Microsoft: legyen ingyenes a next-gen frissítés!

Lapértesülések szerint a Microsoft mindent elkövet azért, hogy a játékosoknak ne fájjon plusz pénzbe, ha az Xbox One-os játékukat Xbox Series X-es változatra frissítenék. Az NBA 2K21-féle bundle még belefér, a fizetős patch már nem.

Az utóbbi időben egyre több megbízható infót szállító VGC most arról számolt be, hogy a Microsoft mindent elkövet azért, hogy a játékosok ingyenesen frissíthessék az Xbox One-os játékaikat az Xbox Series X-es kiadásra. A GamesIndustry.biz csapata hasonló füleseket kapott.

Egyrészt ott van erre neki a Smart Delivery kezdeményezés, amelynek a lényege, hogy az Xbox-játékokat elég egyszer megvásárolni, cserébe megkapjuk az adott cím Xbox One-os és Xbox Series X-es verzióját is, ráadásul azok tökéletes szinkronban lesznek egymással: a mentéseink és az achievementjeink egy az egyben átemelhetők, és természetesen a cross-play is adott lesz a két platform között.

A Smart Delivery azonban nem kötelező, a kiadók és a fejlesztők döntése, hogy élnek-e a rendszer nyújtotta lehetőségekkel. A Windows Central június végi összesítése szerint eddig tizennégy játék esetében erősítették meg a Smart Delivery-támogatást, ezek között pedig olyan nagyágyúkat is találunk, mint az Assassin's Creed: Valhalla, a Cyberpunk 2077 vagy a Marvel's Avengers.

Ez alapján tehát jó eséllyel kijelenthetjük, hogy a játékcégek inkább a Smart Delivery mellett döntenek majd, akadnak azonban renitens vállalatok, amelyek üzleti okokból nem kérnek ebből.

A VGC jelentésének a lényege az, hogy a Microsoft szerint mindent lehet, amíg a frissítésért nem kérnek közvetlenül pénzt a készítők mondjuk egy DLC formájában: így belefér az Electronic Arts Dual Entitlement rendszere, amely időkorlátot szab a frissítésnek (a Smart Deliverynél nincs ilyen), és az is, hogy a két verziót egy drágább bundle-ben árulják, ahogy teszi azt a 2K Games is az NBA 2K21 esetében. Azt sem tiltja semmi, hogy a meglévő játékosoknak akciósan kínálják a next-gen verziókat.

Érdemes lehet azonban a Smart Deliveryre voksolni, ha a cél teljes kompatibilitás: a hírek szerint egyedül a Smart Delivery rendszere teszi lehetővé, hogy egy játék két változata között minden adat akadálytalanul vándoroljon, ezért fordulhat elő, hogy az EA Sports-játékokban csak a cross-play lesz elérhető, bizonyos mentési adatok megosztása már nem.

Ezenkívül azt sem árt tudni, hogy a Smart Delivery utólag nem patchelhető bele a játékokba.

132 komment - szólj hozzá!