Grand Slam Tennis 2 teszt

  • Írta: Daks
  • 2012. február 12.
  • grand slam tennis 2, teszt, xbox 360
Link másolása
A teniszről mindig a Ken Park jut eszembe. A jelenet, melyben Tate a nagymamája fürdőköpenyében nézi a US Opent. Formás fenekek bukkannak ki az aprócska szoknyák alól, izzadt keblek lengenek balra, s jobbra, a sportolónők nyögéseiben nincs olyan férfi, ki ne fedezné fel az erotikát.

Pedig a tenisz nem erről szól. Nagy múltú, tiszteletre méltó sport ez, melyet a francia és angol nemesség már az 1400-as évektől előszeretettel űzött, gazdag szabadtéri fogadások, és fényűző vidéki programok fő elfoglaltsága volt, a legmagasabb körökben is. Mai formáját a tenisz a 19. század második felében nyerte el, Wimbledon neve azóta is egyet jelent a világ legpatinásabb tornáival.


Azon sportágak egyike a tenisz, melynek izgalomfaktora a laikus ember szemében a nullához konvergál. Ugyanazok a nevek csapnak össze évről-évre, Federer, Roddick, Williams, Sharapova, ismeri őket már mindenki, mi lehet izgalmas abban, hogy egy labda ide-oda jár két ember között. Aki viszont vette már a fáradtságot, és végignézett néhány szettet a Euro Sporton, az tudja, milyen lenyűgöző is ez a sport, a kifinomult taktika és a végleteket súroló erőnlét próbája a tenisz, szépsége és nemessége nem fogható szinte semmihez.


A konzolvilág teniszjátékait a Virtua Tennis és a Top Spin sorozat uralta évekig, harmadik szereplőként viszont nemrégiben feltűnt a Grand Slam Tennis is. Az EA Sports és az Electronic Arts Canada közös gyermekeként megszületett játék idén a második részéhez érkezett már, csuklóvédőt és edzőcipőt előkészíteni, most megmozgatjuk a hüvelykujjakat.


A menübe lépve sok meglepetés nem ér minket, válogatni a jól ismert lehetőségek közül lehet. A play now pont a gyorsmeccsek otthona, nyomhatunk single vagy double összecsapást, gép ellen vagy egymással, általunk megadott szereplőket használva, szabadon választott helyszínen. Aki pedig a hosszabb távú elfoglaltságokat kedveli, annak az ezt követő career lesz a kedvence, karakterünk újoncként kerül a profik közé, 10 évados pályafutás vár rá, a feladatunk nem kisebb, mint ezen idő alatt hazavinni annyi serleget, amennyit csak bírunk.


Az ESPN grand slam classics játékmódban klasszikus meccseket játszhatunk újra, a listában ott van a 2003-as Australian Open, melyben a két Williams mérkőzött meg a bajnoki címért, a 2008-as US Open Murray-Nadal elődöntője, és a szintén legendásnak mondható 2004-es Wimbledon Sharapova-Williams háború. Ha végigjátszottunk mindent, akkor a tournament menüben újabb bajnokságokat indíthatunk, vagy választhatjuk a multiplayer módot, ha viszont teljesen amatőrként kerül kezünkbe a Grand Slam Tennis 2, akkor érdemes a training menüponttal kezdeni, a játék megtanítja nekünk a sportág alapjait, s felkészít a keményebb meccsekre is.


A felhozatalban összesen 22 játékos kapott helyet. A férfi vonalat Novak Djakovic, Stefan Edberg, John McEnroe, Kei Nishikori, Roger Federer, Rafael Nadal, Andy Roddick, Bjorn Borg, Boris Becker, Pat Cash, Pete Sampras, Andy Murray, Jo-Wilfried Tsonga, Lleyton Hewitt és Michael Stich alkotja, de nem panaszkodhatnak a nők sem. Maria Sharapova, Ana Ivanovics, Lindsay Davenport, Martina Navratilova, Serena Williams, Venus Williams, Chris Evert, Justine Henin, a legtöbb hölgy nem csak a sportágban sikeres, de bármelyik férfimagazin címlapján is megállná a helyét.


