Húsz cím, amivel játszanod kell 2024-ben

Link másolása
Ahogy 2022 végén, úgy most is összegezzük, hogy mely címekre érdemes majd odafigyelnünk a következő esztendőben, melyekből össze is állítottunk egy 20-as listát - a teljesség igénye nélkül.

Nem volt könnyű dolgunk összeállítani egy húszas listát a jövőre érkező címekből, hisz ennél lényegesen több játékra számíthatunk, legalábbis az eddigi bejelentések alapján. Láttunk már karón varjút, és láttunk már elhalasztott megjelenést is. A listába igyekeztünk új megjelenéseket beválogatni, és a kifejezetten remaster címeket megpróbáltuk elkerülni - ha nem tettük volna, a lista majdnem kétszer ilyen hosszú is lehetett volna. Remake-k kapcsán kicsit megengedőbbek voltunk, mivel abból indultunk ki, hogy a remake (legalábbis papíron) az eredeti játék újragondolását is magába foglalja. Előfordulhat, hogy a játék, amelyre nagyon vársz, nem került fel a listánkra, de ez nem jelenti, hogy kevésbé fontos címről van szó, egyszerűen csak arról, hogy nem fért fel. Ha úgy érzed, hogy egyik vagy másik méltatlanul kimaradt, ne habozz kommentben megosztani, hogy szerinted mikre érdemes még odafigyelni 2024-ben!

Alone in the Dark
A túlélő horror játékok öregapja jövőre visszatér közénk egy igen ambiciózus reboottal, viszont már-már kétségbe ejtő, hogy hányszor halasztották el eddig a megjelenést. Eredetileg még idén októberben megjelent volna, amit januárra módosítottak, a legutóbbi hírek szerint pedig csak tavasszal kapjuk kézhez a David Harbour főszereplésével készülő játékot, igaz, a fejlesztők kiégését akarják ezzel elkerülni. Az eddig látottak alapján a hangulatra és a történetre garantáltan nem lesz panasz, reméljük, hogy a több mint fél éves halogatás eredményeként a végső simításokat is sikeresen megugorják a készítők, és a sorozat nevéhez méltó rebootot kapunk majd. Az Alone in the Dark várhatóan március 20-án jelenik meg PC-re, Xbox Series X/S-re és PlayStation 5-re.



Avowed
Az Obsidian alkotása egyszerre tűnik rendkívül izgalmasnak, mégis akaratlanul is felvonja tőle az ember a szemöldökét. A Pillars of Eternity világában játszódó játék egy FPS nézetű, nem enyhén Skyrim-hangulatú RPG lesz a mesterektől, ahol nem csak a történet, de a játékmenet terén is szabadon dönthetünk majd szinte mindenben. A részletesen kidolgozott közelharc, a pusztító varázslatok és a távolsági fegyverek garmadájára mind-mind rendelkezésünkre áll küldetésünk teljesítéséhez. A császár ügynökeként kell megtalálnunk a titokzatos Living Land nevű szigetet sújtó járvány eredetét. Ezzel együtt is kimondhatjuk, hogy ha egy RPG-sebb Skyrimet kapunk (egy The Elder Scrolls: New Vegast), akkor valószínűleg a játékosok zöme elégedetten csettint majd. Pontos megjelenési dátumot még nem kaptunk, de azt már tudjuk, hogy az első naptól elérhető lesz az Xbox Game Pass szolgáltatásban, ezzel együtt pedig PC-re és Xbox Series X/S konzolokra is.



Banishers: Ghosts of New Eden
A Don’t Nod a 2018-as Vampyr után visszatér az akciódúsabb játékmenethez, és ezúttal sem szokványos karaktereket vonultat fel. A 17. századi skót szellemvadász és szellemmé vált szeretőjének története már az eddigiek alapján is rendkívül érzelmes és megindító lesz, ha pedig sikerül ezt egy ténylegesen ütős harcrendszerrel megtámogatniuk, akkor egy minden szempontból emlékezetes játékot kapunk majd a franciáktól. Egy utolsó pillanatban elkövetett csúsztatás miatt vált az idén novemberre beharangozott játék 2024-es címmé, a tervek szerint február 13-án, Valentin-nap előtt jelenik meg PC-re, Xbox Series X/S-re és PlayStation 5-re.



