Cyberpunk 2077 - a lengyel versenyhivatal vizsgálja

  • Írta: gorien
  • 2021. január 11.
  • Hír
Link másolása
A Cyberpunk 2077 több halasztás utáni megjelenése nagyot szólt, többféleképpen is. A lengyel versenyhivatal is felfigyelt a játék körüli botrányra, ezért górcső alá fogja venni, hogy a CD Projekt RED mit tesz a helyzet rendezéséért.

A Cyberpunk 2077 tavaly év végi megjelenése tökéletesen prezentálta, hogy minden érmének két oldala van. Míg egyrészt nyolcmilliós előrendelésekről, 13 millió eladott példányról, jutányosabb dolgozói bónuszokról beszélhettünk, addig másrészt bezuhanó részvényekről, játék-visszaváltásokról, valamint perekről az Atlanti-óceánon innen és túl. Izgalmas egy december volt, na! A lengyel fejlesztőcsapat pedig még most sem lélegezhet fel.

Felkerültek ugyanis a lengyel verseny- és fogyasztóvédelmi hivatalának (UOKiK) térképére is. Ahogy a Dziennik Gazeta Prawna üzleti magazin írja, a hivatal vizsgálni fogja a Cyberpunk 2077-et: hogy mi a helyzet vele, mi okozza a felzúdulást, és hogy a fejlesztők tartják-e a magukat az ígéreteikhez, tényleg helyrehozzák-e a játékban felmerülő hibákat.

Az újságban egy ügyvédi iroda képviselőjét is megszólaltatják, aki szerint a CD Projekt RED a megjelenés óta hiába tesz meg mindent a Cyberpunk 2077 helyzetének normalizálásáért, az igyekezet önmagában nem menti meg őket attól, hogy rájuk süssék a „tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat” elkövetésének bélyegét.

Ha a lengyel versenyhivatal vétkesnek találja a fejlesztőket, vagy azt tapasztalják, hogy nem tesznek eleget a problémák kijavításáért, akkor akár a stúdió éves bevételének 10 százaléka is bánhatja – ennyinek ígérkezik ugyanis a rájuk kiszabható büntetés.

215.
215.
#214: Ja és hadd tegyem hozzá neked is és mindenkinek. A CDPR megítélése nem fog megváltozni és soha nem lesz egy lapon az Ubi-Beth-EA trióval a jövőben sem. Valaki persze gondolhatja, hogy a pénzvisszakérős kisebbség véleménye számít, de amúgy nem számít.
207.
207.
Ooorky
#201: Akit egy ubisoft ow bevonz annak már mindegy, egy darab kaviccsal is elvan napokig ha egy kérdőjelet festenek rá.
202.
202.
Mortis
#201: Ha erőltetned kell, hagyd rá. Várj az első ingyenes DLC-kig és utána, az újdonság varázsával vesd bele magad újra.
201.
201.
Caleon
Watch Dogs Legion-t játszva érzem különösen fájdalmasnak, hogy a CP nincs rendesen polírozva. Így egyszerűen jobban bevonz az Ubi játéka. A Temze partmenti sétányán, esőben, X/S grafikán a játék pazarul fest. És van MI, tudnak harcolni, üldözni, valóságos felüdülés. Nem hittem volna három hónapja, hogy úgy kell majd rávennem magam, hogy visszaüljek a CP elé. :(
198.
198.
Fata Morgana
Nincs mit ezen csodálkozni, "ki mint vet...", az lett volna a csoda, ha ezt a disznóságot, besöprik a szőnyeg alá.
Csak azt kapják amit érdemelnek, szolgáljon ez minden kókler kiadónak örök tanulságul.
196.
196.
hedzsooo
...Lemaradtam valamirol? Na, megyek inkabb vissza jatszani a C2077-el meg par orat inkabb. :-)))
194.
194.
#192: Nem sok esélyük volt és a szivárgások alapján ezerszer elpofázták tényleg, hogy ez így nem jó, nincs kész és nem megfelelő és gáz lesz. Erre jött valami góré és azt mondta, hogy ki kell most adni a játékot.

