2019 legjobb játékai - szerintetek

Tavaly is szavazást indítottunk, hogy megválaszthassátok a 2019-es év játékait. Tizennyolc kategóriában voksolhattatok, lássuk, hogy mely címek voltak a kedvenceitek!

Nem a tavalyi volt az elmúlt évek legizgalmasabbika játékmegjelenések szempontjából, az aktuális konzolgeneráció kifutása alaposan rányomta a bélyegét a felhozatalra. Azért így sem panaszkodhattunk persze, majd’ minden kategóriában akadtak kiemelkedő alkotások, és meglepetésekből sem volt hiány.

A tizennyolc kategóriából az első tizenháromban felsoroltunk nektek egy raklapnyi címet, ezek közül választhattátok ki a kedvenceiteket. Itt több jelöltetek is lehetett, ha pedig kihagytunk valamilyen címet, azt is megírhattátok nekünk - ezeket a visszajelzéseket is figyelembe vettük. Az utolsó öt kategóriában egy-egy játékcímet kértünk tőletek. Természetesen egyik kategóriában sem volt kötelező a szavazás.

Most, hogy elismételtük a játékszabályokat, lássuk, melyek voltak az év legjobb játékai szerintetek!

Az év akció-kalandjátéka

A szavazásunk egyik legsűrűbb kategóriája volt ez, ahol ráadásul kifejezetten érdekes eredmény született. Ezúttal valamivel szorosabb volt a verseny, mint tavaly, mégis látványos előnnyel, a voksok 38,4 százalékával győzött a Star Wars Jedi: Fallen Order. Úgy tűnik, megérte böjtölni, és az Electronic Arts végre valami olyat művelt a Star Wars-licenccel, amire a legtöbb elégedetten csettintettünk.

A második helyet alig pár szavazat döntötte el, végül azonban a voksok 20,8 százalékával a Sekiro: Shadows Die Twice húzta be az ezüstérmet, míg a harmadik a Days Gone lett 20,5 százalékkal. Az akció-kalandjátékok között több további kiemelkedő eredmény is született, a Death Stranding 15,2, a Devil May Cry 5 13,5, míg az A Plague Tale: Innocence 11 százalékot szerzett.

Az év lövöldéje

Bár a tavalyi epizódot nem kedveltétek annyira, a Call of Duty: Modern Warfare lazán behúzta a legjobb lövöldének járó címet 2019-ben. A szavazatok 32,1 százalékát tehette zsebre, ami azt jelenti, hogy a kategóriában voksolók közel harmada mondta azt, hogy a nagy sikerű Modern Warfare-sorozat újrázása megér neki egy jelölést.

A második helyen a Metro Exodus végzett, a 4A Games FPS-e a szavazatok 21,4 százalékával zárta a versenyt, míg a dobogó legalsó fokára a Gears 5 állhatott fel, neki 19,2 százalék jutott. Kiemelkedő eredményt ért még el a Borderlands 3 (13,2 százalék), és az Apex Legends is befért a legjobbak közé, ő a voksok 10,4 százalékát gereblyézte össze.

Az év szerepjátéka

Ebben a kategóriában született az egyik legegyértelműbb eredmény, a szavazatok 34,9 százalékával és így tetemes előnnyel győzedelmeskedett a The Outer Worlds. Az időközben Microsoft-tulajdonba került Obsidian Entertainment szerepjátéka valóban nagyszerűre sikerült, kiváló történetével, emlékezetes karaktereivel és humoros párbeszédeivel egy életre belopta magát a szívünkbe!

A második helyezettünk az év egyik meglepetése, a Disco Elysium lett, igaz, jócskán lemaradt, mindössze a szavazatok 13,2 százalékát tudhatta magáénak. A harmadik helyet a Monster Hunter World: Iceborne csípte meg a voksok 10,8 százalékával - ez aligha meglepő, már az alapjáték is hatalmas sikert aratott az olvasóink körében.

