Xbox LIVE régióváltás - Welcome to USA

Enyhítettek az Xbox LIVE régióváltás szabályain. A költözés egyszerűbb lett és gyorsabb, egy rövid beállítással sosem látott újdonságokhoz juthatunk. Filmnézés, zene, videóklipek, online rádiók - ilyen amerikainak lenni.

Idén nyolcadik éve, hogy egy gyönyörű fehér Xbox 360 csücsül a tévém alatt. A konzol elképesztő fejlődésen ment keresztül ezalatt, kiegészítők jelentek meg és merültek feledésbe, megérkezett a HDMI támogatás, megújult a külső, bemutatkozott a Kinect, és persze a dashboard is többször felfrissült, mindig a legmodernebb formákat öltve magára. A LIVE hasonló forradalmi lépéseket tett a tökéletesség felé, DLC-k, játékletöltések, on demand tartalmak és alkalmazások kerültek rá, az évek során pedig bebizonyosodott, hogy az Xbox nem játékkonzol többé. Otthoni szórakoztató center lett belőle, abból is a legjobb.


Az első években kamu londoni címekkel kellett regisztrálnunk a LIVE-ra, 2010-ben aztán megérkezett a nagy bejelentés, a Microsoft végre megnyitotta a támogatást a kelet-európai régió, köztük Magyarország előtt is. Rendbe kellett tenni a fiókokat, aki ezt megtette, az 800 MS pontot, és egy piros fehér zöld nyakörves pulit kapott ajándékba, az öröm nagy volt, a robbanás viszont elmaradt. Míg az Egyesült Államokban és Angliában sorra jelentek meg a nagy tartalomszolgáltatók alkalmazásai, addig tőlünk azt az eddig elérhető néhányat is elvették, egy lecsupaszított LIVE sínylődött a régi árnyékában, mely csak játékfronton fejlődött tovább, szórakoztatásban nem.


A visszajutás körülményes volt és bonyolult, évente egyszer lehetett tán csak megtenni, s akkor is azzal riogattak, hogy elveszik minden, búcsút mondhatunk a megvásárolt cuccoknak, de talán az achievementeknek is. A rémálomnak most viszont vége. A Microsoft január végén lazított a nadrágszíjon, s megengedte, hogy néhány egyszerű gombnyomással akár háromhavonta költöztessük a fiókunkat. Mennél már, de nem tudod, mit csinálj? Nem nehéz, mi kipróbáltuk. Először is jelentkezz be az xbox.com-ra, majd nyomj a Fiókom (My Account) linkre, s válaszd ki az Xbox fiókom régiójának megváltoztatása (Change Xbox Account region) részt. A megjelenő listában rá kell bökni a kedvenc országodra, mondjuk az Egyesült Államokra, majd jóváhagyni a döntést, s ha sikerült, az Xboxod a következő bekapcsoláskor úgy kezel téged, mint amerikai állampolgárt. Végül menj a System settingsre, és állítsd át a Locationt ott is, ezután pedig már meg is kapsz szinte minden szolgáltatást. Tudsz zenéket hallgatni, filmeket nézni, amit csak akarsz. 


Meglepően sok alkalmazás működik Magyarországról, lássuk őket egyenként, ismerjük meg mindet. A listában az első az AOL On, mely streamelhető videókat kínál entertainment, news, technology és food & home témakörökben. Tudunk BBC, illetve Reuters híreket nézni, vannak filmtrailerek, talkshow beszélgetések, Martha Stewarttal háztartási tanácsok, de letölthetünk egy-egy részt az Engadget Show, vagy az AOL Autos műsoraiból is. A Blip minisorozatai minőségben nem veszik fel a versenyt a nagy konkurenciával, a soron következő CNET alkalmazás viszont tényleg ütős. CNET On Cars, Rumor Has It, Crave, Tekzilla, 404, CNET News, Always On, első osztályú műsorok ezek, az amerikai tartalomfogyasztási álmot éljük, ha elkezded, nehéz abbahagyni.