Black Myth: Wukong
A Nyugati utazás című klasszikus kínai regény soulslike-osítása lesz ez az Unreal Engine 5-ben fejlesztett akció kaland játék, ahol a „Destined One” névre keresztelt, elég egyértelmű Sun Wukongra utaló majmot irányíthatjuk majd az abszurd bossok elleni küzdelmek során. Eddig már számos alkalommal láthattuk mozgás közben a játékot, viszont a legutóbbi trailer már a megjelenés dátumát is elárulta, ami augusztus 20-a lesz. A Black Myth: Wukong PC-re, PlayStation 5-re és Xbox Series X/S-re is megjelenik.



Dragon's Dogma 2
A Capcom olyan IP-kat birtokol, amelyek meghatározták a videójáték szcénát az elmúlt évtizedekben. De a stúdiónak vannak kisebb, mégis lelkes rajongókat megmozgató alkotásai is, ez utóbbi csoporthoz tartozik a Dragon’s Dogma, amit megjelenésekor majdnem leírtak, viszont sokak szerint több játékmeneti elem tekintetében is megelőzte a korát. Így amikor bejelentették a második rész érkezését, egy kicsi, de annál lelkesebb rajongótábor éljenzett fel, hisz a kedvencük folytatása minden szempontból ideális második résznek tűnik. A látottak alapján úgy lesz több, nagyobb és jobb az első részhez képest, hogy közben megtartja az identitását és ismerős élmény lesz a játékosok számára (egyesek szerint talán túlságosan is ismerős...). Hogy valóban összejön-e a fejlesztőknek egy jó folytatás, vagy csak az első részt kapjuk-e meg kicsit felújítva, egy másik történettel megfűszerezve, az március 22-én kiderül, aznap jelenik ugyanis meg PC-re, PlayStation 5-re és Xbox Series X/S-re.



Final Fantasy VII Rebirth
Azt mondani, hogy a Final Fantasy franchise nagy, körül-belül annyi információt hordoz, mint az, hogy a Nap fényes. A minden számozott részben önmagát újradefiniáló sorozat hetedik része viszont elérte azt, hogy már önálló franchise-ként kezeljük, hisz saját előzményt, spinoffot, filmadaptációt és remake-t is kapott már. Ez utóbbi talán a legjelentősebb, hisz nem egyszerűen csak modernizálta a 1997-es eredetit, hanem magát a történetet is elvitte egy másik irányba, egy másik idősíkot alkotva. Ennek a változtatásnak az eredménye a Rebirth, ami ugyan továbbra is támaszkodik majd az eredeti játékra, de egyre jobban el is távolodik majd tőle, legalábbis azok alapján, amit eddig láthattunk belőle. Ráadásul a megjelenés is emlékezetesnek tűnik, ugyanis az egyelőre PlayStation 5 exkluzív játék február 29-én jelenik meg.



Hades 2
A Supergiant Games két dolgot mondhat el magáról: eddig négy játékuk jelent meg, és mind a négy kritikai siker volt a gyönyörű látványvilág, a mesteri történetvezetés és a hangulatos dallamok miatt. Legutóbbi alkotásukban, a Hades-ban pedig még a játékmenet tekintetében is kimagaslót alkottak a fejlesztők azzal, hogy mennyire elmosták határokat a gameplay és a történet között. A stúdió másik jellemzője, hogy még nem készítettek folytatást egyik játékukhoz sem, holott mindegyik kidolgozott és érdekes világot vonultat fel. A Hades 2 a tervek szerint nem csak világát és játékmenetét tekintve épít az első részre, hanem a fejlesztési munkamenet tekintetében is. A 2024 második negyedévében induló PC-s early access során a játékosok visszajelzéseire építenek majd, így a végleges megjelenésre reményeik szerint egy tökéletesnek mondható játékot kapunk minden platformra.