A teljesség kedvéért illik a pályákat is felsorolni. Wimbledon NO1 és NO3 Court, London Centre Court, US Open Arthus Ashe Stadium, Louis Armstrong Stadium, New York Flushing Meadows-Corona Park Court 9, EA World Tour Brighton, Dubai, Shanghai, Geneva, Australian Open Rod Laver Arena, Hisense Arena, Melbourne Park Court 15, Roland Garros Court Phlippe Chatrier, Court Suzanne Lengle és Court NO 15, összesen 16 helyszín áll rendelkezésünkre. A pályák kidolgozottsága pedig remek lett, csakúgy, mint a játékosoké. Látványban a játék egy kicsit más stílust képvisel, mint a konkurencia, a tesztnél nem raktuk egymás mellé őket, de mintha a Grand Slam Tennis 2 realisztikusabb, kevésbé műanyag, egyben némileg szárazabb lenne, mint a Virtua Tennis, vagy a Top Spin. Persze ízlések, és pofonok. Ami viszont a legjobb, hogy van kommentár, a meccset két szakértő közvetíti, Pet Cash és John McEnroe, örülünk nekik nagyon.


Az irányításra rendben van. A karakter követi a parancsokat, sportosan mozog a pályán, kicsit szögletes, de legalább gyors. Érdemes figyelni viszont, hogy nem ugrik oda a célhoz olyan messziről, mint a másik két játékban, tehát lesznek labdák, melyek simán elhúznak majd mellette, panaszra nagyon okunk azonban mégsem lehet. A Grand Slam Tennis 2 egyéni irányítása lehetővé teszi, hogy ne csak a gombokkal, de a jobb oldali analóg karral is visszaadjuk a labdát, tudunk csavarni és trükközni, s támogatja a Playstation Move-ot, így a testmozgás se marad el. Kár, hogy a Kinectet nem ismeri.


Jó játék lett. Minőségben hozza a tőle elvárt szintet, talán csak a hangulat az, amit még mindig nem sikerült eltalálni. A Virtua Tennis és a Top Spin még mindig messze tartalmasabb és jobb kikapcsolódást nyújt, a Grand Slam Tennis 2-nek a játékmenete és a stílusa viszont annyira profi, hogy sokakat talán minden hiányosságért kárpótol.

18.
18.
sebtapasz
Ha a top spin 4 anno 9 pontot kapott, ez minimum megérdemelt volna sz.tem 8.5-öt, nekem pl. jobban bejött a GST 2!
17.
17.
Janika24
Sziasztok nem tudom tudnátok e nekem segíteni szeretnék egy Tennis játékot venni de nem tudom melyiket a grandslam tennis 2 és a top spin 4 közt gondolkodok azt is xbox 360 ra aki játszott már mindkettővel az írjon már hogy melyik az ami az igazi Tennis hez közelebb áll a kettő közül előre is kössz
9.
9.
Daks
Kimaradt a felsorolásból, bocsi. Pótoltam.
8.
8.
XDannyL
#4: PS3-as verzió demójában ő az egyik választható játékos ;)
Nem hiszem, hogy a többi platformról lehagyták
7.
7.
bitbandita
#4: Akkor szerinted ki az a videó elején Djokovics ellen neonzöld pólóban, kék csuklóvédőben-, fejkendőben?
6.
6.
randall13
1:19-nél az a labda veszélyes pályán mozog :D
5.
5.
bergkamp
szerintem csak kimaradt a felsorolásból Nadal. legjobb tudomásom szerinte benne van, sőt láttam olyan gameplay videót a játékról ahol Djoko - Nadal meccset nyomtak.
és itt is felvan sorolva Nadal:

http://en.wikipedia.org/wiki/Grand_Slam_Tennis_2#Players
4.
4.
LnB
Nincs benne Nadal ezen el is bukott nállam.
3.
3.
MoRT2195
Én tenisz játékkal eddig csak a Virtua Tennis 4-el játszottam, de videók alapján ez sokkal jobbnak tűnik, így valamikor biztos megveszem, de az még nem most lesz, mert most inkább az SSX-re, a FIFA STREET-re és a nem jut eszembe a neve GOLF 13-ra gyűjtők. Ezek sokkal jobban érdekelnek, mert ezekben még nem volt tapasztalatom :)

Amúgy az érdekes, hogy pozitívként ott van, hogy izgalmas, negatívumként meg az, hogy nem annyira hangulatos. Ha valami izgalmas, akkor az már hangulatos is, mert az izgalom miatt elég nagy hangulatunk lesz :)
2.
2.
shatterhand
1.
1.
Yanez
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...