Na azok az emberek ma még legalább másfél órát - ha csak nem kell túlórázniuk - ott ülnek Lengyelországban egy irodában és készítik azokat a részeket, amiket előre megmondtak, hogy nem lesznek így jók - és közben nem mondhatják meg a főnöknek, hogy "én szóltam".
192.
192.
almaspite
#189: IGN nem szoktam nézni. Cyberpunknál pont belefutottam, nem is fontos. Azonban annyit csak mondtam, hogy ők most jól leírták a dolgokat.

Van fent egy video ahol egy grafikában érdekelt ember kivesézi, hogy milyen szép munka a cyberpunk. Természetesen pc-n. Az is vicces, hogy ő megemlíti azt, hogy néhány grafikai beállítás nem működik a játékba megfelelően, vagy egyáltalán nem is megy. Ergo szegény munkások, még PC-n se tudtak befejezni mindent a bug fixeken kívül. :D
190.
190.
almaspite
#189: Hasonlókra gondolok én is. Mind egy, ha unatkozok néha megnézek egy két videoját, belefutok valamibe tőle, jól felhúzom magam rajta. Utána azt mondom jó pár hónapig megint semmi nem nézek tőle, és elengedem a dolgot.
189.
189.
#185: Mond értelmes dolgokat még néha és régen több értelmes gondolata is volt... De megnézte a Doom Eternal-t PS-en (from all things), eljutott a harmadik pálya bejárata előtti placcig és lefikázta az egészet, hogy szar és legfőbbképp, rosszabb a grafikája, mint a 2016-osnak - egyebek mellett... Hát azt tudom, hogy az a játék bomba jó minőségű, rohadt jó és PS-en is nagyon szép, valamint ott is hibátlan 16.6 ms egy kép mindig. Gyönyörű, szuper és hibátlanul játszható PS-en (good job id) és mégis lefikázta, mert ronda és szar és nem érdemes játszani vele egy teszt előtt, ahhoz, hogy megmondja nekünk, hogy mi van a játékkal... Akárhogy is nézem, nekem ez orbitális bullshit.

Az IGN-ről meg a külföldiről olvastam itt GK-n, hogy először rávágták a CP játékra a 9-et, aztán miután besírt a nép (ki tudja miért), meg külön levették vagy 4 pontra. Ezzel én nem tudok azonosulni.
185.
185.
almaspite
#183: Kicsit egyetértek. Az IGN nem, mert amit néztem tőlük nagyon szépen lefestette a helyzetet a cyberpunk körül, szóval egyáltalán nem mondanám, hogy mások kényszeritették rájuk azt a véleményt. Legalábbis csak a magyar IGN néztem, annyira nem érdekkelt hogy utána járjak komolyabban.

Zoly-val kapcsolatba részben egyetértek. Soha nem szeretem azt a embert, mert tényeket ferdíti az elméleteihez, hiába mond sokszor jó dolgokat (főleg amikor azt mondja ezt akkor tudod megcsinálni ha nem vásárlóid vannak ha nem szektásaid.... maradjunk annyiba, hogy az ő videoit is azért nézi még valaki.)
Nos ezt a cyberpunknál is megcsinálta. AZOMBAN tudni kell róla, bocsi hogy ezt mondom de ő egy Konzol buzi. Ergo nem kényszeritettek rá véleményt, ő maga mondta el a saját véleményét... Amit szerintem jobb lett volna, ha inkább bent tartott volna.

