Elemzők szerint tarolni fog a Switch karácsonykor

Generációváltás ide vagy oda, az amerikai játékpiacot monitorozó NPD Group elemzői úgy vélik, így is a Nintendo Switch lehet a legkeresettebb konzol az ünnepi szezonban. Ennek persze prózai oka van.

A NPD Group jelentése szerint a Nintendo Switch tarolhat karácsonykor az Egyesült Államokban, hiába érkeznek meg novemberben a várva-várt next-gen konzolok. Habár az elemzőcégnek nincs kétsége afelől, hogy az új gépek remekül fogynak majd, a készlethiány végső soron a Nintendónak fog kedvezni.

Ez nem légből kapott megállapítás, a legtöbb konzolpremierre igaz, hogy az újoncokból lényegében annyit adnak el a cégek, amennyit le tudnak gyártani belőlük, ezt a szűk keresztmetszetet vetítik előre az elmúlt hetek hírei is: a PlayStation 5 esetében már eleve kapacitásproblémákból szóltak a pletykák, és az előrendelések körüli felfordulásról is hallhattunk mind, függetlenül attól, hogy a Sonyról vagy a Microsoftról van szó.

A koronavírus-járvány is hoz magával néhány érdekes változást a korábbi évekhez képest, így például nagyon valószínű, hogy az emberek kevesebbet ajándékoznak majd élményt, és inkább a tárgyi meglepetéseket fogják keresni a szeretteiknek. Ebből a játékipar természetesen csak profitálhat, az NPD például rekordbevételekre számít a különféle játékoskiegészítők szegmensében.

Már a korábbi hónapokban is láthattuk, hogy a pandémia milyen hatással volt a játékipar forgalmára, az NPD pedig úgy véli, hogy ez a karácsonyi lendülettel kombinálva az év végéig kitart majd: novemberre és decemberre 13,4 milliárd dolláros forgalommal számol a cég, ami 24 százalékos növekedés lenne éves szinten, míg a teljes évet 50 milliárd dollárral zárhatja az amerikai piac, ami rekord lenne az NPD-mérések történetében.

Ennek hátránya is akad azért: az NPD szerint valószínűleg minden korábbinál kevesebb hardveres leárazásra számíthatunk majd, elvégre az átmeneti év dacára még a PlayStation 4 és az Xbox One is remekül fogyott az elmúlt időszakban.

Habár az elemzés az amerikai piacról szól, az általános megállapítások globálisan is érvényesek lehetnek.

5 komment - szólj hozzá!