2020 legjobb játékai - szerintetek

Minden év végén hagyomány nálunk, hogy megszavaztatjuk veletek az elmúlt esztendő legjobb játékait. Tavaly sem volt ez másként, lássuk, hogy mely címek voltak 2020 legjei szerintetek!

A tavalyi év sem sikerült éppen túlzottan erősre játékfronton, a koronavírus-járványnak hála a kiadók és fejlesztők számos címet voltak kénytelenek elhalasztani, és ugye eleve tudtuk, hogy a konzolos generációváltás felemás szájízt hagy maga után: sok csapat ilyenkor már, vagy éppen ellenkezőleg, még nem akar piacra dobni semmit.

De ne panaszkodjunk, azért így is volt mivel játszani, és a legtöbb esetben a szavazásunk kategóriáit is bőséggel meg tudtuk tölteni! Összesen tizenhat díjnak kerestünk gazdát: tizenegy kategóriában az előre megadott lehetőségek közül választhattátok ki a kedvenceiteket (egyszerre akár többet is), ötben pedig ti magatok nevezhettétek meg, hogy mely címeknek kellene érmet akasztani a nyakába.

Ezúton is nagyon köszönjük nektek a részvételt, ahogy mindig, most is érdekes eredmények születtek: lássuk hát, hogy melyek voltak 2020 legjobb játékai szerintetek!

Az év akció-kalandjátéka

Most is ez volt az egyik legtömöttebb kategóriánk, érdekes azonban, hogy nagyon kevés olyan cím akadt közöttük, amelyik kiemelkedő mennyiségű szavazatot tudott bezsebelni. Ezek tükrében talán nem meglepő, hogy a legjobb akció-kalandjáték a The Last of Us: Part II lett, amelyre a résztvevők 50,5 százaléka százaléka szavazott.

Az ezüstérem is egy PlayStation-exkluzívé, a szavazók 33 százaléka gondolta úgy, hogy a Ghost of Tsushimának ott van a helye az év legjobbjai között - csak helyeselni tudunk! A dobogó harmadik fokára - mondhatni papírforma szerint - az Assassin’s Creed: Valhalla állhatott fel, méghozzá a voksolók 24,9 százalékának hozzájárulásával.

Az év lövöldéje

Nem okozott meglepetést a lövöldék kategóriája sem, már ami az aranyérmest illeti: 45,9 százalék tett pipát a DOOM Eternal mellé, így az id Software remekbe szabott shooterét kiálthatjuk ki az év legjobbjának. A pazar látvány, a semmivel sem összekeverhető hangulat és brutalitás mellett tökéletes gunplayt kaptunk ezúttal is, egyértelmű, hogy jár neki a trófea!

Amikor már mindenki azt hitte, hogy a battle royale-meccs lefutott, jött az Activision, és piacra dobta a free-to-play Call of Duty: Warzone-t. A játék a legjobb dolog volt, amit a tavaszi bezárkózás mellé kaphattunk, aligha meglepő, hogy olvasóink 21,3 százaléka le is szavazott rá, így ő lett a kategória ezüstérmese. A harmadik - kisebb meglepetésre - a Half-Life: Alyx lett 16,5 százalékkal, de nem sokkal maradt el a Call of Duty: Black Ops - Cold War sem - rá 15,1 százalék szavazott.

Az év szerepjátéka

Tisztában vagyunk vele, hogy a Cyberpunk 2077 címe a fél internet számára vörös posztó, a CD Projekt RED fejlesztésére azonban nem véletlenül szokás megosztó darabként hivatkozni - bizony, rengetegen szeretik a lengyel csapat játékát. Erről árulkodik a szavazásunk végeredménye is: a résztvevők 57,7 százaléka szavazott V kalandjára, ami így lazán elvitte a kategóriáját.

