Több külső fejlesztő szerint nem éri meg Xboxra fejleszteni

  • Írta: zoenn
  • 2024. március 26.
  • Biznisz
Link másolása
Állítólag rengeteg külső fejlesztő és kiadó megkérdőjelezi, hogy megéri-e a többletmunka Xbox Series X/S-re portolni a játékaikat, mivel a konzol eladásai Európában nem úgy muzsikálnak, mint ahogy azt a Microsoft elképzelte.

Elképzelhető, hogy a jövőben visszaszorulnak a third-party stúdiók alkotásai Xboxon. Chris Dring, a GameIndustry.biz munkatársa szerint azok a fejlesztők, akikkel a legutóbbi Game Developers Conference során beszélt, jelezték, hogy a konzol jelenlegi piaci pozíciója gondot jelent a Microsoft számára.

Bizony, az Xbox konzolok eladásai - főleg Észak-Amerikán kívüli piacokon -, csökkenni látszanak. Emiatt sok külső fejlesztő szerint nem éri meg az a befektetett többletidő, amire szükség van a játékaik Xbox Series X/S-re való portolásához.

"Az Xbox igazi bajban van hardvergyártóként." - jelentette ki az iparági szakértő a magazin legutóbbi podcastjében. "A másik dolog, amit hallottam egy nagyon prominens cégtől, és egy kevésbé kiemelkedő vállalattól -, hogy az Xbox eladási teljesítménye ellaposodott Európában.".

Az sem tesz jót a munkálatoknak, hogy minden játéknak teljes funkcionalitással kell bírnia Xbox Series X-en és Series S-en is, de ez nem mindig jön össze az utóbbi masina gyengébb teljesítménye miatt - gondoljunk csak a Baldur's Gate III osztott képernyős problémájára 2023 végéről. A Larian le is mondott a split-screenről a gyengébb konzolon.

Dring szerint az európai kiskereskedők fontolgatják, vagy talán már meg is lépték, hogy csökkentik az Xbox-készleteket a polcaikon, és most már a külső fejlesztők és kiadók is kezdenek lemondani a konzolról. Túl nagy erőfeszítésbe telik egy Series S-es és egy Series X-es verziót kihozni ugyanabból játékból, miközben számukra fontosabb a PC-s és a PlayStation 5-ös piac.

Nem kell messzire menni példáért: legutóbb az Enotria: The Last Song fejlesztője törölte a játék xboxos verzióját.

21.
21.
delphijos
#20: Nincs szándékom ebből hitvitát csinálni, én elégedett voltam az SX-el. Ugyanakkor többször megemlítettem hogy valamiért sok játék nem jött rá, amik pedig nem ex-ek voltak, gyakorlatilag minden másra megjelentek. A fene se tudja, lehet a kisebbeknek a licenszdíj túl magas, de azért lehet benne valami, mert ez nem egyedi eset, hogy csak “hisztinek” ( vagy a Sony ügynökeinek ) titulálja az ember. Termeszesen szó nincs arról hogy “nincs játék”, és nem is az AAA címekről van szó. De jópár olyat tudok fejből ami CSAK Box-ra nincs. Amit meg a GP-vel kapcsolatban írtam, fenntartom. Egy kisebb címet nem nagyon akaródzik az embereknek MEGVENNII box-ra. Inkább játszik valami más hasonló kaliberűvel ami bent van GP-ben. És nem tudhatjuk milyen feltételeket szab az MS ha a fejlesztő megy hozzájuk.
20.
20.
Doomsayer
Erre én is azt tudom mondani, hogy elhiszem majd akkor, amikor már nem jönnek Xbox-ra játékok, mert nem érte meg. De nekem még ez az általam leírt mondat is furán hihetetlennek tűnik. Nem értek az indie fejlesztéshez, de nem látom a logikáját egy egész piac eldobásának azokkal a játékokkal, míg az AAA-nál szerintem elvannak azokkal a párszázmillió dolláros bevételekkel, amiket az Xbox termel. Az ilyen kábszis kommenteket, mint az 1-es fel nem foghatom, hogy melyik dimenzióból jönnek, de azt sem látom, miért hiszik, vagy hinnnék azt sokan, hogy egy X86 architektúrára érkező, ugyan azon a motoron futó, már kész játék esetén többszáz ember, több év és milliárdok kellenének egy játék Xbox-os portjának az alapoktól történő elkészítésére.

Ez az egész parádé nem más, mint a gagyi, nyomi fejlesztők rinyálása és tudjátok miért rinyálnak? Mert olyan embereket kapunk, akiket mi kitermeltünk magunk közül és így olyanok, mint akiket megérdemlünk. De nem is folytatom ezt a kommentet, hanem megyek és sajnálom őket, hogy be kell menniük dolgozni.