180.
180.
almaspite
#174: Na várjunk azért... GTA elsőnek konzolra csinálták, az volt a fő prio persze, hogy nem volt olyan rossz a végtermék, mint a Cyberpunknál konzolra.
179.
179.
Ember: két darab 168-as komment van nálam PC-n. Cool?
176.
176.
#174: Ne nekem kelljen idelinkelnem a digital foundry-s videót, hogy hogy néz ki a kettő összehasonlítása és milyen az fps, mert azt megtalálhatod magadtól is.
175.
175.
#169: A feljesztő cégben a melósok tudták és mondták milliószor, de a főnökök leszarták és úgy jártak el, ahogy elvárható volt tőlük. Nem vettél baszki 10 évig gépet, akkor erre van igényed, vágod? A szart pedig nem ők verik a felhasználóra, hanem te veszed magadra.
174.
174.
delphijos
#168: Ebben amúgy egyetértünk, én se a melósokra mondom hogy nem tették a dolgukat. Az "okj-s programozók" szöveg ugyanolyan bosszantó mint a "mégis mit vártak hogy fog futni azon a szaron" szöveg.

Megjelenéskor a ps4-es változat egy OKÁDÉK volt... hiába jössz a GTA-val, mert az is bugos volt, de ennyire ocsmányul nem nézett ki. Ezt ne is akard már bedumálni.
173.
173.
almaspite
#167: Nem fognak, EA mai napig csinálja... pedig ők aztán tényleg már mindent megkaptak az utóbbi évekbe.
172.
172.
#168: "A kis országunkban, ahol mindig az a fő szempont, hogy olcsó legyen és menjen rajta normálisan minden. Nem egy emberrel találkoztam akik, csak wowoztak pc-n, ott is valami ősrégi vacakkal. És minden más játékot csipelt PS 4-en játszott..."

Benne vagyok egy olyan magyar autós csoportban, ahol több év teljes körű garanciát adnak a járgányokra és ennek az a feltéte, hogy az előírás szerint be kell vinni a tütyüt szervizelni. De szakadjon meg a lovam,ha nem: minden második kérdés, hogy hogyan és hová kénne vinni a kocsit, hogy lehetőleg ingyért és olajcsere nélkül legyen olajcsere, meg hogyan csinálják meg otthon az egyéb szűrőket Wish rendelésekkel és hogyan ragasszák vissza a 7000 km-es kocsikon azokat a cuccokat, amiket letörtek róla mókolás közben. De amikor 60-70-nél motorcserés a kocsi, ami sima gari lenne és így nem csinálják meg nekik ingyen, csak kétmillióért, akkor ne tudd meg, hogy milyen szemétnek van beállítva a gyártó. Naja.
169.
169.
delphijos
#146: Ja, tényleg nem Te csinálsz magadból majmot. Egész masról beszélsz "védekezéskor", idehozol Hyundai-os példát, aminek végképp semmi köze az egészhez... valahogy nem akar beleférni a fejedbe, hogy nem azzal a ténnyel van a baj amit mondasz ( a rég konzolok gyengék ) hanem azzal hogy EZT A FEJLESZTŐ CÉGNEK IS TUDNIA KELLETT ( SŐT ! ) , ÉS ENNEK MEGFELELŐEN KELLETT VOLNA ELJÁRNIUK. És nem UTÓLAG a felhasználókra verni a szart, hogy "nem haladnak a korral"....
168.
168.
almaspite
#157: Lécci azért azt értsük meg, hogy ha valaki konzolt használ. Az ember konzolnál marad. Főleg a kis országunkba ahol mindig az a fő szempont, hogy olcsó legyen és menjen rajta normálisan minden. Nem egy emberrel találkoztam akik, csak wowoztak pc-n, ott is valami ősrégi vacakkal. És minden más játékot csipelt PS 4-en játszott, vagy ha nem akkor arra keresett játékosok discordon, általában zéró sikerrel.

Na már most, ők nem fognak rögtön ps 5-öt vásárolni, főleg hogy nincs mert készleteket megedték. De elfogják várni, hogy ígéretekhez mérten ps 4, xbox one-on is tökéletesen 30 fpsel és olyan grafikával menjen a játék amit láttak. (Lehet őket ostobának hívni, de játékosoknál nem elvárás, hogy mindenki értsen hozzá, és kiszúrja hogy nem mondanak igazat nekik, de emiatt nem lesznek idióták)

És k*va nagy hisztit csinálnak ha nem!