A többi dobogós ugyanis jócskán lemaradva érkezik, igaz, itt is akadnak érdekességek! Az ezüstérmet például megosztva kapja az akció-szerepjátékos vonalat erősítő Hades és Nioh 2, amelyekre egyaránt 10,4-10,4 százalék szavazott, míg a harmadik helyezettünk az Animal Crossing: New Horizons lett 9,3 százalékkal. (Igen, tudjuk, hogy életszimulátor, és nem szerepjáték, de egyszerűen nem találtunk neki jobb helyet, sorry!)

Az év platformere és ügyességi játéka

A maga módján okozott meglepetéseket, és szoros lett a platformerek és ügyességi játékok kategóriája, ahol végül az Ori and the Will of the Wisps győzedelmeskedett 33 százalékkal. A rajongók sokat böjtöltek a Moon Studios új játékáért, amely végül nem is okozott csalódást: változatlanul elbűvölő, a játékmenete pedig tökéletesen adagolja a platformrészeket és a harcot.

A Crash-rajongók se kámpicsorodjanak el, a Crash Bandicoot 4: It’s About Time végül a második lett, miután a résztvevők 26 százaléka voksolt rá, míg a bronzérmet a Fall Guys: Ultimate Knockout csípte meg 18,2 százalékkal. A PlayStation 5 mellé csomagolt Astro’s Playroom igazi meglepetés volt, miután jóval többet tudott nyújtani, mint egy egyszerű techdemó: a szavazók 16,1 százaléka ezt honorálta is.

Az év kaland- és puzzle-játéka

Újabb népszerű kategória következik, itt ráadásul nem volt olyan cím, amelyik látványosan el tudott volna húznia a többiektől. A győztes végül az Amnesia: Rebirth lett, miután a szavazók 15,3 százaléka gondolta úgy, hogy a horrorsorozat legújabb felvonása megér neki egy pipát. Nem lett különösebben szép vagy kifinomult, de az atmoszféra és a sztori bőven kárpótol majd!

A második helyezés egy magyar fejlesztés lett, a Chicken Police az olvasóink 12,5 százalékát győzte meg, amely így a Call of the Sea-t is felülmúlta - utóbbinak 11,2 százalék jutott. Viszonylag sok szavazattal zárta a voksolást a The Dark Pictures: Little Hope is, az antológiasorozat folytatása 10,4 százalékot kapott.

Az év stratégiája

Egész szorosan alakult a stratégiák kategóriája is, végül azonban a Desperados III győzedelmeskedett, miután a résztvevők 23,8 százaléka adta neki a voksát. Hiába, a Mimimi Games csapata zseniálisan támasztotta fel a sorozatot, és valószínűleg minden idők egyik legjobb valós idejű taktikai játékát hozta össze.

A Desperados mögött a Crusader Kings III érkezik szorosan, amire az olvasók 19,4 százaléka szavazott, míg a harmadik helyezettünk a Gears Tactics lett 14,7 százalékkal. Nem maradt le sokkal az XCOM: Chimera Squad sem (13,9 százalék), és sok szavazatot (11,1 százalék) gyűjtött be az első nap erejéig ingyenessé tett Total War Saga: Troy is.

Az év verekedős játéka

Valószínűleg a szavazás legeseménytelenebb kategóriája volt a verekedős játékoké, ha nem jut eszünkbe, hogy 2020-ban jelent meg a Mortal Kombat 11: Aftermath, akkor valószínűleg két ördögszekér is eltáncol a szavazatokat összesítő grafikon mellett. Így viszont a Mortal Kombat-kiegészítő győzött, méghozzá jókora előnnyel: 88,2 százalék adta rá a voksát.

A látványos különbségről nem csak a szűkös kínálat tehet, a többi megjelenés ugyanis erősen rétegcím volt. A One-Punch Man: A Hero Nobody Knows talán még az ismertebb címek közé tartozik, de így is 4,9 százalékra futotta neki, míg a harmadik helyezettünk a Granblue Fantasy: Versus című fejlesztés lett 3,6 százalékkal.

