Szexuális visszaélés vádjával perelik a Blizzardot

Úgy tűnik, komoly gondok vannak a fejlesztői kultúrával az Activision Blizzard háza táján. Kalifornia állam perbe fogta a vállalatot a zaklatással kapcsolatos beszámolók és az ezt követő nyomozás után.

Az elmúlt években egyre gyakrabban fény derül arra, hogy sajnos több videojátékos nagyvállalatnál is komoly gondok vannak a fejlesztői kultúrával. Ez alól nem kivétel az Activision Blizzard sem, amelyet Kalifornia állam illetékes hatósága, a Department of Fair Employment and Housing (DFEH) perbe fogott a korábban ott dolgozók szexuális visszaéléssel és zaklatással kapcsolatos beszámolói miatt. A DFEH két éven keresztül tartó vizsgálatot folytatott, mielőtt a bíróság elé vitték volna az ügyet.

A Bloomberg Law összefoglalója szerint az Activision Blizzard stúdióiban, beleértve magát a Blizzard Entertainmentet is, a női alkalmazottak gyakran rendszeres hátrányos megkülönböztetésnek vannak kitéve és az itt uralkodó macsókultúrának hála a szexuális zaklatás sem ismeretlen jelenség. A vádak szerint a női alkalmazottak (akik a teljes létszám alig 20 százalékát teszik ki) kevesebb fizetést kapnak a hasonló pozícióban lévő férfi kollégáiknál, kevesebb lehetőséget kapnak előléptetésre, ezek a szokások pedig kifejezetten súlyosan érintik a vállalat színesbőrű női alkalmazottait.

A DFEH jelentésében olvasható beszámolók szerint a Blizzard, azon belül is a World of Warcraft-csapat alkalmazottai számos esetben beszéd tárgyává teszik a női kollégák melleit, nyíltan beszélnek a szexuális élményeikről, megalázó hozzászólásokat tesznek, nemi erőszak témájával viccelődnek, és gyakran nem kívánt módon kezdeményeznek a kollégáik felé, beleértve a nyílt fogdosást is.

A beszámolók több magas pozícióban lévő férfi nevét is megemlítik. A vádak szerint Alex Afrasiabi, a World of Warcraft korábbi kreatív igazgatója (Afrasiabi 2020 nyarán elhagyta a Blizzardot) kiváltképp bűnös lehet a szexuális bántalmazás ügyeivel kapcsolatosan. A jelentés egyik példája szerint Afrasiabi nyíltan, a férfi kollégái és felettesei szeme láttára karolta fel, fogdosta és próbálta megcsókolni a női kollégáját az egyik BlizzCon alkalmával - ekkor Afrasiabi feletteseinek gyakorlatilag le kellett hámozniuk őt az érintett hölgyről. A Blizzard jelenlegi elnöke, J. Allen Brack (akit egyébként szintén értek ehhez hasonló vádak) többször is elbeszélgetett a zaklatással kapcsolatos ügyei miatt Afrasiabival, de ezeknek a házon belüli meetingeknek sosem lett komolyabb következménye.

Az Activision Blizzard nem késlekedett, a fenti beszámolókra és a jogi eljárásra reagálva máris kiadtak egy közleményt (via Polygon), amelyben határozottan visszautasítják a DFEH vádjait. A válaszirat szerint a vizsgálat eltorzítva, több esetben pedig teljesen hamisan mutatja be a valós helyzetet. Emellett a vállalat kijelentette, hogy a dolgozóik közt nincs semmiféle helye a szexuális bántalmazásnak vagy bármiféle nemi visszaélésnek, de megígérték, hogy a vádakat komolyan véve kivizsgálják az eseteket.

5 komment - szólj hozzá!