PlayStation 4 Slim bemutató (x)

Megérkezett az új PlayStation 4 alapmodell. A Slim néven is emlegetett CUH-2016A kisebb, szebb és csendesebb az elődnél, kértünk is belőle egyet kipróbálásra - és nem csalódtunk. Következzenek a részletek.

Három év és negyvenmillió eladott példány. Ennyit élt meg az eredeti PS4, idén viszont frissítette felhozatalát a Sony. Az alapmodellt egy kisebb és csinosabb kiadás, a Slim váltotta, vele együtt pedig megérkezett a továbbfejlesztett és minden tekintetben erősebb PS4 Pro, illetve a kiadó saját virtuális valóság-szemüvege, a PlayStation VR. Jelen cikkünkben a Slimet mutatjuk be, amit szeptember óta lehet kapni, és ami az idei fekete péntek egyik legnagyobb húzópéldánya volt nemcsak Amerikában, de Európában is.

A PlayStation 4 Slim ára nálunk kereskedőtől és árfolyamtól függően (akció nélkül) jelenleg 95-99 ezer forint körül alakul. Ezért a pénzért egy 500 GB-os alapgépet lehet beszerezni, míg az 1 TB-os merevlemezzel vagy ajándék játékkal felszerelt kiadásokért jellemzően 5-10 ezer forinttal kell többet adni, ami a jelenlegi konzolpiacon baráti ajánlatnak minősül.

A Slim csinos kék-fehér dobozban érkezett hozzánk. A csomagban a matt fekete színű gép mellett megtalálható egy DualShock 4 kontroller, egy mono headset, illetve egy HDMI-, egy USB- és egy tápkábel is. A doboz hátulján már ott virít a PlayStation VR Ready felirat, és az aktuális játékajánlatok között megjelent a Horizon: Zero Dawn is - minden arra utal tehát, hogy a legújabb kiadást kaptuk meg a gépből, kibontva pedig kézbe vehetjük magát a konzolt. A PS4 Slim 30 százalékkal kisebb és 25 százalékkal könnyebb, mint az eredeti modell volt, jobban néz ki, mindezek mellett pedig 35 százalékkal kevesebbet is fogyaszt.

Nézegetve apró méretét döbbenten csodálkozik rá az ember, hogy alig néhány év alatt mennyit fejlődött a technológia, és milyen kis helyen is elfér az, ami korábban a legjobb, legerősebb hardvert jelentette. Legalábbis a három konzol közül. A gép immáron HDMI 2.0a-csatlakozót, 802.11 a/b/g/n/ac szabványú Wi-Fit és 4.0-s Bluetooth-kapcsolatot kapott, ami előrelépés a korábbi modellhez képest, viszont továbbra is csak két USB van rajta, ellentétben a Próval, amelyen három kapott helyet. Formája lekerekített és barátságos lett, lehet fektetve és állítva tartani, illetve eltűnt róla a LED csík is, aminek valószínűleg mindenki örül, aki nem akar diszkót csinálni a nappalijából. Külsőre masszívnak, időtállónak tűnik a kialakítás, és a gépen nem látszanak az ujjlenyomatok se, ami külön plusz pontot érdemel.

A bekapcsoló- és lemezkiadó érintőgombokat hagyományos fizikai gombok váltották, és bár egymás mellett vannak, nem lehet őket összetéveszteni. Előbbi nagy és ovális, utóbbi meg kör alakú és kicsi, ráadásul a kikapcsoló gombon kapott helyet a státuszjelző LED is. A kis fény fehéren világít, ha a gép be van kapcsolva, narancs lesz ha standby módba váltunk, és teljesen elalszik, ha kikapcsoljuk, ami nagyon jó. Én kifejezetten utáltam, hogy a TV, a konzol, a set-top-box, a Hi-Fi, meg az összes berendezés, néhány éve még egy-egy fényforrás volt a sötét szobában. Tök fölöslegesen.

A gépről takarékossági szempontból lekerült az optikai audio port, ami valljuk be, nagyon kevés embernek fog hiányozni, remek dolog pedig, hogy a szellőzőrácsok ezúttal is a gép oldalán, és hátulján kaptak helyet. Így nem száll bele a por olyan könnyen és egyszerűbben, biztonságosabban lehet takarítani is - akár egy nedves viledával áttörölgetve néha. A PlayStation 4 Slim ezúttal is beépített tápot kapott, ami a kis mérete mellett egy újabb csodával ér fel, apró, de imádnivaló dolog pedig, hogy az alján a kis gumitappancsok kör, négyzet, háromszög és kereszt formát alkotnak. Az ilyen kis dolgokat imádjuk.

A különböző kiadások között egyébként külsőre és belsőre is csak jelképes különbségek vannak. Technikailag ugyanaz a nyolcmagos AMD Jaguar x86-64 processzor hajtja mindhárom jelenleg kapható PS4-et (a Pro esetében nagyobb órajel mellett), ugyanúgy 8 GB RAM van mindegyikben, és a PS4 Pro az új GPU-jának köszönhetően is csak néhány játéknál tud szebb látványt, jobb felbontást megjeleníteni. Mindhárom gép ugyanúgy futtat minden játékot, a régi vagy Slim modellt használók ebben a tekintetben nem kerülnek hátrányba, így a választásnál csak az dönt, hogy kinek milyen TV-je van otthon. Aki vett már 4K-s TV-t, annak érdemes a Pro változatra váltania, míg aki hagyományos HDTV-t használ, annak tökéletes a Slim vagy a régi modell is..

A DualShock 4 apró átalakításokon esett át. Matt fekete színű lett, az analóg karok finomabban járnak, és most már nemcsak az elején, de a tetején is világít a lighbar, amit én mondjuk mindig kifejezetten utáltam, a fejlesztésnek köszönhetően viszont nem kell már forgatni, hogy megnézzük, milyen szín ég éppen. A legfontosabb újdonsága pedig, hogy az USB-kábel végre nem csak töltésre, de adattovábbításra is képes, így aki komolyabb szinten tolja az online játékokat, az elbúcsúzhat a vezeték nélküli technológia apró lagjától is - még ha alacsony is volt az. Ami viszont negatívum, hogy nem került bele új akkumulátor, pedig már több mint három éve szenvedünk attól, hogy állandóan lemerül szegény.

A PlayStation 4 Slim összességében egy jól összerakott, csodálatos kis konzol lett. Technikailag nem tud többet a régi gépnél, viszont kisebb, szebb és csinosabb. Nekem a TV-m alatt is elfér, míg a régi gépeknek saját hely kell mellette, ez már magában egy hatalmas előrelépés, és akkor nem beszéltem arról, hogy mennyire olcsó a kicsike. Jelenlegi árával gyakorlatilag a legjobb vétel a piacon. A PS4 kiforrott konzol, jót tett neki a ráncfelvarrás és minden új fejlesztés, nem fogsz csalódni, ha ezt a masinát választod karácsonykor.

A 1 TB-os merevlemezzel szerelt PlayStation 4 Slim most akciósan vásárolható meg a Konzolok Szervizénél. A csomaghoz öt remek játék jár ajándékba, köztük az év egyik legjobbja, az Uncharted 4!

[A Konzolok Szervize megbízásából készített fizetett anyag.]

50 komment - szólj hozzá!