/facepalm
19.
19.
delphijos
#18: Bakker, hát pont ez az. Box-on kisebb fejlesztőként szinte csak a GP járható. Persze való igaz, nem “kényszerítenek”. És nem csak az ismeretlenség, hanem ezek nem akkora címek hogy évek óta várják őket, és ha már kipróbál egyet, akkor azt ami GP-ben van. Még ha látja is a másikat, de azért fizetni kéne. És nem tudhatod milyen feltételek vannak ha TE MÉSZ, nem ők akarnak…. Biztos nem igyanolyan. És ha bevállalod a GP-t, akkor tuti PC-n is benne lesz.
18.
18.
crytek
#17: Kénytelen? Te mi a szarral beszélsz?
A MS nem kényszerít senkit. Vagy felkeres vagy te keresed fel. Ha nem nem..
De utána is lehet sírni jaj bezárunk mert a kutya se hallott a játékunkról...

Igen tudom képzeld el pont mint amennnyire más is, semennyire... Ha valaki sír tegye nyiltan jöhetnek a számszerű pénzügyi adatok... Ó de az ugye büdös..hagyjuk is..fingreszelés semmi több
17.
17.
delphijos
#16: “nekik ez nem kerül pénzbe mivel a pénzt kapják a ms-tól cserébe”

Ezekről beszélek. Fogalmad nincs hogy egy kis fejlesztő esetleg milyen szerződést kénytelen kötni a GP-ért , de osztod az észt hogy rohadtul megéri nekik….mert te otthon a fotelból TUDOD. És ha a fejlesztő panaszkodik hogy nem éri meg, te TUDOD hogy csak sir, mert te igenis megéri. Baromira nem látsz bele, de olyan piszok magabiztos vagy…..
16.
16.
crytek
#15: Nincs is semmi cáfolat két külön dolog van... szerinted mindenki mindent a game passba vár. Nagyon nincs így mert akkor nem fogyna semmi semmiből boxon...a másik dolog meg hogy az indie cégeknek a game pass egy rohadt jó reklámfelület és nekik ez nem kerül pénzbe mivel a pénzt kapják a ms-tól cserébe

A kis indieknek azt kell felmérni mi éri meg jobban: kezdésnek 0 eladással párszáz ezer $ a zsebbe vagy hogy az emberek a "ncore-ról" értesüljenek hogy megjelent a játékod...Természetesen ami jó game az már bejelentő videó után szájhagyomként is elterjed azok ismertebbek lesznek game pass nélkül is ,de ugye nem minden indie ennyire "jó"
15.
15.
delphijos
#14: “ Ez milyen szertől hallucináltad? Ki kérdez ezt?”

Hát pedig ez baromira nem hallucináció. Egy nagy címnek még meg van bocsátva, de a kisebbek…( amúgy magadat cáfolod később , hogy ezeknek ott KÉNE lennie. Ami nincs benne, azt le se szarják, pont ahogy mondtad… ) Bár ahogy más témákhoz is szólsz, olyan érzésem van mint ha olyan ember kommentelne aki már rég megszakiottta a kapcsolatot a külvilággal. csak a bundle hírek hatolnak át.
14.
14.
crytek
#13: Ja biztos nem az én pénzem miatt sírnak... Hidd el majd ha azt látom itt vagy bárhol máshol a cikkekben ,hogy xy benyögte hogy soha a büös életbe nem adunk ki játok xboxra akkor majd el is hiszem a "nagy fájldalmukat"


"Box-on mi az első kérdés ? Benne van GP-ben ?"Ez milyen szertől hallucináltad? Ki kérdez ezt?
Egyébként pont hogy a kis indie címeknek kellenek minden db-nak a game passba kezdeni mert akkor észre is veszi a világ..Ncore-t a mai napig ezért használom onnan értesülök a sok kis indieről és mennek is a steam wishlistre ,mert anélkül a kutya se tudna róluk hogy megjelent ha nincs game passba. És ez kinek a hibája? Max a kis indie csapaté akinek reklámra sincs pénze..

Szóval epekedve várom a soha többé nem adunk ki játékot xboxra studió bejelentéseket... addig csak önsajnálat felesleges fröcsögés
Ez kb olyan mint amikor a nyomorult magát elemzőnek nevezett lúzerek benyögik (nyilván csak hogy valaki foglalkozzon velük) hogy xy coin a 100x-osára fog emelkedni holott a jelenlegi duplája se volt soha a büdös életbe... Na ezek a sírámok is ilyenek egyelőre
13.
13.
delphijos
#11: Mire fel ez a szöveg ? Biztos nem a te pénzed miatt látják be hogy mégis mekkora üzlet ez. A BOX-nak amennyire áldás a GP, annyira átok is. Ég közepes / kis kiadó kijön egy játékkal. Box-on mi az első kérdés ? Benne van GP-ben ? Niiincs ??? Akkor b@sszák meg !
12.
12.
Anti crytek
Bocsánat, mostanában nem nagyon van időm kommentelni, egyrészt rengeteg a túlóra a méreggyárban, másrészt itt a szép idő, sokat kirándulok, nem ám hogy ilyenkor is csak a gép előtt üljek....
11.
11.
crytek
#9: Egyelőre nem én sírdogálom tele a netet, hanem ezek a "cégek" akinek "nem éri meg" xboxra játékot kiadni...
Ismétlem magam újfent majd ha a sírás mögött lesz cselekedet is majd elhiszem ,hogy komoly amit mondanak. Addig amit kérdeznek se
10.
10.
xanatos0911
#9: +1