Az ABC harmadik betűjénél tartunk, s a Crackle már teljesítette is életünk nagy kívánságát, filmeket nézhetünk, méghozzá teljesen ingyen. A téka 230 darabos kínálatában jelenleg olyan finomságok kaptak helyet, mint a 6th Day, az 8mm, a Beverly Hills Ninja, a Big Fish, a Deuce Bigalow, a Final Fantasy, a Gattaca, a Godzilla, a Hostel, a Messengers, a Night of the Living Dead, a Quarantine, a Resident Evil: Degeneration, vagy az Antal Nimród rendezésében megszületett Vacanty. Nem szinkronosak persze, és felirat sincs, de kit érdekel? Legalább csiszolódik az angolunk. Ha pedig a friss mozik érdekelnek, akkor az Experience Sony Pictures alkalmazás lesz az új barátunk, az appot indítva friss mozitraileket nézhetünk, míg a Gamespot TV segítségével játékhíreket, teszteket, előzeteseket és szórakoztatóműsorokat érhetünk el.


Az IGN alkalmazás játékvideókat és saját gyártású műsorokat kínál, az iHeartRadio segítségével amerikai rádiókat hallgathatunk, míg az MLB TV a baseball, az NBA Game Time a kosár, az NHL Game Center pedig a nemzeti hokimeccsek felvételeinek és összefoglalóinak a gyűjtőhelye. A sort aztán az MSNBC videós hírgyűjteménye folytatja, ezeknél viszont messze izgalmasabb a Snag Films, mely művész- és fesztiválfilmeket vonultat fel comedy, drama, family, art, history, romance, pop, thriller és más kategóriákra szabdalva. A mozizás itt is teljesen díjmentes, Ingen hülyének néz engem, hogy ilyenek érdekelnek, de egy tanulatlan alkoholista, felesleges is rá szót fecsérelni. Folytatva viszont az alfabetikai szemezgetést, a Telemundóba fogunk botlani, mely egy mexikói bevándorlóknak készített spanyol tévéshow részleteit tárja fel előttünk, aztán pedig a TMZ következik, celebhírekkel, kézikamerás leleplezésekkel, és minden finomsággal a sztárvilágból.


Ha azt hitted, a végére értünk, akkor tévedtél, még jön egy utolsó nagy felsorolás. A Today alkalmazás az NBC reggeli hírműsorának riportjait vonultatja fel, a UVideos segítségével puerto ricói bejárónőnk nézhet egy kis spanyol magazinműsort két porszívózás között, a nagy kedvencem viszont a VEVO. Ne aggódj, ha az elején aktiváló kódot ad, majd régióhibát jelez, egy egyszerű skippel átléphetjük az ellenőrzést, tengernyi mennyiségű videoklip vár ránk, szuper minőségben. Ha nem tudjuk, mit hallgatnánk, akkor a popular, featured, és what’s hot csempékre érdemes nyomni, ezen kívül lehet kulcsszó alapján keresni, illetve előadó, vagy stílus szerint szűrni, a minőség tű éles, a lejátszás pedig folyamatos. Tökéletes úgy, ahogy van. Az utolsó két alkalmazás pedig mi más is lehetne, mint a Vimeo és a YouTube. A két videómegosztó portál teljes tartalma elérhető Xbox LIVE-ról, kereshetünk és böngészhetünk a feltöltött anyagok között, töltési idő nélkül elérve mindent, sokszor magyar szinkronos, teljes filmeket is.


A listának jelenleg itt van vége. Végignéztem és letöltöttem mindent, hogy neked már csak válogatnod kelljen, akad néhány alkalmazás, ami nem csak az Xbox LIVE fiókod régióját, de az IP címed alapján a tényleges lakóhelyedet is ellenőrzi, ezek most nem kerültek bele az összefoglalóba, te se tudod csak úgy elindítani majd. VPN kell hozzájuk, akkor viszont olyanok is kinyílnak majd, mint a Hulu, a Netflix, a Last FM, az HBO GO, a Slacker, vagy az XFinity, talán egy következő cikkben azt is megmutatjuk, hogyan. Azt hiszem viszont, hogy ennyi most több is, mint elég. A magyar régióban a játékos tartalmakon kívül csak Explorer volt, Facebook, Twitter, meg Dailymotion, egyiket se nagyon használta senki, ha már kifizetjük a havi ezeröt-kétezer forintot a Gold előfizetésre, akkor élvezzük is ki minden előnyét. És ha ehhez hazudni kell, hát tessék. Próbáljátok ki, most hétvégén úgyis ingyenes a LIVE!

104 komment - szólj hozzá!