Az év sportjátéka

A sportjátékok kategóriája sem okozott meglepetést, már ami a győztest illeti: a FIFA 21 magabiztosan zsebelte be az aranyérmet, miután a résztvevők 25,9 százaléka pipálta ki a címét. Noha a tavalyi epizódra alaposan rányomta a bélyegét a generációváltás, úgy tűnik, sokatok számára így is kihagyhatatlan darab volt.

A folytatás már több érdekességet tartogat, meglepetésre ugyanis a Skater XL lett az ezüstérmesünk 13,1 százalékkal, ami jól mutatja, mennyire ki voltatok már éhezve egy gördeszkás játékra (a Tony Hawk-kollekciót a felújított címek kategóriájába száműztük). A dobogó harmadik fokára az eFootball: PES 2021 állhatott fel 12,4 százalékkal, és viszonylag sok (10,5 százalék) voksot kapott az NBA 2K21 is.

Az év versenyjátéka/szimulátora

Stílszerűen ebben a kategóriában volt a legnagyobb a verseny, a dobogós helyezések között alig néhány szavazat döntött mindössze. Végül a Microsoft Flight Simulator emelkedett ki győztesen a csatározásból (23 százalékkal), ami persze annak tükrében nem meglepő, hogy az anyag a maga nemében egy technológiai csoda, ráadásul lényegében bárki ki tudta próbálni a Game Passnek hála.

A második helyre a DiRT 5 gördült be a szavazók 22,9 százalékának jóváhagyásával, míg a harmadik a Star Wars: Squadrons lett 22,1 százalékkal. Jól mutatja, hogy mennyire szoros lett a szavazás vége, hogy ott volt még az élbolyban az F1 2020 is: a résztvevők 20,8 százaléka gondolta úgy, hogy jó dolog volt virtuálisan pótolni a tavalyi Forma 1-es szezon elmaradt futamait.

Az év felújított/bővített kiadása

Felújított és bővített kiadásokból tavaly sem volt hiány, így ezúttal is számos cím képviseltette magát ebben a kategóriában. Noha a látványosan nem tudott elhúzni, így is szép számmal kapott szavazatot a Demon’s Souls; a résztvevők 32,7 százaléka gondolta úgy, hogy a PlayStation 5 nyitócíme pazarul sikerült, ezért megérdemelné a trófeát.

Nem sokkal maradt el tőle a kategória ezüstérmese sem, a Mafia: Definitive Edition 29,3 százalékkal futott be a második helyre, míg a harmadik helyezettünk a Final Fantasy VII Remake lett. Utóbbi esetében több szavazatra számítottunk, a 15,9 százalék talán annak szólt, hogy inkább megvárjátok, míg egyben végigjátszhatjátok a remake-et.

Az év platformja

Ezúttal a platformok kategóriája is ígért némi izgalmat, elvégre a generációváltás miatt új szereplőkkel bővült a szavazásunk is. Attól persze érthető okokból messze vagyunk, hogy ezek a gépek átvegyék a vezetést, így nem is meglepő, hogy a győztes 2020-ban is a PlayStation 4 lett, méghozzá a résztvevők 41,4 százalékának hozzájárulásával.

A PC így most is a második helyre szorult, igaz, ezúttal sem látványos a különbség a két platform között: utóbbinak 38,1 százalék jutott ezúttal. A harmadik helyezettünk egy újonc, a PlayStation 5 lett, amely a maga 20,6 százalékával könnyedén maga mögé tudta utasítani az Xbox-konzolokat és a Nintendo Switchet is.

Az év multiplayere

Következzen az első olyan kategória, ahol már ti jelölhettetek egy-egy címet, itt ráadásul nem volt megkötés az, hogy 2020-as legyen a választott játékotok. Oké, a győztes speciel pont tavalyi megjelenés volt: a Call of Duty: Warzone meggyőző többséggel vihette haza az év multis anyagának járó díjat, miután a szavazatok 19,6 százalékát zsebelte be.