Az év platformere

A platformerek kategóriájában rendkívül szoros volt a helyzet, végül azonban alig pár vokssal és a szavazatok 25,9 százalékával a Super Mario Maker 2 győzött. Nem alaptalanul ítéltétek oda az aranyérmet a Nintendo játékának, a pályaszerkesztőjét teletömték újdonságokkal, a kampánynak és a közösségnek hála pedig akkor is rendkívül szórakoztató a cím, ha egy árva Goombát sem akarsz arrébb tenni.

A szavazatok 24,4 százalékát kaparintotta meg a Trine 4: The Nightmare Prince, ezzel ő húzta be a második helyet. A harmadik helyezettünk a Blasphemous lett, rá a szavazók 13 százaléka voksolt. A legjobbak közé egy cím fért még be, meglepően sok szavazatot (11 százalékot) kapott ugyanis a The LEGO Movie 2 Videogame.

Az év ügyességi játéka

A legjobb ügyességi játéknak járó címet magabiztosan, 54,9 százalékkal vihette haza a Beat Saber. A ritmusjátékról, amelyben fénykardokkal kell csapkodnunk a háttérben duruzsoló zene ütemeire, valószínűleg még az is hallott, aki egyébként nem játszik VR-játékokkal. A Beat Sabernek szerencsére nem csak a promója sikerült jól, az egyik legszórakoztatóbb cím volt a tavalyi évben.

A második helyet is egy ritmusjáték szerezte meg, a szavazatok 27 százalékával a Just Dance 2020-at juttatták ezüstéremhez a táncoslábúak. A harmadik helyen a What the Golf? tanyázik, miután a szavazatok 8,1 százalékát kapta tőletek: túlzás lenne sportjátéknak nevezni a Triband fejlesztését, annál is inkább, mert a készítők szerint ez a cím kifejezetten azoknak készült, akik utálják a golfot...

Az év puzzle-játéka

Kifejezetten sok említésre méltó puzzle-játék jelent meg 2019-ben, a Tetris 99 azonban magabiztosan nyerte meg a kategóriáját. A szavazatok 55,8 százalékát kapta meg a Switch-exkluzív, úgy tűnik, sokatoknak bejött a Tetris és a battle royale párosítása, és hát nyilván az is számított, hogy Switch Online-előfizetés mellett egy forintot sem kell fizetni érte.

A második helyet egy másik kellemes meglepetés, a Baba is You szerezte meg, ehhez a szavazatok 12,7 százalékára volt szüksége, míg a bronzérem a Felix the Reaper nyakában lóg, neki a szavazatok 10,3 százaléka jutott. Más említésre méltó cím nem akadt a felhozatalban, legalábbis más játékot nem tudta összekalapozni az ehhez szükséges 10 százalékos szavazati arányt.

Az év kalandjátéka

Itt is sűrű volt a mezőny, a legjobb kalandjáték azonban a Life is Strange 2 lett szerintetek. Habár a Dontnod alaposan elhúzta ezt az évadot, ráadásul sokak szerint az első felvonás lényegesen jobb lett, a szavazók 28,2 százaléka mégis úgy gondolta, hogy nem volt nála jobb cím ebben a kategóriában.

A Blair Witchet a Layers of Fearrel már bizonyított Bloober Team szállította, sokatok pedig tett is vele egy próbát. A játék végül a második lett a kalandjátékok között, a szavazatok 17,4 százalékát kaparintotta meg. A dobogósok közé a The Dark Pictures: Man of Medan fért még be, méghozzá a voksok 10,8 százalékával.

Az év stratégiája

Régen kaptunk már ennyi jó stratégiát egyetlen év leforgása alatt, nem volt hát egyszerű dolga az itt szavazóknak. Ami azt illeti, a végeredmény kissé meglepő is lett, miután a szavazatok 20,6 százalékával az Anno 1800 győzedelmeskedett. A Ubisoft városépítős játékát mi is kedveltük, megérte a futurisztikus körítés után visszatérni a történelemhez!

