Új Xbox 360 dashboard

A Mikulás meghozta a nagy dashboard frissítést, december 7-én reggel megújult az Xbox 360 kezelőfelülete. Windows Phone csempék, teljes Kinect irányítás, kibővített szociális szolgáltatások, Bing, Alkalmazásbolt és felhő. Lássuk, hogy milyen lett!

A Metro Design egységes arculatot kölcsönöz a Windows Phone, a Windows 8 és az Xbox 360 trió számára, a Microsoft platformjainak összehangolása kezdetét vette. Az új dashboard szebb, modernebb, és használhatóbb lett, a legfontosabb újítás pedig, hogy kibővült a Kinectes irányítás. Míg korábban egy önálló, eredetinél szerényebb funkciókat ellátó menüt kellett előhívnunk a használatához, addig most elég integetni egyet, s a kontrollert máris felváltja a mozgásérzékelés, egy egérmutatóhoz hasonló kis kurzolt lehet irányítani, kivétel nélkül elérve minden szolgáltatást.


A dashboardon hét fül kapott helyet. Az első a Bing, melynek segítségével immáron kulcsszó alapján is kereshetünk LIVE-os tartalomra, csak be kell írni, vagy mondani a kért kifejezést, s máris jönnek az eredmények, film, játék, demó, DLC, trailerek, minden, aminek a nevében, vagy a leírásában szerepel a kívánt szó. Lapozva egyet, a Home funkciók tárolnak elénk, a playre nyomva indíthatjuk a konzolban lévő lemezt, a quickplay alatt a demókat, és a letöltött játékokat érhetjük el gyorsan, középen, illetve jobb oldalt pedig kiemelt felületeket találunk, innen érhető el a Marketplace, illetve itt vannak a szponzorált játék, és DLC kiemeléseket.


A Social fülre váltva megnézhetjük barátaink statisztikáit, achievementjeit, küldhetünk nekik üzenetet, invitálhatjuk őket Video Kinectre, játékra, illetve mi is csatlakozhatunk hozzájuk, pár gombnyomással. Ezen kívül indíthatunk party csevegést, megnézhetjük az aktivitásunkat, ami egy hírfolyamhoz hasonló lista, illetve küldhetünk beacont, ami nem szalonna, hanem egy új feature, szabadfordításban azt mondanánk, jelzőfény, vagy felhívás. Segítségével közhírré tehetjük, hogy milyen játékkal akarunk éppen multizni, az Xbox ezt megosztja a Facebookon és a Twitteren is, így pedig azokhoz is eljut az üzenet, akik éppen nem játszanak, viszont készek lennének rá.


Némileg felesleges a soron következő Games fül, mely funkcióiban, s használhatóságban is ugyanaz, mint a Home. Megnézhetjük, hogy milyen játékaink vannak, elérhetjük a LIVE-ot, illetve böngészhetjük a kiemelt ajánlatokat, ennél többet viszont nem tud, talán érdemes lett volna a helyére egy Marketplace kezdőlapot összerakni. Kategóriaválasztóval, XBLA és demó kiemelésekkel, de hát nem ez történt.


Az utolsó előtti fül az Apps, mely nem másra hivatott, mint az Xbox 360 funkcióinak bővítésére. A magyar felületen a Facebook, a Twitter, a médialejátszó, a Media Center és a Video Kinect érhető el egyelőre csak, ami némileg csalódás, hiszen a tőlünk nyugatabbra élők olyan finomságok közül választhatnak, mint a Last FM, a NetFlix, vagy a YouTube. Rossz hír pedig, hogy nem csak ezt hagyták ki a fejlesztők, a Zune zeneboltja, és a TV szolgáltatás sem érhető el itthon, utóbbi még olyan remek csatornákat vonultat is fel Full HD minőségben, mint a Dailymotion, a DIGI+, a Sky Go, a Verizon FiOS TV, a VEVO, a Vudu, a BBC és az HBO GO, irigyek vagyunk.


A Game Marketplace egy saját kis szigetet kapott, öt újabb lehetőséggel. A featured, a games, az add-ons, az extras és a demos fül a főmenühöz hasonló csempés designt hordozza magán, itt viszont immáron hét kis kockát találunk mindegyikben, melyek újabb menüpontokat, illetve kiemeléseket tartalmaznak. Böngészve közöttük lassan rálelhetünk a jó öreg popular, kinect games, genre, A-Z, map packs, avatars, themes, pics, videos és game hubs gombokra is, a rendszertelenség gyönyörködtet, de ahogy használja az ember, úgy áll össze folyamatosan az egész, jól sikerült a kialakítás, nyugtázzuk végül.


Újdonság, hogy a játékmentéseinket immáron nem csak merevlemezen, de felhőben is tárolhatjuk. Ha átmegyünk egy haverhoz, s nála szeretnénk folytatni az otthon megkezdett kampányt, vagy jobbat mondunk, az elvált szülők hetente cserélgetnek minket, akkor immáron nem fogunk szívni az állások betöltésével, csak be kell jelentkeznünk a LIVE-ra, és a szerveren tárolt adatainkból a konzol már tudja is, hogy kedvenc játékunkat hol hagytuk abba a legutóbb.


Windows 8 még nincs, de a Windows Phone szinergia már kezdetét vette. A dashboard frissítéssel együtt a Microsoft mobiljaira megjelent az Xbox Companion nevű alkalmazás is, mely távkapcsolót varázsol a készülékből, az érintőképernyőt simogatva váltogathatunk a menüpontok között, jópofa kis feature ez is, csak még rá kell jönni, hogyan lehet kiaknázni teljesen. S ez még semmi, állítólag lesznek olyan játékok, melyeket játszhatunk majd Xbox 360-on és telefonon is, nem kell komoly darabokra gondolni, valószínűleg néhány egyszerűbb XBLA példány fogja csak támogatni, de az biztos, hogy az ötlet nagyon jó.


Szeretjük a megújulásokat. Új színt visznek az életünkbe, friss élményekkel és sosem látott szolgáltatásokkal kényeztetnek, s ez nem az első volt, ha jól számoljuk, akkor a harmadik, vagy negyedik arculata ez már az Xbox 360-nak, mindközül talán az eddigi legjobb is. Az biztos, hogy 2012-ben nem lesz generációváltás, a Kinect, és az új dashboard két-három évig még biztosan a csúcson tartja a Microsoft konzolját.

27 komment - szólj hozzá!