Like a Dragon: Infinite Wealth
A Yakuza-játékok szerelmeseinek már nem kell sokat várniuk a körökre osztott harcokkal operáló Infinite Wealth-re, amelyben Kiryu és Kasuga is visszatér, előbbi vélhetőleg utoljára. A Yokohamában és Honoluluban játszódó játékban Kasuga vér szerinti anyját keresik majd hőseink, Kiryu-ról pedig kiderül, hogy daganatos beteg. Ennek apropóján kerül majd bele a játékba egy bakancslista is, amit a sorozat veterán főszereplőjével teljesíthetünk majd. Az új játékmechanikák és új „munkakörök” mellett a játék hangulata továbbra is a sorozatra jellemző, nagyon japán stílust fogja képviselni. A Like a Dragon: Infinite Wealth január 26-án jelenik majd meg PC-re, PlayStation 4-re, PlayStation 5-re, Xbox One-ra és Xbox Series X/S-re.



Metal Gear Solid Delta: Snake Eater
Lehetetlen küldetésnek tűnik, hogy a Metal Gear Solid sorozat talán legnagyobb rajongótáborral rendelkező darabját, a Snake Eatert remakelje valaki. Az indén megjelent Metal Gear Solid Master Collection Vol. 1 kapcsán sokakban felmerült, hogy ha így bánik a Konami a sorozattal, akkor vajon milyen eredményre számíthatunk majd a remake kapcsán? A hivatalos oldal szerint a történeten nem változtatnak semmit, viszont a játékmenetet igyekeznek modernizálni, illetve magát az egész játékot az alapoktó újraépítik. Nem tisztázott, hogy mikor jelenik meg, még a 2024-es év sem biztos. Remélhetőleg hamarosan többet is megtudunk majd a projektről, és kapunk valami kézzelfoghatóbbat pár percnyi pre-alfa videónál.



Microsoft Flight Simulator 2024
Annál, hogy mennyire jól sikerült a legutóbbi Flight Simulator, csak az meglepőbb, hogy ugyan az a csapat készítette, mint az A Plague Tale játékokat. A zavarba ejtően részletes világ és az aprólékos irányítás révén az ember tényleg úgy érezheti, hogy egy valódi repülőt irányít, de még a casual játékosokra is gondoltak a fejlesztők, így lehetséges egy sokkal lazább, könnyedebb irányítási modell használata is. Az új rész természetesen PC-re és Xbox Series X/S-re konzolokra lesz elérhető, és első naptól a Game Pass szolgáltatásban is megtaláljuk. A tervek szerint pedig még 2024-ben megjelenik.



Prince of Persia: The Lost Crown
Az idén bejelentett játékok közül kevés olyannal találkozhattunk, ami annyira maga ellen tudta fordítani egy franchise rajongóit, mint az új Prince of Persia-játék. Az egész visszavezethető egy hip-hopos bejelentő trailerre, ami lehet, hogy működik egy Call of Duty esetében, de nem működik egy közel-keleti, misztikus mesénél. Szerencsére ezt hamar ejtették is a Ubisoftnál, és azóta igyekeznek mindent elkövetni, hogy minél inkább várjuk a játékot. Hogy a The Lost Crown most egy reboot vagy egy spinoff lesz, egyelőre nem tudni. A látottak alapján egy 2.5D, oldalnézetes metroidvania-t kapunk majd, ahol visszatérnek ugyan ismerős mechanikák, viszont implementálásuk garantáltan új lesz. A Prince of Persia: The Lost Crown január 15-én jelenik meg PC-re, PlayStation 4-re, PlayStation 5-re, Xbox One-ra, Xbox Series X/S-re és Nintendo Switch-re is, a demó pedig január 11-től lesz elérhető.



Senua's Saga: Hellblade 2
Az immár négy éve készülő játék végre játékmenetet is villantott, nem csak áll-leejtő és felkavaró átvezetőket. Senua azokat igyekszik megmenteni a kínok övezte Izlandon, akik a zsarnokság áldozatául estek, közben pedig nem csak a külső sötétséggel, de saját démonaival is meg kell küzdenie hősnőnknek. Az eddigiek alapján egy eléggé kilátástalan helyzetben kell helyt állnia Senuának, és mintha most a kardját is többet kell majd forgatnia. Reméljük, hogy a Ninja Theory összehozza a 2024-es megjelenés, és PC-n és Xbox Series X/S-en is élvezhetjük majd Senua újabb kalandját.