A folytatásban is kitart a Call of Duty-uralom, miután 7,8 százalék mondta azt, hogy Black Ops - Cold War ide vagy oda, ő még mindig a Modern Warfare többjátékos részét nyúzza rendületlenül. A dobogó harmadik fokára is egy rég(ebb)i ismerős állhatott fel, az Apex Legends a szavazatok 5,2 százalékával köszönte meg a bronzérmet.

Az év játéka

Ehhez a kategóriához is eljutottunk végre, és bár a fentiek tükrében voltak tippjeink a végeredményt illetően, arra nem számítottunk, hogy a The Last of Us: Part II ilyen fölénnyel lesz az év játéka a Gamekapocs olvasói szavazásán. A résztvevők 43,6 százaléka voksolt mellette, ennél pedig nincs jobb bizonyíték arra, hogy a ti fejeteket is elcsavarta a Naughty Dog alkotása.

Hiába övezte balhé a megjelenést, a második helyre még így is odaért a Cyberpunk 2077, amely a szavazatok 18,7 százalékával zárta a voksolást. A harmadik helyezettünk is egy PlayStation-exkluzív, a Ghost of Tsushima 11,2 százalékot zsebelt be, így a Sucker Punch alkotását kiálthatjuk ki az év harmadik legjobb játékának.

Az év fejlesztője

Ez a kategória ezúttal nem hozott meglepetést, a játékfejlesztők iránti szimpátiátok tökéletesen szinkronban van azzal, hogy mennyire kedveltétek a tavaly kiadott játékaikat. Ennek megfelelően az év fejlesztője a Naughty Dog lett, amit a szavazatok 43,8 százalékával jutalmaztattok meg a The Last of Us folytatásáért.

Az ezüstérmet Lengyelországba postázzuk, a dobogó második fokára ugyanis a Cyberpunk 2077-et fejlesztő CD Projekt RED állhatott fel a voksok 15,7 százalékával, míg a harmadik dobogósunk a Sucker Punch, amely 8,8 százaléknyi szavazatot kalapozott össze a Ghost of Tsushimának hála.

Az év csalódása

Eddig az év legjobbjairól esett szó, szokásunkhoz hűen azonban szenteltünk egy kategóriát azoknak a játékoknak is, amelyek különösen nagy csalódást okoztak valamiért. Talán nem olyan meglepő, hogy a versenyt itt (is) jókora előnnyel tudta megnyerni a Cyberpunk 2077, egészen pontosan a szavazók 54,4 százaléka rá voksolt.

Voltak azonban még olyan címek, amelyekkel nem mindenki volt maradéktalanul kibékülve: a második helyen holtversenyben, 6,9-6,9 százalékkal végzett a Marvel’s Avengers és a The Last of Us: Part II. A bronzérmesünk így a végtelenül rosszul sikerült XIII Remake lett, amely a szavazataitok 5,6 százalékát szerezte meg.

A legjobban várt játék

Zárásképpen pedig következzen a jutalomkategória! Ezúttal is megkérdeztünk titeket, hogy mely címeket várjátok a legjobban a közeljövő felhozatalából, ezt a szavazást pedig lazán behúzta a God of War: Ragnarök, egészen pontosan a résztvevők 33,7 százaléka mondta azt, hogy ezzel a játékkal mindenképpen játszani szeretne majd.

Bár jócskán lemaradt, a második helyezett is egy PlayStation-exkluzív lett, amely ráadásul garantáltan keresztgenerációs cím: a Horizon: Forbidden West a szavazatok 9,3 százalékát kapta meg tőletek. A harmadik helyre a From Software és George R. R. Martin közös projektje, az Elden Ring ért oda 5,7 százalékkal - a játékról továbbra sem tudni semmit, de láthatóan nagyon bíztok benne!

A Gamekapocs szerkesztősége is összeválogatta a kedvenceit - ezekről itt olvashatsz bővebben!

21 komment - szólj hozzá!