Sony vagy a Nintendo, hanem a streamingplatformokat építő Google és Amazon jelenthet majd igazi konkurenciát a gamer szférában.

"Ha a Sonyról vagy a Nintendóról van szó, mélyen tiszteljük mindkét vállalatot, de úgy gondoljuk, hogy a jövőben a Google és az Amazon lesznek a valódi vetélytársaink" - magyarázta Spencer, majd nyilvánvalóvá tette, hogy szerinte a hagyományos videojátékos vállalatok nem állnak készen a jövőben érkező nagy váltásra. "Megpróbálhatnák lemásolni az Azure infrastruktúráját, de mi az évek során több tízmilliárd dollárt költöttünk a felhő fejlesztésére."

Spencer szavai alátámasztják a Microsoft hosszútávú terveit, amelyek az eddig hallottak alapján leváltanák a hagyományos, egymást felülíró konzolgenerációk modelljét. A vállalat egyelőre még nem áll készen arra, hogy mindent egy lapra, vagyis a Project xCloudra tegyen fel, de a hírek szerint már a Series X megjelenésekor sem lesz hatalmas a szakadék a két generáció között - a legújabb játékokat évekig elérjük majd Xbox One-on is, az xCloud pedig nem váltja le, sokkal inkább kiegészíti majd a Series X-et.

Ami pedig a Microsoft és a Sony több évtizedes párharcát illeti: könnyen meglehet az is, hogy a jövőben egymás keze alá dolgozik majd a két vállalat. Nem lenne ez meglepő, hiszen a japánok és a redmondiak tavaly partnerséget kötöttek a cloudtechnológia terén, így a Sony jövőbeli felhős próbálkozásai is a Microsoft Azure rendszerére épülnek majd.

89 komment - szólj hozzá!