Silent Hill 2
A Bloober Team készíti az ikonikus sorozat legnépszerűbb részének újragondolását. Sokakban azonban kérdéseket vetett fel, hogy mennyire nyúlnak majd hozzá a fejlesztők a történethez, illetve a játékmenet és a történet viszonyához, hisz egyértelműen ezek voltak az eredeti játék legerősebb elemei. Az sem segít a dolgon, hogy állítólag eredettörténetet kapnak majd olyan karakterek, mint a piramisfejű, és az sem, hogy egymásnak ellentmondanak a fejlesztő stúdió nyilatkozatai: egyszer azt mondják, hogy már kész van minden és csak a Konamira várnak, majd türelmet kérnek a rajongóktól, hogy befejezhessék a játékot, minden a legnagyobb rendben van, a munkálatok jól haladnak. Nem is csoda, hogy konkrét megjelenési dátumról még nem esett szó, remélhetőleg még 2024-ben megérkezik a remake.



Skull and Bones
A már többször elhalasztott kalózos játék állítólag most már végleges dátumot kapott. Aki nem tudná, az eredetileg az Assassin’s Creed: Black Flag multis spinoffjának indult játékban a tervek szerint saját kalózhajónkkal róhatjuk majd a tengereket, társakkal foghatunk össze a zsírosabb zsákmány reményében, és természetesen hullámsírba is küldhetünk másokat. A február 16-i megjelenés már nagyon közel van, így tényleg el lehet hinni, hogy a Ubisoft nem tolja el azt megint, főleg az év végén megtartott zárt béta teszt fényében, amely alapján valóban a Black Flagre támaszkodó, azonban attól eltérő játékot kapunk majd. A Skull and Bones PC-re, PlayStation 5-re és Xbox Series X/S-re jelenik majd meg.



S.T.A.L.K.E.R. 2 – Heart of Chenobyl
A jövő év nagy visszatérője a S.T.A.L.K.E.R. hivatalos, számozott második része lesz, ami nem egy egyszerű fejlesztői pokollal kellett, hogy megküzdjön, hanem az egész ukrajnai háborús helyzettel. A legutóbbi trailerben erre ki is tértek a készítők, viszont ettől függetlenül is úgy fest, összehozták a játékot, ami 2024 első negyedévében érkezik majd Xbox Series X/S-re és PC-re. Hogy a Zóna milyen borzalmakat tartogat ezúttal, még elképzelni is rémes, reméljük, hogy tényleg nem kell már sokat várnunk a radioaktív kalandra.



Star Wars Outlaws
Az Avatar mellett ez a második cím, amelyiknél a Ubisoft egy már meglévő, nagy franchise-t licencelt. Egy klasszikus csempész történetre számíthatunk gyönyörű bolygókkal és valós idejű utazással a bolygófelszín és a világűr között. A kalandjáték az eddigiek alapján egy komoly RPG vonalat is kap, legalábbis az első bemutatók arról árulkodtak, hogy az egyes szituációk kimenetelei rajtunk állnak, döntéseinknek messze nyúló következményei lesznek. Megjelenés terén egyelőre a 2024-es év, és a PC-s, Xbox Series X/S-es és PlayStation 5-ös platformok biztosak.



Sucide Squad: Kill The Justice League
Ha az új Prince of Persia maga ellen hangolta a rajongók egy részét, akkor a Rocksteady új játéka gyakorlatilag kihívta maga ellen a népharagot. A csapat az Arkham-játékokkal egy olyan szuperhősös élményt tett le az asztalra, amelyet még évekkel később is iparági etalonnak tartanak, akár a többi képregény adaptációt, akár a nyílt világú játékokat, akár a közelharci akció-játékokat nézzük. Amikor először megláttuk a Sucide Squad: Kill The Justice League-t, a legtöbbünknek a keresztapából származó mém jutott az eszébe, hogy mégis mit tettek ezzel a fejlesztő csapattal, hogy most egy live service pénznyelőt kell készíteniük? Az egyértelmű visszajelzések alapján a megjelenést drasztikusan elnapolták, a csapat teljes erővel ráállt a munkára, és azt ígérték, hogy igyekeznek kigyomlálni a gyűlöletes játékmeneti elemeket. Most, egy zárt alfa teszt után, pár hónappal a megjelenés és a vele érkező offline mód előtt a helyzet már lényegesen biztatóbb. Nem egy új Arkham Knightot kapunk, de legalább nem egy újabb Gotham Knights-t, és az is valami. Persze, temetni majd ráérünk a február 2-i megjelenés után, amikor PC-n, PlayStation 5-ön és Xbox Series X/S-n is kipróbálhatjuk a teljes játékot, és véleményt formálhatunk a látottak alapján.



