Csökkent az európai játékeladás januárban

  • Írta: pandaril
  • 2024. február 11.
  • Biznisz
Link másolása
Bár a visszaesés nem óriási mértékű, egyértelműen kevesebb játék fogyott az öreg kontinensen, mint tavaly év elején, igaz, a lista csak a nagy kiadókat vette számításba.

A GSD adati szerint 7,3%-kal kevesebb játékot adtak el 2024 első hónapjában, mint az előző év januárjában, ami ugyan nem egy óriási szám, de mégis jelentős. Az összesítés 12.14 millió példányt számlált lemezes és digitális formátumban, azonban az adatok távolról sem pontosak. Egyrészt a Nintendo szokásához híven nem közölt digitális eladási számokat, másrészt a felmérésből számos ország kimaradt. Szintén érdemes megjegyezni, hogy a felmérés, mint mindig, a nagyobb kiadókat vizsgálta, így a listáról teljesen hiányzik a Palworld, ami önmagában legalább 12 millió eladott példánynál tart.

Ezek fényében is érdekes, hogy a hónap legkelendőbb játéka a EA Sports FC 24 volt, ezt követte a The Last of Us Part II Remastered. A Sony játéka lényegesen jobban teljesített, mint a Part I, ehhez vélhetőleg hozzájárult, hogy a PlayStation 5-ből is lényegesen több van a piacon, másrészt a PlayStation 4-es verzió frissítése lényegesen kevesebbe kerül, mint a teljes játék.

Ha a The Last of Us Part II felújított verzióját nem is tekintjük új címnek, a Tekken 8 már vitathatatlanul az. A Bandai Namco játéka a lista hetedik helyén zárta a hónapot. A Tekken 8 és a szintén januári új játék, a Prince of Persia: The Lost Crown közé egy váratlan cím ékelődött be. A Hellblade: Senua's Sacrifice folytatása pár hónap múlva érkezik, és a Steamen egy igen komoly kedvezményt is kapott a hónapban.

A konzoleladások is csökkenő tendenciát mutattak, bár a PlayStation 5 továbbra is jól fogy felénk, a Nintendo Switch és az Xbox Series X/S gépek iránti kereslete csökkenése révén 1,4%-kal esett vissza az eladás 2023 januárjához képest. Az Xbox-konzolok mindig is gyengén teljesítettek Európában, azonban a Nintendo Switch iránti érdeklődés beesése már érdekesebb. Egyrészt az idén 7 éves konzolból már közel 140 millió példányt adtak el világszerte, így okkal feltételezhető, hogy elért egy olyan pontra, ahonnan már nem tud jelentősen tovább növekedni. A másik lehetséges ok, hogy mindenki a Switch 2-re vár, amit a pletykák szerint hamarosan bejelenthetnek.

Nézzük hát a januári játékeladások pontos listáját:

  1. EA Sports FC 24
  2. The Last of Us: Part 2 Remastered
  3. Hogwarts Legacy
  4. Call of Duty: Modern Warfare III
  5. Grand Theft Auto 5
  6. Tekken 8
  7. Super Mario Bros. Wonder
  8. Hellblade: Senua's Sacrifice
  9. Prince of Persia: The Lost Crown
  10. Need for Speed: Heat
1.
1.
Low Noise
Jelent meg valami említesre méltó amit meg lehetett volna venni januárban?
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...