Nem sokkal maradt le az Annótól, a szavazatok 19,5 százalékával futott be a második helyre a 2019-es év Total War-játéka, a Total War: Three Kingdoms. A bronzérem a Sid Meier’s Civilization VI: Gathering Storm nyakában lóg, a kiegészítő a szavazatok 14,3 százalékát szerezte meg. Az említésre méltó címek között egyébként ott van a Planet Zoo is, neki a szavazatok 11 százaléka jutott.

Az év verekedős játéka

A verekedős játékok mezőnye nem volt a legerősebb tavaly, ezek után annyira nem meglepő, hogy a Mortal Kombat 11 magabiztosan húzta be a kategóriát. Rendben, a NetherRealm játéka valószínűleg ennél keményebb versenyben is győzedelmeskedett volna, de az, hogy a szavazatok 83,9 százalékát meg tudta szerezni, megdöbbentő.

A második helyre a mindenféle manga- és animehőst egymásnak eresztő Jump Force ért oda, méghozzá a voksok 7,4 százalékával, míg a harmadik helyezettünk a Dead or Alive 6 lett, neki a szavazatok 6,9 százaléka jutott. Más említésre méltó címünk nem volt ebben a kategóriában.

Az év sportjátéka

A sportjátékok kategóriája immár évek óta nem tud meglepetést okozni nekünk: ezúttal a FIFA 20 győzedelmeskedett. Bár az előnye valamivel csökkent a mezőny többi részéhez képest, azért így is a szavazatok 38 százaléka jutott neki.

A második helyezettre már felkaptuk a fejünket, a szavazatok 16,2 százalékával ugyanis a Mario & Sonic at the Olympic Games Tokyo 2020 futott be a FIFA után. A bronzérmes az NBA 2K20 12 százalékkal, de nem maradt le tőle sokkal az eFootball: PES 2020 sem, őt a szavazók 11,8 százaléka jelölte.

Az év versenyjátéka/szimulátora

Úgy tűnik, ki voltatok már éhezve a Need for Speed-sorozatra, mert a Need for Speed: Heat nyerte meg a versenyjátékok és szimulátorok kategóriáját, méghozzá a szavazatok 28,8 százalékával. Habár a játék nem lett tökéletes, azt el kell ismerni, hogy a körítés és a hangulat telitalálat, és öröm volt elmerülni az autók tuningolásban is.

A második helyezettünk a DiRT Rally 2.0 lett a kategóriában, amely a voksok 24,9 százalékát gereblyézte össze, míg a bronzérmet az Ace Combat 7: Skies Unknown kaparintotta meg 15,3 százalékkal. A Codemasters többi játéka is szépen teljesített a szavazásunkon, az F1 2019 14,7 százalékkal, míg a GRID 12,1 százalékkal végzett.

Az év felújított kiadása

Tavaly is érkeztek remasterek és remake-ek bőséggel, és szerencsére egyre jobb minőségben. A Resident Evil 2 például mestermű lett, amivel úgy látszik, ti is egyetértettek: erről árulkodik, hogy a játék a szavazatok 58,4 százalékával győzött a felújított kiadások kategóriájában. Csoda, hogy a Capcom idén már szállítja is a Resident Evil 3-at?

A második helyen egy szintén régóta várt játék landolt, az Age of Empires II: Definitive Edition a szavazók 17 százalékától kapott jelölést, míg a harmadik a MediEvil a szavazatok 13,3 százalékával. Az említésre méltó címek közé éppen befért még a Crash Team Racing: Nitro-Fueled, a kartjáték 10,4 százalékos eredményt ért el.

Az év platformja

Az év platformjáért folyó verseny kifejezetten éles volt, végül azonban a PlayStation 4 győzedelmeskedett a szavazatok 46,4 százalékával. Nem sokkal maradt le tőle a PC sem, neki 43,7 százalék jutott, tehát tényleg elképesztően kicsi volt a különbség a két gép között.