Crytek a peldaja annak, hogy valaki annyira foldhozragadt es makacs legyen, hogy aztan nem veszi eszre mennyire elszallt a valosagtol. Igy szukul be aztan szepen a latokor.
9.
9.
delphijos
#6: Tényleg annyira röhelyes már, hogy a nagy spórolós hozzáállásod mellett, meg baromi könnyen dobálózol MÁS pénzével. Neked minden “bagatell” ( amit nem neked kell kifizetni ), filléres dolog egy plusz platform, egy BC, egy remake készitése , minden…. És nem az anyagiak miatt , hanem “geciségből” nem csinálnak meg valamit….. Nem féltem a cégeket, de ne legyél már ilyen rohadt okos mindig úgy hogy közben máséval vered…. Még ma sem csak egy pipa egy plusz platform egy fejlesztésnél. Ez szerintem még mindig jobb mintha maga a játék látja kárát hogy nagyobb volt a falat mint a büdzsé.
8.
8.
crytek
#7: Ezt a game pass példálozást sosem értettem..most a sírógépek esetében főleg nem.

-Ha van egy játékod te magad is mehetsz a MS-hoz házalni hogy hé betennnénk a game passba ha adtok ennyit...
-A MS megkereshet bárkit hogy hé adunk ennyit ha beteszitek a game passba
-Game passot messze kerülöd és simán megjelenteted a játékodat..
Az elég önbalfaszság hogy belerakatod te magad vagy megveszi a ms tőled mert neked megfelelt az az összeg, majd sírsz később hogy jaj de szar a game pass
Rengeteg game sikeres 0 day game pass mellett is..Ha egy game jó azt úgyis meg fogják venni.

Pucéran szaladgálok végig bárhol hogy egy nyomorék síró cég is azt mondja elég volt nem adunk ki soha többé boxra játékot mint eddig ezentúl csak ps és pc... nem merik meglépni..
7.
7.
pandaril
#6: Szerintem itt inkább arról van szól, hogy egyrészt maguk az Xbox-os konzoleladások Európában már régóta csökkenő tendenciát mutatnak, másrészt az a stratégia, hogy immár a Game Pass a platform egyes kiadók szemében megfordítja a dolgot: ha úgyis mindenen lehet játszani a játékainkkal, mert a Microsoft vagy kiadja a konkurencia platformjaira, vagy mert elérhető a Game Pass és a streaming, akkor miért is kell külön Xbox-os verziót lefejleszteni a játékunkból?

Innen már csak két lépés az a konteó, hogy erre a Microsoft is rájöhetett még évekkel ezelőtt, és részben ezért is akartak felvásárolni minél több kiadót. Személy szerint nem tartom azért valószínűnek, hogy nem lesz FIFA meg aktuális Ubisoft játék Xbox-ra egy idő után, ugyanakkor ismert tény, hogy ezek a kiadók kacagva adnák el a székházukat, ha a helyzet azt kívánná.
6.
6.
crytek
#5: 1. Nem fáj mivel ezerszer olcsóbb mint pc-n játszanom.
2. Sírnak a fejlesztők mert a szart esetleg nem veszik ,de sugok azt nagyon semmire nem veszik...

No nem mintha bármi pc-n olyan hüde nagyot menne külön bármi ami van ps-en meg boxon is..
Szeretem amikor valaki az étert telesírja,de nem tesz ellene.. Ezek a sírogépek ignorálják a rákba a boxokat GYERÜNK HAJRÁ!!!!!!Érdekes sírni tudnak de tenni ellene nem...Ha egy sonynak "fáj" mert látjuk hogy kell nekik az a "kevéske" pc-s zseton az a max 2-4 millió eladott..biztos nem érzik majd meg ezek a sírógépek a boxos eladás hiányát aha...én meg a pápa vagyok.
5.
5.
xanatos0911
#2: Faj rajonni, hogy kar volt beleinvesztalni abba az XSX-be, mi?
4.
4.
Neo1989
Mivel minden ex címüket kidobálják pc-re is. Így nem is csoda hogy senki sem veszi.
Mondjuk nekem van XSX-em, bár az is tény, hogy csak a régi 360-as játékaimhoz használom.
Pl Gears of War 2.
3.
3.
Obi Wan Kenobi
#2: A tagadás az első fázis nyugi :D
2.
2.
crytek
Azt hitték most van április 1 az elnyomták az év poénját... nem semmi
1.
1.
Trottenbauer
Őszintén,ezen nem lepődök meg.Egy "identitását vesztő" termék esetében,sajnos,ez a realitás.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...