Nekem csak az szúrja a szemem, amikor átesünk a másik oldalra amit annyi szidunk, és már úgy mond magunknak is hazudunk a tényleges dolgokról, csak azért, hogy nekünk legyen igazunk egy vitában. (Tipikus magyar hozzáállás)
167.
167.
Drraco
#164: "Azon hogy hazudtak? Őszintén kilepődik meg, hallottál már marketingest? :D
Olyanok mint a politikusok, mindig azt mondják amit az emberek hallani akarnak, sőt még azt is mutatják amit látni akarsz"

Éppen ezért gondolom a CP körül kialakult felhajtást fontosnak, habár magát a CDPR-t sajnálom (mármint a melósokat). Talán kicsit visszább vesznek a kiadók a marketing hazugságtartalmából, és óvatosabban ígérik le a csillagokat az égről. És bár van jópár kiadó, akik jobban rászolgáltak volna egy ilyen botrányra, azért valahol örülök, hogy talán lesz valamiféle hatása az ügynek, pozitív (a játékosok számára pozitív) értelemben.
166.
166.
almaspite
#163: marketinges, fejesek, befektetők. Bocsi ezek lemaradtak.
165.
165.
#161: Nem haragszom emiatt. Ez csak egy tükör, mint sok más dolog is, hiszen ha a cybepunkról van szó mindenki más is kifordul magából - lásd blog, amihez írtál is. Neked az a véleményed, nekem meg ez és ez így összességében kábé ennyi és nem több ennél. Olyat meg ennyi év alatt sem láttam az interneten, hogy valaki ír valamit, utána a másik meg az ellenkezőjét és mindegyik automatikusan meggyőzte volna a másikat.

¯\_(ツ)_/¯
164.
164.
almaspite
Cyberpunk fejesei három dolgot szúrtak el, hogy meg akarták lovagolni a most kimenő konzolokat még utoljára. Ezért 2021-22 helyett bevágtak egy 20-at, hogy addigra biztos készen lesz programozó banda. Hát nem lett. Az viszont tényleg nem értem hogy PS4-et és Xbox one miért nem halasztották el, még egy pár hónappal. Itt tényleg csak kapzsiság szólt közbe.

Második elfogadták a Sony pénzét, hogy a játék jobban nézzen már ps 4-en trailerbe, mint valójában... bár lehet nem is tehetek mást az ügyben.

Harmadik, hogy PC volt a cél platform... Az egyik srác írta hogy az ő Ps 4 ennél sokkal többet kitudd hajtani, és csak a játék van szarul megírva... Mondom ilyen baromságot se mostanában olvastam. Horizon Zero dawn-on is látszott a pc-s porton. Úgy mond hogy minden trükköt felhasználtak, arra hogy a szemedet átejtsék és nyerjenek vele egy kis teljesítményt, de végtére is ez volt nekik a cél platform.
Fény effektek rá rajzolva a sziklára, rossz minőségű texturák a környezetbe, TPS nézet, statikus kocka rajzolásű kötelek... Aloy és fő karakterek, illetve a robotok kaptak szebb texturákat, trüközés az AA-vel. De ott van a monster hunter world is példának.

Erre a cyberpunk magas felbontású jó minőségű texturák, raytracking nélkül is szép fényeffektek, nagyon jó AA. Pc-n oké. Rádobjuk last gen konzolokra.... püff kevés fps. Ez igy nem jó... na már most játékot teljesen nem fogják átírni neked, főleg ha esetleg még a motorba is kisebb nagyobb változtatásokat kellene csinálni hozzá. És erre rájön az hogy programozó csapatnak nincs elég ideje... nem lesz csoda hogy annyit tudnak csinálni hogy ledobják 720p-re, és kiveszik az összes npc-t a játékból.

Azon hogy hazudtak? Őszintén kilepődik meg, hallottál már marketingest? :D
Olyanok mint a politikusok, mindig azt mondják amit az emberek hallani akarnak, sőt még azt is mutatják amit látni akarsz. Én a programozókat védem, végtére is nem a marketingesek kaptak halálos fenyegetéseket. :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...