Szexuális visszaélés vádjával perelik a Blizzardot

  • Írta: szlav
  • 2021. július 22.
  • Gyászhír
Link másolása
Úgy tűnik, komoly gondok vannak a fejlesztői kultúrával az Activision Blizzard háza táján. Kalifornia állam perbe fogta a vállalatot a zaklatással kapcsolatos beszámolók és az ezt követő nyomozás után.

Az elmúlt években egyre gyakrabban fény derül arra, hogy sajnos több videojátékos nagyvállalatnál is komoly gondok vannak a fejlesztői kultúrával. Ez alól nem kivétel az Activision Blizzard sem, amelyet Kalifornia állam illetékes hatósága, a Department of Fair Employment and Housing (DFEH) perbe fogott a korábban ott dolgozók szexuális visszaéléssel és zaklatással kapcsolatos beszámolói miatt. A DFEH két éven keresztül tartó vizsgálatot folytatott, mielőtt a bíróság elé vitték volna az ügyet.

A Bloomberg Law összefoglalója szerint az Activision Blizzard stúdióiban, beleértve magát a Blizzard Entertainmentet is, a női alkalmazottak gyakran rendszeres hátrányos megkülönböztetésnek vannak kitéve és az itt uralkodó macsókultúrának hála a szexuális zaklatás sem ismeretlen jelenség. A vádak szerint a női alkalmazottak (akik a teljes létszám alig 20 százalékát teszik ki) kevesebb fizetést kapnak a hasonló pozícióban lévő férfi kollégáiknál, kevesebb lehetőséget kapnak előléptetésre, ezek a szokások pedig kifejezetten súlyosan érintik a vállalat színesbőrű női alkalmazottait.

A DFEH jelentésében olvasható beszámolók szerint a Blizzard, azon belül is a World of Warcraft-csapat alkalmazottai számos esetben beszéd tárgyává teszik a női kollégák melleit, nyíltan beszélnek a szexuális élményeikről, megalázó hozzászólásokat tesznek, nemi erőszak témájával viccelődnek, és gyakran nem kívánt módon kezdeményeznek a kollégáik felé, beleértve a nyílt fogdosást is.

A beszámolók több magas pozícióban lévő férfi nevét is megemlítik. A vádak szerint Alex Afrasiabi, a World of Warcraft korábbi kreatív igazgatója (Afrasiabi 2020 nyarán elhagyta a Blizzardot) kiváltképp bűnös lehet a szexuális bántalmazás ügyeivel kapcsolatosan. A jelentés egyik példája szerint Afrasiabi nyíltan, a férfi kollégái és felettesei szeme láttára karolta fel, fogdosta és próbálta megcsókolni a női kollégáját az egyik BlizzCon alkalmával - ekkor Afrasiabi feletteseinek gyakorlatilag le kellett hámozniuk őt az érintett hölgyről. A Blizzard jelenlegi elnöke, J. Allen Brack (akit egyébként szintén értek ehhez hasonló vádak) többször is elbeszélgetett a zaklatással kapcsolatos ügyei miatt Afrasiabival, de ezeknek a házon belüli meetingeknek sosem lett komolyabb következménye.

Az Activision Blizzard nem késlekedett, a fenti beszámolókra és a jogi eljárásra reagálva máris kiadtak egy közleményt (via Polygon), amelyben határozottan visszautasítják a DFEH vádjait. A válaszirat szerint a vizsgálat eltorzítva, több esetben pedig teljesen hamisan mutatja be a valós helyzetet. Emellett a vállalat kijelentette, hogy a dolgozóik közt nincs semmiféle helye a szexuális bántalmazásnak vagy bármiféle nemi visszaélésnek, de megígérték, hogy a vádakat komolyan véve kivizsgálják az eseteket.

5.
5.
"számos esetben beszéd tárgyává teszik a női kollégák melleit, nyíltan beszélnek a szexuális élményeikről"

Férfiak mindennapjai, normális, egészséges. A fogdosás, meg megerőszakoláson viccelődés azok persze már nem normálisak, de nem hiszem el, hogy a blizz egy olyan melóhely lenne, ahol ez menne, mert azt sehol sem lehet. Én csak azt hiszem el az egészből, hogy kurva szar játékokat csinálnak és azt is lassan.
4.
4.
Caleon
Ha igazak a vádak, hulljanak a fejek.
3.
3.
almaspite
Ahogy most az ubisoftot, és sok egyéb kiadót. A hiénák tábora most megy végig a játék kiadókon, hátha kitudnak tőlük is lopni egy kis pénzt.

Hedzsoo neked meg annyit, hogy kirúgták őket. Blizzardnál divat hogy ha csapat csinál egy sikeres wow kiegészítőt azt megjutalmazzák kirúgásokkal. Alapból is keveset keresnek a többiekhez képest, de adnak cserébe a Blizzard játékbeli currecy-ket és skinneket. Amiket nem tudom hogy lehetséges, de megteszik.
2.
2.
delphijos
Tényleg nem akarok kötekedni, de milyen megfogalmazás már az hogy “különösen bűnös lehet” ?
1.
1.
hedzsooo
Persze-persze, tuti semmi nem is történt, hiszen a Blizzard ezt nyilakozta akkor az biztosan úgy is van... Nem csodálom hogy sokan elhagyták már ezt a csapatot is a régi/kezdeti brigádból
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...