Hideo Kojima kapja az idei BAFTA Fellowship-díjat

Will Wright, Nolan Bushnell, Shigeru Miyamoto, Gabe Newell – ehhez a névsorhoz csatlakozik Hideo Kojima is, mint a brit filmakadémia legrangosabb díjának tulajdonosa. Ő a tizedik, akit a videojáték-iparból tüntettek ki vele.

A Brit Film- és Televíziós Akadémia (BAFTA) 1971 óta adja át a kiemelkedő mozgóképes teljesítményért járó Fellowship-díjat (avagy az akadémiai tagságot), ennek első elnyerője Alfred Hitchcock volt. Azóta rendezőkön kívül operatőrök, producerek és színészek is részesültek az elismerésben, sőt a videojáték-ipar jelentős személyiségei is.

2007-ben a The Sims-játékok atyja, Will Wright, kapta meg az elismerést, az utána következő években pedig kitüntették az Atari alapítóját, Nolan Bushnellt; Mario megalkotóját, Shigeru Miyamotót; Gabe Newellt; Peter Molyneux-t és a Rockstar Gamest is.

Ehhez az illusztris névsorhoz csatlakozik idén Hideo Kojima is, ezzel ő lesz a tizedik, aki videojátékos közegből veheti át az életműdíjat. Kojima a hír hallatán kifejezte, mennyire megtisztelőnek érzi az elismerést, és méltatta elődjei hozzájárulását a szórakoztatás világához – emellett a támogatóinak is köszönetet mondott.

A Metal Gear-széria és a Death Stranding atyja az április 2-án megrendezett BAFTA Games Awards díjátadóján veszi át a kitüntetést. A Games Awardson keresztül a brit filmakadémia 2003 óta díjazza a videojátékokat is – Kojimát ilyen díjakra hét alkalommal jelölték.

28 komment - szólj hozzá!