Tekken 8
A Remnant 2 mellett a Tekken 8 volt versenyben a "legtöbb trailer megjelenési dátum nélkül" díjért. A souslike shooter a nyáron kidőlt, hisz megjelent, a bunyós széria új része viszont csak nem olyan rég kapta meg a január 26-ig megjelenési dátumot. Az eddigi videók alapján egyrészt a visszatérő karakterek, másrészt pedig a valóban next-gen látványvilág lesz a játék legerősebb eleme. A történet központjában továbbra is a Mishima-család világpusztító viszálya áll majd, ami minden eddiginél grandiózusabb lesz, világméretű hadüzenetekkel és összecsapó démoni erőkkel. A Tekken 8 PC-re, PlayStation 5-re és Xbox Series X/S-re is megjelenik majd.



Vampire The Masquerade Bloodlines 2
A listán számos játékot fejlesztettek éveken át, fix megjelenési dátum nélkül, és többet is elnapoltak már, nem is egyszer. Viszont a Vampire The Masquerade Bloodlines 2 mondhatja el magáról egyedül, hogy a tervezett megjelenés előtt pár héttel kellett visszavonniuk az előrendelést, és elnapolniuk a játékot. Évek teltek el érdemi információ nélkül, és most is csak annyit tudunk, hogy a vámpíros játék a tervek szerint 2024-ben megjelenik majd. Még nem láttunk sokat a játékból, a tervek szerint januárban kapunk majd egy részletesebb bemutatót.



Warhammer 40.000: Space Marine 2
A Focus Entertainment kiadásában érkező játékot rendkívüli várakozás övezi a rajongók részéről, ezért is volt durva, hogy a The Game Awardson bemutatott új trailer alapján egészen szeptemberig kell várni arra, hogy szétcsaphassunk a Tyranid horda között. Több mint 13 évvel az első rész után érkező folytatásról beszélünk, így az elvárások talán túl magasak lesznek, viszont nem megugorhatatlanok. Reméljük, hogy szeptember 9-én PC-re, Xbox Series X/S-re és PlayStation 5-re megjelenő játék képes lesz ugyan olyan jó élményt biztosítani, mint a 2011-es első rész.

Kapcsolódó cikkek

22.
22.
Duka Zoltán
21.
21.
Zuzmo
#20: Mivel a Föld és az emberiség egy része a keleti kultúrához tartozik, az lenne fura, ha nem lennének ahhoz kapcsolódó játékok. Mondjuk van itt pl. perzsia hercege, vagy majomkirály a Nyugati utazásból, amiket elég nehéz egy kalap alá venni, lévén az egyik közel-, a másik meg távol-kelet. Egyébként semmi közük a Sony-hoz.
20.
20.
Grabowsky30+
Van közte pár ami érdekelni fog, de azért elég öreg vagyok már ahhoz, hogy különösebben ne várjak már megjelenéseket inkább csak örülök ha megjelenik és még jó is lesz! Érdekes, hogy 20 játékból 7 valamilyen szinten kötődik a keleti kultúrához, amivel semmi bajom csak érdekesnek találom. Nem tudom, hogy most ez egy trend vagy csak véletlen ezen a listán vagy a sony befolyása a játékiparra bár a legtöbb multiplatform cím.
19.
19.
delphijos
#17: Ezért kár volt az xy alreggel kommentelni. Valahogy nem hemzsegnek a cikkek alatt a témába vágó hasznos kommentjeid....
18.
18.
Mardük
Ff7, yakuza 8. Ezek biztos fognak nálam pörögni. Többi hidegen hagy.
17.
17.
Kratoska
#15: Kellett neked felébreszteni az alvó oroszlánt...
16.
16.
delphijos
#15: Azért ez egész más. Ez egy oldal, még ha több ember is tesztel, azért abban kell legyen valami harmonizálás. Sose azt kifogásoltam vagy tettem szóvá hogy más oldalak pontjaival nem egyezik valami. Még csak nem is a saját véleményem. Egy oldalon belül ne legyen ennyire inkonzisztens a pontozás.
15.
15.
csoki0619
#14: Ez legközelebb jusson eszedbe akk is, mikor a pontozást kritizálod egy teszt alatt.
14.
14.
delphijos
A világon nincs két ember akinek egy húszas lista ugyanaz lenne. Szerintem ezen kár rugózni. Ez EGY lista.