A bronzéremért még ádázabb csata folyt, a harmadik helyet a Nintendo Switch szerezte meg 11,1 százalékkal, de úgy, hogy az Xbox One ott volt a nyomában, neki 10,9 százalék jutott. A többi platform sajnos most sem tudott labdába rúgni.

Az év multiplayere

Az év multiplayer játékánál bevezettünk egy fontos újítást, mégpedig hogy ezúttal nem csak a 2019-ben megjelent játékokra lehetett szavazni - elvégre a legjobb multis címek sokszor éveken át futnak, folyamatosan frissülnek és újulnak meg. Ennek ellenére a győztes egy friss megjelenés volt az évben, a Call of Duty: Modern Warfare a szavazatok 16 százalékát szerezte meg.

A második helyezettünk is egy új játék: úgy tűnik, sokatoknak tetszett a Respawn meglepetésszerűen megjelent battle royale-ja, az Apex Legends így a voksok 9 százalékával kapott ezüstérmet. A harmadik helyet viszont egy régebbi játék csípte meg, méghozzá nem kis szavazatmennyiséggel: a Rainbow Six: Siege a szavazók 6 százalékától kapott jelölést.

Az év játéka

Elérkeztünk a szavazásunk legfontosabb kategóriájához, és ami azt illeti, kifejezetten izgalmas eredmény született. A legtöbb szavazatot a Star Wars Jedi: Fallen Order kapta, a szavazók 14,8 százaléka gondolta úgy, hogy neki a Respawn Star Wars-játéka tetszett a legjobban a tavalyi év felhozatalából.

A második helyet is egy akciójáték csípte meg, a szavazatok 11,7 százalékával a Sekiro: Shadows Die Twice kapta meg az ezüstérmet. Habár éles volt a verseny, a Death Stranding csak a harmadik lett, méghozzá a voksok 11,4 százalékával.

Az év fejlesztője

Két sikerjáték után komolyan meglepődtünk volna, ha nem a Respawn Entertainment szerzi meg az év fejlesztőjének járó díjat, de szerencsére nem kellett csalódnunk: az Apex Legends és a Star Wars Jedi: Fallen Order készítője a szavazatok 15,4 százalékával végzett az élen.

A második helyre a Capcomot szavaztátok, a japánok egész pontosan a voksok 13 százalékát szedték össze - kifejezetten jó irányba halad mostanában a cég, reméljük, ez így is marad! Végül a bronzérmesünk a Kojima Productions lett, Kojimáék a szavazatok 11 százalékát kapták meg.

Az év csalódása

A csalódások kategóriája több szempontból is érdekesen alakult. Egyrészt az év csalódását viszonylag egyhangúan szavaztátok meg, a voksok 30,7 százalékát kapta meg az Anthem - úgy tűnik, a BioWare bénázása sokatoknál leverte a biztosítékot.

Másrészt a második helyen egy olyan játék végzett, ami az év legjobb játékai között is előkelő helyen végzett: bizony, a Death Stranding megosztó cím lett, a voksolók 12,9 százalékának múlta alul az elvárásait Kojima új címe. A harmadik a Rage 2 lett, neki a szavazatok 5,3 százaléka jutott.

A legjobban várt játék

A szavazásunkat szokás szerint az idei év legjobban várt játékainak kategóriájával búcsúztatjuk. Ezúttal is egyértelmű eredmény született, a szavazók 42,3 százaléka mondta azt, hogy a Cyberpunk 2077 a legígéretesebb cím a számára a 2020-as felhozatalból.

A dobogó másik két fokán két PlayStation 4-exkluzív tanyázik: a The Last of Us: Part II a második, méghozzá a szavazatok 19,1 százalékával, míg a harmadik a Ghost of Tsushima lett, a Sucker Punch játéka 5,2 százalékos eredménnyel végzett.

26 komment - szólj hozzá!