A Prince of Persia amúgy nekem kellemes meglepetés, nagyon jó cucc lesz, ráadásul jó nehéz is. Várós.
13.
13.
Extol
Játszanunk kéne. Ebből a 20-ból kb 5 az amiért fizetnék is valamennyit
12.
12.
mephi
#11: A cím "tökéletes" hiszen elérte, hogy Te és én is kommenteljünk. ;)
Amúgy nekem a Marvel Wolverine nagyon hiányzik a listáról.
11.
11.
Kamukaze
"KELL"?? majd én azt eldöntöm.. nem is értem ezt a szóhasználatot
10.
10.
Doomsayer
#9: Az internet által rámruházott hatalom által ezennel felmentelek az alól, hogy olyan játékkal kelljen játszanod, ami nem tetszik neked.

Ezzel egyidőben rádruházom azt a jogot, hogy a következő kiírásig azzal a játékkal és azon a platformon tolhassad, ami neked tetszik.
9.
9.
markoci555
minden évben egyre több játékot próbáltok betenni, ami aztán meg sem fog jelenni?

tavalyi kommentem idén is igaz, meg valószínű a jövőre nézve is... miért "KELL" játszani **** játékkal? Vagy olyannal, ami távolabb nem is állhatna a stílusomtól, például idióta animés final fantasy
8.
8.
hedzsooo
....Eselyes amugy, hogy pl. a Crimson Desert is majd iden erkezik. Igaz, lehet hogy az majd csak az ev vege fele, hiszen amugy mar bejelenttek volna ugye a megjelenesi datumat. Az is elegge odvag majd, elvileg
7.
7.
hedzsooo
Black Myth: Wukong-nek remelem osszejon jol minden platformra (optimalizalas, stb.), aztan akkorat fog szolni majd, mint azt az eddigi elozetesei eddig finoman jelezni probaljak
6.
6.
zoli12i
Dragons Dogma 2 és a Rise of Ronin egy napon való megjelenéséhez csak gratulálni tudok.
5.
5.
Seraph
Silksong, ha idén megjelenik.
4.
4.
Doomsayer
#2: Igen, az AitD mindennek kinéz csak annak nem, de ez magában még nem baj (számomra legalábbis), mert lehet jó is attól függetlenül. Grafikában mondjuk totálkár, meg motorban is, mert Unreal Engine 4 és úgy shader comp stutterelt a demó, mint ha egy valódi Electronic Arts játék lenne. Szóval ebből lehet még ordas nagy bukás is - de én megelőlegezem neki, hogy lehet jó játék is.
3.
3.
Hoki György
Kis addíció a hozzám hasonló ízlésű játékosoknak:

Rise of the Ronin (PS5): Ez a március 22.-én érkező játék a Team Ninja (Nioh 1-2, Wo Long Fallen Dynasty) történelmi akciójátéka, open world soulslike, amelyben a Bakumatsu (a császárság sógunátus elleni háborúja) idején járhatjuk be az Edo korszak végi Japánt. A videó alapján a gameplay a Nioh és az Assassins Creed keveréke.

https://www.youtube.com/watch?v=zS8EvlTGCiE
2.
2.
GAMEROD
Az MSFS2024 ami érdekel, remélem pótolják abban már a hiányosságokat, az Alone In The Dark érdekelne még, de megint elmentek egy teljesen más irányba, ami miatt nem hozza a klasszikusok hangulatát. A Silent Hillből nem lesz semmi idén se, effelől sincs semmi kétségem.
1.
1.
crytek
Stalker 2 hát én továbbra se bízom benne hogy meg fog jelenni idén. Max valami nagyon korai earlybe amit majd 2 év múlva befejeznek. De ne legyen igazam
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...